Бъбречната недостатъчност: всичко, което трябва да знаете

Контролът на храненето ви, ако страдате от бъбречна недостатъчност, е много важен за предотвратяване на недохранване и забавяне на прогресията на заболяването. Прочетете тази статия, за да научите повече.
Бъбречната недостатъчност: всичко, което трябва да знаете
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Хората, които страдат от бъбречна недостатъчност, особено в хроничната му форма, трябва да направят диетични промени, за да останат здрави и да намалят натрупването на токсични вещества, които бъбреците не могат да премахнатВ тази статия ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за храненето и бъбречната недостатъчност.

Храненето и бъбречната недостатъчност

При пациенти с хронична бъбречна недостатъчност е често срещано протеиново-калорично недохранване. Освен това е добър предиктор за смъртността и заболеваемостта. Следователно задоволяването на хранителните нужди на пациенти с бъбречна недостатъчност е важно за предотвратяване на недохранване.

Първо, трябва да знаете, че има различни степени на заболяването. Има остра бъбречна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност и бъбречна заместителна терапия (хемодиализа и перитонеална диализа). В тази статия ще споделим общи хранителни насоки за това заболяване. Независимо от това, те трябва да бъдат адаптирани към състоянието на пациента.

Диетата и бъбречната недостатъчност

Диетата при бъбречна недостатъчност се счита за строга, тъй като тези пациенти трябва да ограничат или премахнат няколко групи храни. Въпреки това, ако пациентът е в непрекъсната диализа, диетата им не е толкова ограничаваща.

Контролирайте количеството протеини

Яйцата са богати на протеин. Зелена салата с яйце.

За диетолога е важно да адаптира количеството протеини в диетата на пациенти с бъбречна недостатъчност.

Ограничаването на протеините при хората с умерена бъбречна недостатъчност забавя прогресирането на заболяванетоВъпреки че протеините карат бъбреците да работят, не всички хора трябва да ги консумират. В момента експертите препоръчват умерена диета с ниско съдържание на протеини, ако пациентът не е на диализа. С други думи, 0,8 g / kg / ден (60% от биологичната стойност). Ако пациентът е на диализа, той се нуждае от повече протеини.

Бъбречната недостатъчност – намалете приема на калий и фосфор

Ако калият се натрупва в кръвта, това увеличава риска от сърдечни аномалии. Медицинските специалисти трябва да наблюдават плазмените нива на калий.

Междувременно продължаващите високи нива на фосфор в кръвта оказват значително влияние върху костите. Ограничението на протеините води до намаляване на фосфора. Ето защо е важно да ограничите консумацията на протеини, ако имате проблеми с бъбреците, ако вашият лекар ви посъветва да го направите.

Осигурете правилен прием на калций и витамин D

Обикновено има калциев дефицит при усвояването му в червата поради намаляване на витамин D. Нивото на витамин D трябва да бъде запълнено, тъй като дефицитът може да причини атеросклероза, ендотелна дисфункция или камерна хипертрофия. В изследване, публикувано в Nephrology , експертите предполагат, че добавянето на витамин D има полза за сърчедно-съдовото здраве, поради което е добра идея за тези с бъбречни проблеми.

Бъбречната недостатъчност – контролирайте приема на сол

Други фактори, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за хранене и бъбречна недостатъчност, е контролът на натрия. Това е така, защото този минерал насърчава задържането на течности, които бъбреците не могат да изхвърлят. Ако пациентът не страда от хипертония, той може да консумира само 1000-2000 mg / ден.

Ограничете приема на течности

Приемът на течности и бъбречната недостатъчност

Пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да ограничат приема на течности, особено в случаите на диализно лечение.

Ако пациентът е на диализа, трябва да следи приема на течности, тъй като хората, които се подлагат на това лечение, обикновено не уринират често. По този начин, ако те пият много течности и не ги отделят, течността може да се натрупа в глезените и дори в белите дробове и сърцето. Също така е препоръчително пациентите винаги да се теглят на една и съща везна, за да се уверят, че не наддават на тегло по време на диализните сесии.

Основни принципи на хранене при бъбречната недостатъчност

За да изпълните указанията, които посочихме по-горе, важно е да имате предвид следните принципи на хранене. Въпреки това, най-добре е да се консултирате директно с вашия лекар или диетолог, така че те да ви посъветват в зависимост от вашите индивидуални нужди.

 • Консумацията на протеини, като месо, риба, млечни продукти, яйца трябва да бъде пригодена към състоянието на всеки пациент.
 • Освен това пациентите трябва да контролират консумацията си на бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и какао. Това е така, защото те съдържат много калий. Те трябва да направят това, за да избегнат хиперкалиемия.
 • Когато ще консумират зеленчуци, бобови растения или картофи, хората с бъбречни проблеми трябва да ги накисват във вода за три часа, преди да ги приготвят. След това те трябва да ги сварят няколко пъти, като всеки път изхвърлят водата за готвене. Също така, най-добре е да ги задушите след това, за да намалите съдържанието на вода.
 • Друг метод за консумация на зеленчуци е да ги консумирате замразени. Можете също така да консумирате консервирани или варени плодове (до два пъти на ден).
 • Освен това е най-добре да ядете препечен хляб, защото той съдържа по-малко вода.
 • Въпреки това, пациентите трябва да ограничат консумацията на пълнозърнести продукти, защото те са богати на фосфор и калий.
 • Трябва да избягвате и безалкохолните напитки, дори ако те са изкуствено подсладени. Това е така, защото те не утоляват правилно усещането за жажда. Освен това те обикновено не са много полезни!
 • Не консумирайте ултра преработени храни, супи или пюрета готови за директна употреба, колбаси, пушени меса и риба и пакетирани закуски, за да можете да спазвате диета с ниско съдържание на сол.
 • Умерено консумирайте пълномаслени млечни продукти поради количеството фосфор, което съдържат.

Заключение

Както видяхте, пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да спазват строга диета. Ако страдате от бъбречни проблеми, не се колебайте да посетите специалисти, които могат да приспособят вашата диета и лечение според вашите нужди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” prilozi 39.2-3 (2018): 51-61.
 • Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.” Nephrology 17.3 (2012): 237-242.
 • Serván, P. Riobó, and A. Ortíz Arduán. “Nutrición e insuficiencia renal crónica.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 41-52.
 • Sociedad Andaluza de Nefrología. NEFROSAN.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.