Как да направим сок от алое вера с медицински цели

27 Февруари, 2019
Някои изследвания сочат наличието на антиоксиданти, бета-ситостерол, витамин C, бета каротин, цинк и селен, които имат противораково действие.
 

Гелът от алое вера може да се прилага директно.  Често се препоръчва и консумацията на сок от алое вера, който има множество медицински приложения. В сокът са концентрирани всички ползи на алое верата, които доставят на организма ценни хранителни вещества и подобряват здравословното състояние.

Какви са свойствата на алое верата?

Приготвяне на сок от алое вера.

 • Богат на витамин А, B комплекс, витамин C, клей, минерали, дъбилни вещества, масла, наситени мастни киселини (олеинова и линоленова) и амино киселини.
 • Има свойството да регенерира клетките на кожата.
 • Има добри свойства за храносмилането.
 • Има ефект на мощна детоксикация върху организма.
 • Стимулира регенерацията на вътрешните тъкани.
 • Бори се срещу вируси, бактерии и гъбички.
 • Регенерира клетките на кожата и предпазва от преждевременното им стареене.
 • Действа като аналгитик (има болкоуспокояващи свойства).
 • Укрепва имунната система.
 • Има мощно противовъзпалително действие.

Как да си приготвим лечебен сок от алое вера

Как да си приготвим лечебен сок от алое вера
 

Преди да започнете с приготовлението на сок от алое вера, имайте предвид, че пресният гел се окислява много бързо, след като влезе в контакт с въздуха. Поради тази причина се препоръчва да извлечете сока веднага след като отворите листото.

 • Отрежете външните ръбове на листото, като използвате остър нож. След това измийте ножа веднага. Разделете стъблата и извлечете гела, които съдържат.
 • Сложете известно количество гел от алое верата в блендер, добавете някакъв цитрусов плод (портокал или грейпфрут, например) и разбийте всички съставки в продължение на няколко минути. Добавянето на сок от цитрусови плодове се препоръчва, защото бързо стабилизира гела от алое вера и му придава по-добър вкус.
 • Изсипете приготвеният сок в кутия с капак, оставете го в хладилник и слагайте по две супени лъжици на чаша във водата, която пиете.
 • Сокът от алое вера може да остане в хладилника не повече от седмица. Ако искате да извлечете максималните ползи, добре да го изпиете за по-кратко време.

Вижте още: Съвети за детоксикация на организма

Как да използвате сока от алое вера за медицински цели?

Използване на сок от алое вера за медицински цели

Сокът от алое вера е богат на хранителни вещества с големи ползи за здравето ви. Помага за предотвратяване на заболявания и действа като средство за лечение на редица медицински проблеми.

Обикновено препоръчителната доза е 2 супени лъжици, от един до три пъти на ден, чист или в комбинация с вода или сок.

 

Бори се със запека

Сокът от алое вера има слабителен ефект и се бори успешно при проблеми със запек. Чаша сок, приета на гладно, ще подобри храносмилането и движението на червата.

Помага при чревни проблеми

Сокът от алое вера се приема срещу други стомашно-чревни проблеми, Например, при синдром на дразнимото черво, тъй като регулира червата и нормализират язвите.

Укрепва имунната система

Той е богат на антиоксиданти и други важни хранителни вещества, които помагат за укрепване на имунната система и предпазват от различни видове заболявания. Освен това изследванията потвърждават, че в съдържанието му има антиоксиданти, бета-ситостерол, витамин C, бета каротин, цинк и селен, които са с противораково действие. За това обаче все още липсват достатъчно научни доказателства.

Помага в борбата с диабета

Сокът от алое вера може да се използва като хранителна добавка, която намалява нивата на захар в кръвта. Ако имате диабет и искате да пиете този сок, първо се консултирайте с вашия лекар, за да предотвратите евентуални странични ефекти.

Прочетете и това: Запознайте се с новата хранителна пирамида, за да живеете по-здравословен живот

Странични ефекти на сока от алое вера

Сокът от алое вера има много малко странични ефекти, но при някои хора може да се получат нежелани реакции. Сред тях са:

 • Загуба на електролити, което води до забавяне процеса на оздравяване и промяна цвета на урината в розови отенъци.
 • Дисбаланс на течностите в организма.
 • Чревни спазми.

Освен това е възможно да има нежелани реакции на хора, приемащи медикаменти срещу заболявания като болестта на Крон, чревни проблеми, апендицит, колит, както и жени в менструален цикъл. Във всички тези случаи е най-добре да се консултирате с лекар, преди да започнете приема.