15 съвета с грижа за кожата при диабет

Диабетът е заболяване, което изисква специално внимание, за да се предотвратят различни усложнения. В тази статия ще ви дадем най-добрите съвети с грижа за кожата, ако имате диабет.
15 съвета с грижа за кожата при диабет
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 12 ноември, 2022

Необходима е добра грижа за кожата при диабет, тъй като определени кожни заболявания могат да възникнат заедно с това заболяване. Най-честите са сухота, промени в цвета и дори появата на рани и язви.

Като се има предвид, че хората с това заболяване имат специфични нужди, е препоръчително да се прилагат определени мерки. Те включват, както ще видим по-късно в тази статия, подсушаване на кожата, избягване на продължителни бани и дразнещи продукти.

Прочетете, за да научите повече за грижата за кожата при диабет.

Влиянието на диабета върху кожата

При диабет нивата на кръвната захар са повишени, което се изразява в отрицателно въздействие върху кожата, увеличавайки риска от различни кожни заболявания. Това се дължи на неправилно функциониране на защитните системи, намаляване на способността на тялото да реагира на атаки на патогени.

От друга страна, гъбичките и бактериите намират повече храна за размножаване, когато глюкозата е по-достъпна. И тъй като тялото се стреми да елиминира излишната захар чрез урината, това води до загуба на много течности. Тъй като кожата се дехидратира, на повърхността се образуват пукнатини, които отварят вратата за повече инфекции.

Чести симптоми за проблеми на кожата при диабет

Честите кожни симптоми, свързани с диабета, включват следното:

 • Появата на червеникави петна.
 • Проблеми със заздравяването на рани.
 • Суха и опъната кожа, често чувствителна и деликатна.
 • Образуване на рани, струпеи и възможни язви.
 • Жълтеникава кожа, по-често по дланите и стъпалата.
 • При липса на здрави колагенови връзки, кожата има тенденция да се втвърдява, придобивайки восъчен вид.
 • Поради диабетна невропатия може да има и загуба на сетивност. И поради липсата на сетивност могат да се получат наранявания, без да го осъзнават.

Съвети с грижа за кожата при диабет – кожни заболявания, свързани с диабета

Човек с диабет е с повишен риск от кожни заболявания. Нека сега да разгледаме какви могат да бъдат част от тях.

Acanthosis nigricans

Едно от най-често срещаните се нарича acanthosis nigricans. Това състояние се характеризира с потъмняване и удебеляване на кожата. Наблюдава се особено в гънките, като задната част на врата, подмишниците или дори слабините.

Според проучвания по темата, акантозата се среща при около 3 от 4 души с диабет. Въпреки това, може да се появи и при хора със затлъстяване или хормонални проблеми или дори като реакции към определени лекарства.

грижа за кожата при диабет
Зоните на гънките на тялото, като подмишниците, са най-засегнати от акантоза.

Псориазис

По подобен начин при хора с диабет тип 2 рискът от развитие на псориазис се увеличава и те могат да имат червени петна, сърбеж и лющене. В някои случаи кожата на главата и дори ноктите са засегнати.

Склередема на Бушке

Това е заболяване на съединителната тъкан, което се характеризира с удебеляване на кожата, особено в горната част на торса, на гърба или на врата. За разлика от акантозата, няма или не е с толкова забележимо потъмняване.

Въпреки това, когато склередемът на Buschke е тежък, той може да затрудни мобилността. Смята се, че се появява повече при хора с наднормено тегло.

Може да се появи при хора без диабет, които са имали стрептококова инфекция.

Диабетна дермопатия

Дермопатията също е доста разпространена и се среща съответно в 33 или 40% от случаите при хора с диабет тип 1 или тип 2. При това състояние по прасците се появяват кръгли, червеникави или кафяви, люспести петна.

Диабетни язви по краката

Тъй като диабетът засяга кръвообращението, малките рани понякога се развиват в язви. Те могат да бъдат често срещани при това, което е известно като диабетно стъпало. Ако се възпалят или инфектират, рискът от некроза се увеличава.

Ксантелазма

Ксантелазмата е вид лезия , причинена от натрупване на мазнини. Външният вид е жълтеникав и люспест. Появява се на или близо до клепачите, както и на врата, раменете, подмишниците и други области на тялото.

