Цветовете от хибискус за коса: Има ли някакви предимства?

Благодарение на състава си цветовете от хибискус се използват за овлажняване и ревитализиране на косата. Но наистина ли помагат? Ще ви разкажем в следващите редове.
Цветовете от хибискус за коса: Има ли някакви предимства?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 декември, 2022

Терапията за коса с цветове от хибискус е известно отдавна. Това растение, чието научно наименование е Hibiscus rosa-sinensis, принадлежи към семейство слезови и произхожда от Азия. Въпреки че се използва за медицински цели заради аналгетичните си свойства, намира приложение и в козметиката.

Всъщност, както показва проучване в списание Plants, това е вид, богат на биоактивни фенолни съединения, чието антиоксидантно действие помага за предотвратяване на преждевременно стареене и други негативни ефекти, причинени от свободните радикали. Ще ви разкажем повече за предимствата на цветовете от хибискус в тази статия.

Състав на цветовете от хибискус

Цветовете от хибискус се открояват в козметиката с богатата си концентрация на антиоксиданти. Според проучване, споделено в Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, екстрактите от това растение съдържат флавоноиди, както и галова киселина и форми на естествен алкохол.

В допълнение към това, осигуряват малки количества микроелементи, като следните:

 • Калций
 • Желязо
 • Фосфор
 • Азот
 • Витамин С
 • Витамин В1 и В2

Възможните ползи от цветовете на хибискус за вашата коса

Цветовете от хибискус се отличават и с други имена, като „китайска роза“ или „китайско цвете“. Свойствата на растението отдавна се използват в традиционната китайска медицина като допълнение за насърчаване на здравето. Освен това обаче, е ценена съставка в козметиката за коса.

Причината? Неговите екстракти се свързват с определени ползи за здравето на косата, като стимулиране на здравословен растеж, хидратация и елиминиране на излишната мазнина. И така, какво казва науката по въпроса? Нека да разгледаме по-отблизо.

Здрава коса
Цветовете от хибискус могат да овлажняват и премахват излишната мазнина от косата. Това може да доведе до по-здрава коса.

Цветовете от хибискус насърчават растежа на косата

Едно от основните приложения на цветовете от хибискус е свързано с насърчаването на здравия растеж на косата. Екстрактите от тези цветове са положително свързани с намаляване на прекомерния косопад.

Всъщност, проучване, докладвано в International Journal of Current Research, съобщава, че активната съставка на Hibiscus rosa-sinensis показва потенциал за стимулиране на растежа на косата. Все пак трябва да се отбележи, че това изследване е направено върху животни. Следователно все още са необходими проучвания, доказващи същия ефект при хората.

Засега в популярната литература се говори за обещаващи ефекти на това растение за подпомагане на растежа на косата. Локалното им приложение се свързва с по-здрава и силна коса.

Ефект против пърхот

Полифенолите, съдържащи се в цветовете от хибискус, също са свързани с положителен ефект върху контрола на пърхота. Според изследване, публикувано в International Journal of PharmTech Research, противогъбичният им капацитет помага да се контролира растежа на гъбичката Malassezia furfur, отговорна за този проблем с косата.

Цветовете от хибискус контролират излишното омазняване

Благодарение на интересната си концентрация на биоактивни съединения, цвовете от хибискус имат стягащ ефект върху скалпа. Тяхното локално приложение помага за регулиране на pH и минимизиране на прекомерното производство на мазнини в тази област. Резултатът? Чиста и здрава коса.

Хидратация и блясък

Полифенолите, витамин С и минералите в това цвете имат благоприятен ефект върху хидратацията и възстановяването на косата. Оттук и приложението му в борбата с прекомерната сухота, накъсването и накъсаните краища.

Важно е да запомните, че доказателствата за ползите от цветовете на хибискуса за косата все още са ограничени. Повечето от неговите ефекти са описани в анекдотични данни. Затова трябва да се използва с повишено внимание и само като добавка.

Процедури с цветове от хибискус за коса

Има немалко хора, които предпочитат да използват растението в естествената му форма. В този случай е препоръчително първо да направите тест с пластир, за да изключите възможни нежелани реакции.

Какво означава това? Е, най-добре е да тествате препарата върху малък участък от скалпа. Ако няма признаци на странични ефекти след два часа, може да се използва без проблеми върху цялата ви коса.

1. Изплакване на косата с цветове от хибискус

Традиционният начин за използване на цветовете на растението върху косата е чрез приготвяне на инфузия, която се използва за изплакване. Прилага се за укрепване на косата и за придаване на блясък и овлажняване.

Съставки

 • 7 цвята от хибискус
 • 1 чаша вода (250 милилитра)

Инструкции

 1. Поставете цветовете в тенджера с една чаша вода.
 2. След това оставете съда на средно слаб огън, докато течността заври.
 3. В този момент, когато течността придобие тъмен тон и плътна текстура, изключете котлона и я оставете да престои 10 минути.
 4. След това прецедете сместа и използвайте течността за изплакване на косата.
 5. След нанасяне оставете да престои 30 минути и измийте косата си както обикновено.
цветове от хибискус за коса
Приготвянето на запарка от цветовете е подобно на тази, която бихте направили, за да изпиете. След това може да се нанесе върху косата.

2. Възстановяващо лечение

Комбинацията на хибискус с други здравословни съставки позволява постигане на по-ефективни процедури за коса. В този случай се приготвя с алое вера, съставка, широко използвана в козметиката поради своите подхранващи и възстановяващи свойства.

Съставки

 • 10 листа от цветове на хибискус
 • 2 стръка алое вера
 • 1 супена лъжица кокосово масло
 • 1/2 чаша мек неутрален шампоан (100 милилитра)

Инструкции

 1. Почистете цветовете от хибискус. По същия начин нарежете алоето и извадете пулпа му.
 2. След това в блендер добавете двете съставки плюс растителното масло.
 3. След като получите гладка смес, смесете я с неутралния шампоан.
 4. Нанесете продукта и го оставете да действа 10 минути, преди да изплакнете.

3. Лечебно средство с цветове от хибискус, кисело мляко и масло от розмарин

Съставките, използвани в това средство, са идеални за насърчаване на здравия растеж на косата. Също така е добър вариант за борба със сухотата и накъсването на косата.

Съставки

Инструкции

 1. Измийте добре цветовете и ги сложете в кухненския робот с останалите съставки.
 2. Блендирайте, докато получите гладка, еднородна паста.
 3. Нанесете върху влажна коса и оставете да действа 15-20 минути.
 4. Изплакнете както обикновено. Можете да повторите процедурата 2 или 3 пъти седмично.

Какво да запомните за приложението на цветове от хибискус в грижата за косата

Използването на продукти с хибискус се превърна в алтернатива за здравето на косата. Анекдотични доказателства сочат, че растението насърчава растежа, хидратацията и облекчава пърхота. Все още обаче липсват достоверни проучвания, които да го докажат.

Засега процедурите с тези цветове, се използват като допълнение за увеличаване на блясъка и хидратацията на косата. И въпреки че тези средства обикновено са безопасни, най-добре е предварително да направите малък тест, за да изключите възможни нежелани реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.