Ползите от кафето за красотата

Ползвайте го като скраб за тяло, за премахване на тъмните кръгове по очите и за справяне с „портокаловата кожа”
Ползите от кафето за красотата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Съществуват противоречиви мнения за тази популярна напитка в света. Някои хора вярват, че ползите от кафето са реални, други – че е точно обратното.

Що се отнася за локална (външна) употреба на кафето, няма съмнение, че то може да бъде важен съюзник на красотата (включено в козметични терапии, кремове и лосиони). Научете повече за ползите от кафето в следната статия.

Свойства на кафето

Една от най-популярните напитки в света мотивира човек за среща с приятели, за разговори след вечеря, за събуждане сутрин, за релакс след дългия работен ден.

Кафето притежава и много други свойства, които често пренебрегваме. Високото съдържание на кофеин стимулира изгарянето на мазнини, насърчава загубата на тегло и намаляване на целулита.

свойствата на кафето

За външна употреба кафето е ефикасен натурален ексфолиант, тъй като стимулира подновяване на клетките. То има противовъзпалителни свойства, които успокояват червената и раздразнена кожа.

Премахва от нея миризмите и дълбоко я почиства. Кафето е естествен антиоксидант, предпазващ кожата от вредното въздействие на свободните радикали, които причиняват преждевременното стареене.

Съществуват различни теории за приема на количество кафе. Някои казват, че трябва да се пият 3 чаши на ден (около 500 мг. кофеин общо), за да се стимулира концентрацията, вниманието, ученето и паметта.

Известно е, че то бори депресията и облекчава сънливостта, повишава енергията и чувството на щастие.

кафе на зърна

В козметичната индустрия кафето се използва за естетически цели, особено при жените. Кафените зърна са основна съставка в някои козметични продукти и терапии, които стягат, тонизират и оформят добре физиката.

Някои спа центрове предлагат “кафени терапии” за съживяване на кожата, използвайки пилинг маски за лице на базата на кафе. Резултатът е: по-свежа, хидратирана, млада и нежна кожа.

Ползите от кафето срещу целулита

Повечето терапии, съдържащи кафе като основна съставка, се използват за лечение на проблем, който засяга повечето (ако не и всички) жени по света: целулит.

Кафето притежава свойства, които елиминират неприятния ефект на “портокалова кожа” – кофеинът улеснява разрушаването на мастните клетки, които се натрупват под повърхността.

То подобрява кръвообращението, повишава нивата на ензими ( изгарящи мазнините), има отличен липолитичен ефект. Кафето е една от най-добрите антицелулитни и отслабващи терапии.

кафето е добро срещу целулита

Много от геловете за отслабване, които съществуват на пазара, съдържат кафе. Кофеинът сам не прави чудеса – необходими са и други стъпки, като решителност, последователност, упражнения, здравословна диета, и пиенето на 2 литра вода всеки ден.

Ако не може да откриете тези продукти там, където живеете, може бързо и лесно да приготвите своя процедура за отслабване на базата на кафе. Вземете утайката от използваното кафе и я нанесете директно върху бедрата, хълбоците, ръцете, корема и т.н. – навсякъде, където имате целулит.

Винаги използвайте възходящи кръгови движения, за да стимулирате кръвообращението. Тези неприятни малки образувания постепенно ще изчезнат. Друг вариант е да смесите утайката с малко вода, да я нанесете върху кожата и да покриете с найлон ( за да се абсорбира за няколко минути преди изплакване).

Ползите от кафето за премахване на тъмните кръгове

В допълнение към свойствата, посочени по-горе, доказано е, че кафето може да подобри неприятния вид на тъмните кръгове около очите. Този трик действа по същата причина, поради която кафето е отлично за целулита: активира кръвообращението.

Кръговете под очите се образуват, защото кръвта не “тече” свободно – поради липса на сън, консумация на алкохол, неправилно хранене, преумора или други причини.

кафето премахва кръговете под очите

Кофеинът може да облекчи и да „отвори” зоната около очите. Приготвите компреси от кафе и ги приложите под очите (или върху затворени клепачи) в продължение на няколко минути.

Възползвайте се от възможността да починете за малко –  вземете топла вана, слушайте успокояваща музика. Много козметични продукти за корекции на кожата съдържат кофеин, като основна съставка.

Една от ползите на кафето е, че то ексфолира

Прилагането на кафена утайка върху тялото спомага за елиминиране на мъртвите клетки от кожата. Маските с кафе са лесни за приготвяне и водят до впечатляващи резултати.

Не забравяйте да използвате кръгови движения и да втривате кафената утайка в кожата, за да стане по-мека, светла и чиста.

Ето една лесна и подходяща рецепта за домашна маска с кафе:

Смесете 2 супени лъжици кисело мляко с 1 супена лъжица захар и 1 от кафена утайка. Нанесете върху кожата с възходящи кръгови движения и оставете за 15 – 20 минути преди изплакване с топла вода.

Не забравяйте да използвате любимия домашен или закупен овлажнител, толкова дълго, колкото е необходимо за подхранване и хидратиране.

Сега вече знаете: Не изхвърляйте кафената утайка. Възползвайте се от нея, за да намалите целулита и тъмните кръгове под очите, да премахнете мъртва кожа, да ексфолирате лицето и да сте с по-блестяща кожа.

ползите от кафето като ексфолиант

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • Vinson JA. (2005). Coffee is number one source of antioxidants.
      eurekalert.org/pub_releases/2005-08/acs-cin081905.php
    • Herman, A., & Herman, A. P. (2012). Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacology and Physiologyhttps://doi.org/10.1159/000343174 
    • Devasagayam, T. P. A., Kamat, J. P., Mohan, H., & Kesavan, P. C. (1996). Caffeine as an antioxidantInhibition of lipid peroxidation induced by reactive oxygen speciesBiochimica et Biophysica Acta – Biomembraneshttps://doi.org/10.1016/0005-2736(96)00040-5 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.