Може да е резултат от висока кръвна захар и мазнини, въпреки че се среща и при хора, които нямат тези фактори. Въпреки че не представлява риск за здравето, влияе върху качеството на живот. Някои проучвания предполагат използването на липидо-понижаващи лекарства за лечението му.

Ксантоми

Ксантомите се причиняват от лошо управление на глюкозата. Те са подутини с променлив цвят, вариращ от тъмножълто или оранжево до кафяво или червеникаво. Причиняват сърбеж.

Появяват се по-често по бедрата, дупето и местата с гънки (лакти или колене). Също така се свързват с хипотиреоидизъм, цироза или панкреатит.

Акрохордони

Това е името, дадено на папиломи, които висят от кожата и са меки и с телесен цвят. Те могат да се появят на клепачите и други гънки (като слабините, подмишниците, шията или гърдите).

Те са признак за високи нива на кръвната захар при пациенти с диабет. Срещат се и при хора, които нямат диабет.

Липовидна некробиоза

Necrobiosis lipoidica е рядко състояние. Това е грануломатозно състояние с дегенеративна съединителна тъкан. Около половината от хората, които са с него, са инсулинозависими.

Първоначално лезиите са малки, твърди, подобни на обрив подутини. След това прогресират до по-големи, по-твърди, восъчни плаки по кожата, които са ярко жълти или кафяви на цвят. Въпреки че е безболезнена, кожата е по-податлива на инфекция и може да се появят язви.

Пръстенообразен гранулом

Това състояние може да е усложнение на херпес зостер или диабет. Появява се на ръцете или предмишниците. Проявява се като малки, червеникави подутини, които образуват пръстен (оттук и името).

Бактериални инфекции и микози

Бактериалните и гъбичните инфекции могат да се появят по-често при хора с диабет тип 2, отколкото при хора без диабет. Тук включваме:

Топ съвети с грижа за кожата при диабет

Поради всички тези рискове е необходимо да се вземат мерки с грижа за кожата при диабет. По-долу ще разгледаме някои съвети по темата.

1. Избягвайте да взимате продължителни душове или вани

Прекомерното или твърде дълго вземане на душ също изсушава кожата. Това обикновено не е много полезно за хора с чувствителна кожа, включително пациенти с диабет, тъй като може да премахне част от мастния слой, който предпазва кожата от външни замърсители.

грижа за кожата при диабет
Продължителният контакт с вода не се препоръчва при пациенти с диабет, тъй като увеличава сухотата на кожата.

2. Съвети с грижа за кожата при диабет – мийте краката си всеки ден

Въпреки горното е необходимо да миете краката си ежедневно, за да поддържате кожата възможно най-чиста. Стига да са кратки бани и кожата да изсъхне добре, това е полезно.

3. Използвайте гел сапуни

Препоръчително е да избягвате използването на сапуни. Вместо това изберете душ гелове.

Има някои специално разработени за чувствителна кожа на базата на естествени съставки като растителен глицерин. Също така помагат за по-добро хидратиране и овлажняване.

4. Съвети с грижа за кожата при диабет – избягвайте дразнещи продукти

От друга страна, трябва също да се опитате да използвате продукти за лична хигиена, които не изсушават и не дразнят кожата. Това включва меки шампоани и кремове без аромати. Също така трябва да избягвате аерозолите, както и тези, съдържащи парабени.

5. Подсушете добре кожата си

След като банята приключи, подсушете много добре кожата си, особено гънките (подмишниците, слабините, шията). И преди всичко е важно да го правите между пръстите на краката, за да избегнете възможни гъбични инфекции.

Също така е най-добре да използвате мека кърпа, която е суха. Ако е възможно, вземете отделна кърпа за определени зони.

6. Нанасяйте крем ежедневно

Когато има сухота, склонността към дразнене или напукване се увеличава, което води до сърбеж и рани. За да ги предотвратите, трябва да използвате хидратиращи кремове с грижа за кожата при диабет.

В тази връзка се препоръчват такива с растителни екстракти и такива, съдържащи витамин Е, както и вещества, които благоприятстват запазването на естествената влага. В това отношение има опция за съставки като масло от жожоба.

7. Съвети с грижа за кожата при диабет – използвайте талк на прах

За да запазите крака сух и да избегнете влага, която може да бъде вредна, се препоръчва използването на талк. В идеалния случай трябва да се постави вътре в обувките, а не върху крака, за да не задържа влагата.

