Помага ли куркумата за предотвратяване на диабет? Какво казва науката

Потенциалът на куркумата да предотвратява диабета е обект на научни изследвания. Ефективно средство ли е? Днес ще се спрем на темата..
Помага ли куркумата за предотвратяване на диабет? Какво казва науката
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Куркумата (Curcuma longa) е една от най-ценените подправки заради потенциала си да намалява риска от диабет. Въпреки че има други медицински приложения, тя придоби популярност благодарение на изследванията, които свързват приема й с гликемичен контрол и предотвратяване на свързани усложнения.

По-специално, установено е, че куркуминът – основното й активно съединение – допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, в допълнение към подобряването на метаболитното здраве. От друга страна, се бори с възпалението, оксидативния стрес и други фактори, които компрометират благосъстоянието на хората, изложени на риск от диабет.

В тази връзка преглед, споделен в Current Topics in Medicinal Chemistry, заключава, че куркуминът има антидиабетни ефекти, като същевременно действа като антиоксидант, невропротективно и противовъзпалително средство. Искате ли да научите повече по темата?

Куркумата – подправка с потенциал за предотвратяване на диабет

Куркумата е известна още като “златната подправка” или “индийски шафран”. Тя е популярна в аюрведическата медицина, тъй като от древни времена е била основен елемент в разработването на лекарства за намаляване на заболявания, предотвратяване на хронични заболявания и повишаване на енергийните нива.

По-конкретно, тя се състои от биоактивни вещества с потенциал за насърчаване на здравето и благосъстоянието. Според издание 2 на книгата Билкова медицина: биомолекулярни и клинични аспекти, те включват следното:

 • Протеини
 • Полизахариди
 • Мастни киселини
 • Сесквитерпени
 • Етерично масло с турмерон
 • B комплекс витамини
 • Въглехидрати и диетични фибри
 • Куркуминоиди, сред които куркумин, деметоксикуркумин, 5′-метоксикуркумин и дихидрокуркумин
 • Други летливи масла, като d-α-феландрен, d-сабинен, цинол, борнеол и цингиберен
 • Минерали като калций, желязо, фосфор, калий и натрий

Поради този състав не е изненадващо, че много от свойствата на куркумата са подкрепени от науката. И въпреки че не е лечение от първи избор, когато става въпрос за лечение на състояния, тя е призната за една от най-добрите добавки.

По отношение на диабета има редица проучвания, оценяващи нейната ефикасност. Преглед на проучвания, споделени в списание Nutrients, направи интересни открития. По-конкретно, установи, че множество in vitro и in vivo изследвания са предоставили убедителни доказателства за антидиабетната ефикасност на куркумина.

Докладваните данни показват, че този полифенол има терапевтичен потенциал за предотвратяване на диабета и намаляване на неговите усложнения. Счита се, че неговият механизъм на действие е модулирането на няколко сигнални молекули, свързани с възпалението. Въпреки това, предвид сложността на това състояние, то не е напълно ясно.

куркума за диабет
Това, което ядем, е ключово в контекста на диабета, както за предотвратяването му, така и когато вече кме диагностицирани.

Куркумата, метаболитният синдром и превенцията на диабет

Ползите от куркумата при превенцията на диабета се дължат до голяма степен на способността й да се бори с метаболитния синдром. Този проблем обединява серия от променени химични процеси, включително инсулинова резистентност, високи нива на глюкоза, липидни нарушения и затлъстяване.

Изследване, споделено чрез Международния журнал по ендокринология и метаболизъм, установи, че куркуминът има антихипергликемични и инсулин-сенсибилизиращи ефекти, намалявайки инсулиновата резистентност и свързаните с нея усложнения.

Когато има инсулинова резистентност, мускулните и чернодробните клетки не успяват да абсорбират адекватно глюкозата от кръвта, за да се използват като източник на енергия. В резултат на това глюкозата се повишава, функцията на панкреаса се нарушава и възниква диабет тип 2.

Систематичен преглед, докладван в Longhua Chinese Medicine, установи, че куркумата има потенциала да контролира рисковите фактори, свързани с метаболитния синдром. Това включва нива на кръвна захар, холестерол, триглицериди, възпаление и индекс на телесна маса.

Това се подкрепя и от преглед на проучвания, споделени в Frontiers in Endocrinology , който заключава, че куркуминът е естествено, безопасно и евтино антидиабетно и противовъзпалително средство. Ефектът му се дължи на способността му да потиска оксидативния стрес и възпалителния процес.

