5 „неочаквани“ фактора, причиняващи главоболие

Случвало ли ви се е да прогизнете до кости в дъжда и неочаквано да ви връхлети неприятното неразположение?
5 „неочаквани“ фактора, причиняващи главоболие

Последна актуализация: 01 януари, 2019

Надали има човек, който да не е страдал от главоболие. Какво го провокира? Първото нещо, което ни идва наум, са силна умора, стрес, високо кръвно налягане и лоша позиция на тялото. Съществуват обаче и други „неочаквани“ фактори, и напълно възможно е да не знаете за тях.

В днешната статия ще разкажем именно за тези неподозирани причини и така вече ще ги имате предвид. Те са способни да провокират главоболие и други неприятни оплаквания. Продължете да четете!

 1. Физическо напрягане

При физическо напрягане е възможно да получите главоболие.

Този тип главоболие се отнася според експертите към привичното главоболие при кашлица. Сравнително често срещано е, особено през сезони на настинки и алергии. Сред факторите, които го провокират, са:

 • Често кашляне.
 • Кихане поне няколко пъти през деня.
 • Често духане на носа.
 • Продължително плачене.

Както можете да забележите, тук главоболието е нормална реакция на физическо напрягане. То се превръща в реален проблем, когато започнете да усещате болката в главата. Сега можете да върнете лентата назад и да си спомните как по време на лоша настинка сте кихали и сте си духали носа по цял ден. Накрая сте се сдобивали с ужасно главоболие.

 1. Настинка

Настинките или алергиите могат да причинят главоболие.

Лекарите определят тона състояние като стимулирано от настинка главоболие. Често се среща и е напълно вероятно да сте го изпитвали на свой гръб, но не сте осъзнавали това. Какво го провокира?

 • Излагане на ниски температури. Това често може да се случи през лятото, когато климатикът работи постоянно и е нагласен да духа на ниска температура.
 • Къпане със студена вода.
 • Настиване в дъжда.
 • Консумация на студени напитки.

Тук е моментът да отбележим, че този тип главоболие, свързан с ниските температури, е доста често срещан при хората, страдащи от мигрена.

 1. Притискане

Главоболието може да бъде предизвикано от притискане на главата.

Това е друг често срещан проблем, който много хора не познават и често завършва със силна болка в главата в края на деня. Можете ли да познаете причината му?

 • Носенето на каска или шапка в продължение на няколко часа през деня.
 • Лентите за глава могат да провокират главоболие, ако ги носите през целия ден.
 • Слънчевите очила, диоптричните очила и дори очилата за гмуркане могат да допринесат за появата на болка.
 1. Спането

Може да се събудите посред нощ от внезапно появило се главоболие

Става дума за първични главоболия, които са характерни за хора на всяка възраст. Може да изпитате точно този тип болка в определен момент от живота си. Ето кои са факторите, които го провокират:

 • Събуждане посред нощ с внезапно появило се главоболие, което, макар и да не е интензивно, създава усещане за дискомфорт поне за половин час.
 • Първичните главоболия се проявяват след следобеден сън. Тогава се събуждате със световъртеж и неприятна „аура“ около главата.
 • Причината за този тип болки е неизвестна, но по принцип е леко и не се повтаря.
 1. Електронни устройства

Електронните устройства се превърнаха в един от най-често срещаните фактори за главоболие.

Те се превърнаха в един от най-често срещаните фактори за главоболието през последните години. Въздействието им е толкова масово, че лекарите вече редовно предупреждават за негативния ефект от продължителната употреба с мобилни телефони, компютри и други електронни устройства върху здравето на човека.

Важно е да бъдете наясно, че този тип устройства излъчват електромагнитна радиация, която може да провокира проблеми със зрението, а оттам и главоболие.

Имате предвид следното:

 • Според изследване, проведено от университета в Мичиган, човекът прекарва между 5 и 6 часа дневно пред компютър, да не броим часовете, в които се е вгледал в мобилния си телефон. Всичко това се отразява и като резултат се оплакваме от уморени и зачервени очи, болка във врата и гърба, главоболие и т.н.
 • Ако искате да избегнете този масов проблем на съвременния човек, експертите препоръчват да намалим яркостта на екрана на електронните устройства и да държим далеч компютрите от очите си. Друг начин да намалите вредното въздействие е като престанете да проверявате телефона си на ярка светлина. Комбинацията от слънчева светлина и светлината, излъчвана от екрана, провокира главоболие. Препоръчително е да влезете някъде на закрито, преди да погледнете екрана на телефона.

Правете кратки почивки на всеки 20 минути

Ако работите на компютър, жизненоважно е да отделяте по 3 минути за почивка на всеки 20 минути. Използвайте това време, за да гледате встрани от екрана, например през прозореца, към стената или пък в далечината, за да отпуснете очите. Имайте предвид също така, че е препоръчително да мигате по-често, за да са оптимално влажни очите. В наши дни е чест случаят, когато работещите на компютър спират да мигат или мигат нарядко, а това провокира проблеми със зрението. А както знаете, напрежението в очите е сред факторите, причиняващи главоболие.

Сега, когато знаете кои са „неочакваните“ фактори, които могат да допринесат за болката в главата, можете да предприемете адекватни промени в начина на живот. Имайте ги предвид и се стремете да ги избягвате, така няма да страдате от главоболие.

Не ги забравяйте!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.