8. Не ходете боси на обществени места

На обществени места, като плувни басейни или бани на фитнес зали, склонността към заразяване с инфекции, като микоза на краката, се увеличава. При ходене по тези места трябва да се носят обувки за баня .

9. Съвети с грижа за кожата при диабет – режете внимателно ноктите си

Трябва да се вземат изключителни предпазни мерки при рязане на ноктите на краката, без да се прекалява, за да не се причинят рани, които могат да бъдат входна врата за инфекции.

10. Следете краката си

Сред грижата за кожата при диабет хората трябва да бъдат внимателни към краката си и да ги проверяват ежедневно. По този начин те ще могат да открият всяка промяна навреме.

11. Съвети с грижа за кожата при диабет – избягвайте да драскате кожата си

Въпреки че е вярно, че сухата кожа причинява сърбеж, чесането трябва да се избягва, тъй като това може да причини рани, които в крайна сметка да се инфектират или да се влошат, превръщайки се в рани. Вместо това може да се нанесе крем с глицерин.

12. Не пукайте мехурите

Когато се появят мехури, не ги пукайте нито с игла, нито с нокти. Същото важи и за струпеите от рани, които не трябва да се пипат.

13. Съвети с грижа за кожата при диабет – грижи за рани

Когато се появи рана, трябва да се полагат грижи, като се налагат превръзки, ако е необходимо. Порязванията трябва да се третират незабавно и да бъдете бдителни по отношение на напредъка на заздравяването.

14. Контролирайте нивата на кръвната си захар

Нивата на кръвната ви захар трябва да се следят и регулират. Това е жизненоважна задача не само по отношение на грижата за кожата при диабет, но и поради всички негативни ефекти, които има.

контролиране на нивата на кръвната захар
Самонаблюдението е от съществено значение за човек с диабет. Човек трябва да се научи как да го прави правилно.

15. Следвайте лечението докрай

Не на последно място трябва стриктно да се спазва диетата, както и медикаментите, препоръчани от здравния специалист. Това е най-добрият начин за лечение на проблемите, предотвратявайки появата им.

Съвети с грижа за кожата при диабет – кога да посетите лекар

Въпреки че някои от описаните по-горе симптоми са безвредни, други могат да доведат до сериозни усложнения, като некроза, изискваща ампутация. Прогресията е бърза при пациенти с хипергликемия.

За да поддържате добра грижа за кожата, когато имате диабет, трябва да се консултирате с дерматолог, ако проблемите са постоянни или ако се наблюдават симптоми като пурпура, болка, подуване, зачервяване или треска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Crinnion W. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010; 15(3): 190-196.
 • Didouche Y, Aksas H. An agrofood waste physicochemical characterization for its valorization. Algerian Journal of Environmental Science and Technology. 2021; 7(4): 2143-2150.
 • Duff M, Demidova O, Blackburn S, Shubrook J. Cutaneous manifestations of diabetes mellitus. Clin Diabetes. 2015; 33(1): 40–48.
 • Gad H, Roberts A, Hamzi, et al. Jojoba oil: an updated comprehensive review on chemistry. Pharmaceutical uses and toxicity. Polymers. 2021; 13: 1711. https://doi.org/10.3390/polym13111711
 • Gubelin W, de la Parra R, Giesen F. Micosis superficiales. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(6): 804-812.
 • Laftah Z, Al-Niaimi F. Xanthelasma: An Update on Treatment Modalities. J Cutan Aesthet Surg. 2018; 11(1):1-6.
 • Pereira N, Suh Hyunsuk P, Hong Joon P. Úlceras del pie diabético: importancia del manejo multidisciplinario y salvataje microquirúrgico de la extremidad. Rev Chil Cir. 2018;  70(6): 535-543.
 • Peyrí J, Moreno A, Marcoval J. Necrobiosis lipoidica. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 2007; 26(2): 87-89.
 • Pitarch G, Torrijos A, Martínez-Aparicio A, Vilata J, Fortea J. Escleredema de Buschke asociado a diabetes mellitus. Estudio de cuatro casos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2005; 96 (1): 46-49.
 • Vera Estévez A. ¿Dermopatía diabética? Folia Dermatológica Cubana. 2021; 15(1): e259.
 • Wu L, Norman G, Dumville J, O’Meara S, Bell-Syer S. Dressings for treating foot ulcers in people with diabetes: an overview of systematic reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 7: doi 10.1002/14651858.CD010471.pub2.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.