За предотвратяване на косопада: 5 съвета за здрав скалп

Косопадът е много често срещан проблем. Обаче, хубавото нещо е, че има предпазни мерки, които можете да предприемете. Ще разгледаме някои от тях в тази статия.
За предотвратяване на косопада: 5 съвета за здрав скалп

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Губите ли повече коса от обикновено? Забелязвате ли, че има много коса, останала върху четката след ресане? Ако е така, трябва да предприемете незабавни действия. И така, ето пет неща, които можете да направите за предотвратяване на косопада.

Пет съвета за предотвратяване на косопада

Косопадът е проблем, който не е естетически приятен.

Трябва да се консултирате с лекар специалист преди да предприемете някакво лечение. Той би трябвало да разбере коя е главната причина за този проблем. Това може да бъде хормонален дисбаланс, заболяване или може би недостиг на хранителни вещества.

Без значение от причината, можете да започнете да правите нещо относно това. Имайте предвид, че няма да спре косопада само за една вечер. Леченията ще заздравят най-вече вашия скалп и корените с течение на времето.

Готови ли сте да си водите записки?

1. За предотвратяване на косопада: подобрете вашата диета

За предотвратяване на косопада: млада жена яде салата

Здравословната храна ще ви осигурни необходимите хранителни вещества за здравето на косата.

Храната играе много важна роля в грижата за косата.

Когато се занимавате с косопад, е важно да оптимизирате вашия прием на хранителни вещества. Скорошно проучване, публикувано през 2018, стига до извода, че диети, богати на сурови, свежи продукти, може да намали риска от алопеция, което е научното наименование на косопада.

Резултатите показват, че има по-голям контрол върху прекомерния косопад, когато участниците са консумирали храни като магданоз, босилек и зелена салата по три или повече пъти на ден.

Освен това, една добра диета срещу косопад, тряба да съдържа:

 • Източници на протеин с висока хранителна стойност като например постни меса, риба, бобови растения и млечни продукти, между другото.
 • Добри източници на витамин A, като например сладки картофи, сладки чушки и спанак.
 • Източници на витамини B, C, D, желязо, селен и цинк.
 • Храни, които са богати на биотин (витамин В7).

2. За предотвратяване на косопада: използвайте мек шампоан

Силните химикали, съдържащи се в повечето търговски шампоани, често изсушават косата ви и водят до чупене. Всъщност, някои формули променят pH на скалпа и предизвикват други проблеми като сърбеж и пърхот.

Вместо това, избирайте по-леки шампоани, за предпочитанеда са домашно изработени и с природни съставки. Използвайте ги ежедневно, за да пазите вашия скалп чист и здрав.

Убедете се, че избирате подходящ шампоан за вашия тип коса: суха, мазна или смесена. По този начин ще предотвратите лошите реакции при прилагане.

3. Изсушете косата по естествен път

Усмихваща се жена

Избягвайте употребата на сешоари за коса и други уреди за коса, ако искате да предотвратите косопада.

Ежедневната употреба на сешоари предизвиква накъсване и води до прекомерен косопад. Поради тази причина е важно да оставите косата да изсъхне по естествен път.

Освен това, можете да подсушите косата с чиста и суха кърпа. Този начин предотвратява раздразнението на скалпа и заплетените краища на косата.

4. Масажирайте скалпа

Масажът помага за подобряване на кръвообращението в областта на скалпа. Също така подпомага оксигенацията във фоликулите на косата. Въпреки че няма много научни доказателства за това, някои проучвания показват, че това води до добри резултати.

Като допълнение, можете да използвате някои етерични масла, когато масажирате скалпа си. Има някои добри варианти:

 • Кокосово масло
 • Бадемово масло
 • Зехтин

Масажирайте скалпа, 3 или 5 минути, за предпочитане преди лягане.

5. Справете се със стреса

Снимка на млада жена, под стрес

Стресът се отразява на почти всички аспекти от здравето ви. Освен това, емоционалното ви състояние се отразява на състоянието на косата.

Постоянното излагане на стресови ситуации е една от причините за косопада. Ето защо, трябва да придобиете определени навици, за да контролирате вашите емоции.

Ето някои полезни техники:

 • Упражнявайте се редовно.
 • Практикувайте йога или пилатес.
 • Медитирайте.
 • Правете дихателни упражнения.
 • Правете сесии с ароматерапия.
 • Ходете на масаж.

Заключение

Като цяло, добрите навици са ключови за предотвратяване на косопада, тъй като те ще подобрят резултатите, които бихте могли да получите от локалните лечения.

Обаче, опитайте се да разберете главната причина за това с помощта на лекар. Може да е свързано с недостиг на хранителни вещества или други заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
 • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
 • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.