За да бъдем по-точни, изследователите установиха, че намалява кръвната захар на гладно, гликозилирания хемоглобин, индекса на телесната маса, серумния С-реактивен протеин, общия холестерол и триглицеридите при пациенти със захарен диабет тип 2.

Също така предотвратява усложненията, свързани с диабета

В допълнение към намаляването на риска от развитие на диабет тип 2, куркумата е полезна и при пациенти, които вече страдат от това заболяване. Като се имат предвид свойствата й, може да сведе до минимум риска от свързани усложнения, като неалкохолна мастна чернодробна болест, диабетна невропатия и нефропатия, между другото.

 • Изследвания, споделени чрез Pharmacy Practice, съобщават, че екстрактът от куркумин има терапевтичен потенциал срещу неалкохолна мастна чернодробна болест. Това обаче не е заместител на медицинско лечение или промени в начина на живот.
 • Чрез Indian Journal of Pharmaceutical Sciences изследователите съобщават, че куркуминът подобрява хипогликемичния ефект на инсулина и от своя страна осигурява защитен ефект срещу появата на диабетна невропатия. Това усложнение причинява лезии в периферните нерви, които изпращат сигнали към и от крайниците на тялото.
 • Изследвания върху животни, докладвани в BioMed Research International, говорят за потенциала на куркумина да се бори с диабетната нефропатия. По-специално, приписва му се антифибротичен ефект, който е обещаващ срещу това усложнение на диабета. Необходими са сериозни изследвания върху хора, за да се докаже тази полза.
 • Въпреки че доказателствата са ограничени и липсват проучвания върху хора, се смята, че куркуминът има потенциал срещу еректилна дисфункция, която възниква поради диабет. Проучване при плъхове, докладвано в The Journal of Sexual Medicine, прави обещаващи открития.

Бионаличност на куркумин: недостатък

Въпреки голямото разнообразие от изследвания, свързващи куркумин с положителни ефекти при пациенти с диабет, има голям недостатък: неговата бионаличност. Какво означава това? Бионалично вещество е това, което се абсорбира и достига кръвния поток за по-нататъшна циркулация в тялото.

Когато се прилага интравенозно, веществото е по-вероятно да генерира оптимален ефект. Въпреки това, чрез орална консумация, тази способност се намалява.

Куркумата не е изключение. При перорален прием има малка бионаличност на куркумин, което е активното съединение, свързано с основните му свойства.

Това, което се случва, е, че има лоша чревна абсорбция и той се разгражда и елиминира бързо. Следователно е трудно да се упражнят полезните му ефекти. Въпреки това има трик, който може да работи за намаляване на това неудобство.

Проучване в списание Foods разкрива, че едновременната консумация на куркумин с пиперин – активното съединение на черния пипер – увеличава бионаличността му до 2000%. Поради тази причина е обичайно и двата компонента да се откриват в търговските добавки.

черен пипер
Пиперинът в черния пипер увеличава бионаличността на куркумин, когато се консумират заедно.

Възможни странични ефекти на куркумата

Консумацията на добавки с куркума и куркумин се счита за безопасна за повечето здрави възрастни. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри употребата му поради добрата му поносимост и ефикасност.

Предложените дози варират от 4000 до 8000 mg на ден.

Въпреки това, консумацията му трябва да бъде умерена, тъй като голямото количество може да причини гадене, храносмилателен дискомфорт, диария, газове, жълти изпражнения и главоболие. Подправката е противопоказана в следните случаи:

 • Пациенти с киселини и киселинен рефлукс.
 • Бременни и кърмещи жени (предварително се консултирайте с вашия лекар).
 • Хора със заболяване на жлъчния мехур.
 • Пациенти, приемащи антикоагуланти, антибиотици, антидепресанти, сърдечно-съдови или противоракови лекарства.
 • Хора, на които предстои операция.

Дали куркумата е добра добавка срещу диабет?

Включването на куркума в редовната диета може да допринесе за превенцията на диабета и неговите усложнения. Въпреки това трябва да се има предвид, че оралният й прием предполага ниска бионаличност на куркумин. Следователно, трябва да се консумира едновременно с пиперин, натурална форма или като добавки.

Във всеки случай трябва да се отбележи, че куркумата не замества лекарства или терапии за предотвратяване и лечение на диабет. Важно е да поддържате здравословен начин на живот и да следвате препоръките на лекаря си.

Използването на тази добавка е просто допълнение.
.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
 • Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
 • Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
 • Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
 • Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
 • Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
 • Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
 • White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
 • Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
 • Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
 • Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
 • Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
 • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.