Африкански или боксьорски плитки: Ключът към перфектния външен вид

Стилът на африканските плитки е вечен и популярен. Тази прическа е практична и привлекателна за всеки по различни поводи.
Африкански или боксьорски плитки: Ключът към перфектния външен вид

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 19 май, 2023

Търсите интересна, вечна и унисекс прическа? Въпросните африкански плитки са привлекателна прическа, която всеки с дълга коса може да носи.

Известни са още като боксьорски плитки. Въпреки че са били носени от древни времена, днес те наистина са разбили шаблона, осигурявайки атрактивен външен вид за ежедневни поводи и по-официални събития.

Именно оригиналността на плитките е това, което им придава чар и ги отличава. Това се счита за функционална прическа, защото издържа с дни, намалява усещането за топлина и допринася за растежа на косата.

За да бъдат изпълнени тези характеристики, от съществено значение е да сплитате плитките правилно и да им осигурите щателна грижа. Ето как да го направите.

Африкански плитки: Много различни прически, всички в едно

Традиционните африкански плитки са тези, които изцяло са прикрепени към скалпа, но можете също да сплетете плитките малко по-свободно. Колкото по-дълга е косата, толкова по-ефектно изглеждат плитките.

Можете също така да играете с формите, като сплитате само едната страна на главата или част от кичурите. Стегнатостта и блясъкът се открояват в този стил, адаптивен както към къдрава, така и към права коса.

За да направите плитките е необходимо косата да е чиста, разплетена и за предпочитане обработена със сух шампоан. След това идва ред на самото сплитане:

  1. Разделяне на кичури: Разделете косата на 4 големи кичура, приберете 3 с щипки и започнете да работите върху този, който е пуснат. Трябва да сплитате равни плитки.
  2. Сплетете симетрично: Разделете кичурите на 3 пропорционални части и сплетете възможно най-близо до скалпа. Докато плетете над централната част, включете нови части. Завършете кичура и повторете процеса.
  3. Фиксиране: За да получите стегната и гладка плитка, фиксирайте със спрей.
Модерни африкански плитки
Традиционните африкански плитки са добре прикрепени към скалпа.

Съвети как въпросните африкански плитки да изглеждат перфектно

Има хора, посветени изключително в плетенето на африкански плитки; обикновено е доста лесно да намерите такива специалисти в професионален салон. Най-добре е плитките да се правят от един човек, тъй като това гарантира най-добри резултати.

За да удължите продължителността и съвършенството на боксьорските плитки, ключът е в тяхната поддръжка. И така, ето основните съвети, които трябва да следвате.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: 11 аксесоари за коса, които ще ви накарат да изглеждате невероятно

Не мийте косата си всеки ден

Най-добре е да планирате косата ви да се мие всяка седмица, но това се определя от вашия тип коса. В никакъв случай не я мийте всеки ден, защото рискувате да накъсате плитките, да ги разхлабите или да предизвикате къдрене.

За да се грижите за хигиената си е от голяма помощ сухият шампоан. Напръскайте почистващия препарат и разтрийте плитките с върха на пръстите си.

Не търкайте плитките си.

Използвайте повече вода, отколкото шампоан и балсам за грижа за вашите африкански плитки

В дните на пълно измиване не нанасяйте шампоан и балсам директно върху плитките. Техниката е всяко вещество да се разреди в дозатори, съдържащи 90% вода и останалите 10% почистващи препарати.

Първо изсипете малко от сместа с шампоан върху главата, като покриете скалпа и плетените плитки. Масажирайте нежно до образуване на пяна, изплакнете с вода и преминете към балсама, за да изплакнете отново. Този процес премахва мазнината от косата и предотвратява лющенето.

Овлажнявайте корените на плитките

Африканските плитки включват строга техника на притискане, но скалпът реагира на придърпването на кичурите. Облекчете дискомфорта, като втриете малко етерично масло в краищата, където започват плитките.

Изплакнете с чаша

Попадането на водата от душа да попадне върху кичурите ги прави по-малко подредени, след като изсъхнат. Най-добре е да използвате купа или подвижен душ, за да ги изплакнете, защото контролирате въздействието на водната струя.

Подсушете с кърпа вашите африкански плитки

Ако бързате, можете да използвате сешоара на много ниска температура, но най-добре е да изсушите с микрофибърна кърпа. Този съвет е от съществено значение, за да не се чувства плитката тежка поради водата.

Носете шапка за спане

Шапката служи като щит срещу непокорната коса. Шалове, носни кърпи или бандани, които не са изработени от абсорбиращи тъкани, също са полезни за тази цел, тъй като плитките запазват естествената си влажност.

Придайте блясък на плитките си

Използвайте спрей за блясък, за да освежите плитките си. Това е прекрасен начин прическата ви да изглежда безупречно. В допълнение, използвате компонентите на продукта, за да добавите жизненост и да подхраните косата.

Хидратирайте косата си

Масла или продукти за коса с естествени съставки овлажняват плитките. Можете да ги нанесете директно или да ги комбинирате с розова вода, като масажирате скалпа и ги разнесете върху тъканта.

Органичните овлажняващи продукти включват следното:

  • Пчелен мед
  • Кокосово масло
  • Масло от жожоба
  • Масло от шеа
  • Масло от авокадо
  • Алое вера
  • Масло от чаено дърво
Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво е оптимална съставка за овлажняване на косата с африкански плитки.
Допълнителен начин за овлажняване на сплетена коса е да напръскате вода върху суха коса.

Какво се случва, ако не се грижите правилно за косата с африкански плитки?

Първото нещо, което се случва със занемарените плитки е да се разпаднат. В допълнение, тази прическа изисква грижата за кожата ви да бъде безупречна, дори и да не се мие всеки ден.

Испанската академия по дерматология и венерология подчертава, че отвъд естетическите причини е важно периодично да почиствате мазнините и мръсотията, които се натрупват върху скалпа. По този начин веществото не става източник на микроорганизми и инфекции.

Неполагането на грижи за плитките ви също води до сухота, едно от заболяванията на кожата, които компрометират здравето на косата и оказват психологическо въздействие върху тези, които страдат от нея.

Какво трябва да имате предвид, когато носите африкански плитки

Мислите си, че прекалено стегнатите плитки стягат кожата на скалпа, което вероятно води до тракционна алопеция или дразнене? Анализ, публикуван в списанието Actas Dermo-Sifiliográficas,  съобщава за случаи на неинфекциозен и леко болезнен механичен фоликулит при жени с прекалено стегнати плитки.

Ако почувствате дискомфорт или болка по време или след сплитане, уведомете вашия фризьор. Този вид прическа издържа максимум 1 месец. След това време косата трябва да се освободи, за да си почине и да се съживи с ексфолианти, маски и витамини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.