Основните грешки при изрусяване на косата и как да го направите правилно

Знаете ли как да изрусите косата си? Може да си мислите, че го правите правилно, но не е толкова лесно, колкото изглежда. Има няколко често срещани грешки, които можете да избегнете. Научете повече тук.
Основните грешки при изрусяване на косата и как да го направите правилно

Написано от Ana Luzardo

Последна актуализация: 19 декември, 2022

Грешките при изрусяване на косата са чести, тъй като това е химичен процес за изсветляване на косата с няколко нюанса. Естественият цвят е резултат от меланиновите гранули във влакната на косъма. При изсветляването на косата, те биват разграждани.

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда прост и безвреден процес, реалността е, че това са химикали, които трябва да се използват внимателно. При изсветляването на косата може да има неправилно третиране. Защитните слоеве на косата се повдигат и влагата се губи, оставяйки косата суха, слаба и чуплива.

Предварителна грижа за намаляване на грешките при изрусяване на косата

Важно е да имате добър продукт, преди да го приложите. В зависимост от своя състав и сила, продуктите за изсветляване се разделят на категории 1 и 2:

  • Изсветлителят за коса от категория 1 е по-малко мощен. Това са продукти на течна или кремообразна основа с алкални разтвори на водороден пероксид, който действа като агент, генериращ кислород. Така се окислява и обезцветява меланина.
  • Продуктите на прах за обезцветяване на коса от категория 2 се правят с амониеви, калиеви или натриеви соли и карбонат. Сместват се с водороден прекис, за да се образува паста. С тази смес можете да изсветлите до 7 тона.

Използвайте балсам, маски и масла

Преди да подложите косата си на увреждащ процес като изрусяване, препоръчително е да положите определени грижи. За да намалите грешките при изрусяване на косата, можете да нанесете натурални масла за подхранване преди изрусяване. Бадемовото масло е добър вариант; действа като уплътнител, създавайки защитен слой върху кичурите коса.

От друга страна, в книгата си „Manual de cosmética natural “ Гонзалес казва, че аргановото масло е силно подхранващо за косата, кожата и ноктите, защото е естествен антиоксидант. Маслата от бял трън и жожоба също са отлични за подхранване.

грешки при изрусяване на косата
При обезцветяването се използват химикали, които носят определени рискове за косата.

Получете правилния съвет от професионалист

Винаги е добра идея да говорите с доверен професионалист по темата. Това може да предостави ценна информация, като например колко време трябва да изчакате преди изсветляването

В зависимост от това дали косата ви е била подложена на някаква химическа обработка през последния месец, понякога трябва да изчакате определено време, което ще бъде препоръчано от специалиста. Целта е да се позволи на косата да заздравее, така че да не правите типичната грешка при изрусяване на косата, която води до прекомерно изсушаване.

Трябва също така да избягвате използването на топлинни инструменти, като преса за коса или маша. Освен това не мийте косата си преди изрусяване. Колкото по-мазна е, толкова по-добре. Професионалистът обаче винаги трябва да има последната дума.

Чести грешки при изрусяване на косата

Често се срещат грешки при изрусяване на косата. Въпреки че може да изглежда като прост процес, препоръчително е да се направи от професионалист. Можете обаче да избегнете бъркотията с няколко прости мерки.

1. Непълно изплакване на продукта

Когато оставите следи от изсветлителя и нанесете боя, няма да има равномерно покритие, защото тя няма да проникне в кората на косъма. Ето защо трябва да измиете обилно с вода и шампоан, за да премахнете продукта.

2. Неприготвяне на правилното количество от продукта

Когато искаме да приготвим продукта, често се чудим какво количество трябва да си направим. Това важи особено, ако имаме дълга коса. Ако направим твърде много или цялата смес от самото начало, тя ще загуби мощност и когато я прилагаме, няма да е толкова ефективна. Това е грешка при изрусяване на косата, която може да доведе до неравномерност.

Трябва да приготвите 30 грама или 60 грама, в зависимост от това колко коса имате. Нанесете активната формула върху косата си.

3. Липсата на подходящи материали под ръка

Не забравяйте, че за изрусяването се нуждаете от необходимото количество пероксид, четка за инанасяне, щипка или шнола за коса, гумени ръкавици или каквито имате на разположение, пластмасова купа, шапка за душ, шампоан, балсам и кърпа, и стари дрехи.

В идеалния случай трябва да имате необходимите материали под ръка. Избягвайте да пропускате нещо по време на процеса на изсветляване или пък изчерпването на продукта.

4. Често срещана грешка при изрусяване на косата: Не се прави анализ на косата

Преди да изрусите косата си, е необходимо да направите анализ. Всички коси са различни, така че процедурите са уникални.

За целта се нуждаете от помощта на експерт, който ще прецени от какво се нуждаете въз основа на продуктите, които сте нанесли преди това, както и порьозността и еластичността, структурата и цялостното здраве на косата ви.

5. Не прилагане на хидратиращ продукт след процеса

Косата се нуждае от третиране след химичен процес като изрусяване. Препоръчва се използването на масла и хидратиращи продукти. Така че трябва да ги прилагате, за да осигурите здравето на косата си преди и след това.

грешки при изрусяване на косата
Консултацията с професионален естетик е от съществено значение за намаляване на грешките в химическия процес.

6. Не знаете как правилно да премахнете черни и червени тонове

Черните и червените тонове са най-трудни за премахване. Има много възможности да направите това, но това трябва да се направи от професионалист, за да се намалят грешките при изсветляване. В противен случай резултатът може да се окаже катастрофален.

Методите за премахване на тъмните тонове са опасни за косата. Това е така, защото ще ви е необходим абразивен компонент за отстраняване на частиците.

7. Искате да имате коса с платинен цвят, но тя не е подходяща за това

Ако искате да имате коса с платинен цвят, ето една важна новина: не всяка коса може да издържи това ниво на изсветляване. Постигането му изисква последно – осмо – ниво на третиране. Не всяка коса обаче остава здрава, след като се е подложила на такъв процес.

Обърнете се към професионалист, за да избегнете грешки при изрусяване на косата

Ако обмисляте да изрусите косата си у дома, може да помислите вместо това да го направите при професионалист. Има много фактори, които трябва да се разгледат, като нюансите, които искате да изсветлите, от колко и какви терапии се нуждаете преди и след процедурата.

Най-лошото нещо, което може да се случи е, че можете да увредите необратимо косата си, когато я изрусявате. Затова най-добре е да отидете при професионалист, който ще оцени състоянието на косата ви и ще направи процедурата. Няма нужда да се страхувате, ако е изрусяването бъде направено от опитни ръце. Намерете добър фризьор и безопасно сменете визията, за която мечтаете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.