Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

Започнете деня с горещ душ, последван от здравословна закуска и лечение с пара
Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

С настъпването на зимата много често започваме да усещаме определени симптоми на настинка, които ни пречат да изпълняваме ежедневните си дейности. Понякога се чувстваме толкова уморени, че ни се иска да останем в леглото цял ден.

Когато времето е студено, имунната система отслабва и ни прави по-податливи на грип, настинки, кашлица, болки в мускулите и други подобни проблеми.
Като имаме предвид този факт, трябва да бъдем готови да се пазим в тези студени дни и да се опитаме да си създадем определени навици. Те ще ни помогнат да бъдем по-устойчиви срещу всякакви здравословни проблеми, които възникват в резултат на смяната на сезона.

Професор Рон Екълс от Центъра по настинките към Университета на Кардиф предлага програма, с която да се предпазим от симптомите на настинка, предизвикани от студено време и да ги победим само за 24 часа.

Дневен режим при симптоми на настинка

7 ч. – горещ душ

Ако студът ви кара да се будите с много болки, особено в ставите, или главоболие, горещият душ е най-добрият начин да започнете деня. Топлата вода помага да се отпуснете и парата прочиства параназалните синуси, така че да се избегнат запушвания и други проблеми като синузит.

8 ч. – здравословна закуска

Храненето е от значение в процеса на възстановяване от настинка

Доброто хранене е от съществено значение в процеса на възстановяване от настинки. Закуската е от ключово значение, за да започнете деня добре, защото се бори с неприятните симптоми на настинката. Можете да пиете натурален портокалов сок (фреш) и да хапнете купа с плодове, богати на антиоксиданти, заедно с малко овес за допълнителна енергия. Друг добър вариант е да започнете деня със зеленчукова супа или домашен бульон.

10 ч. – лечение с пара

Един от най-разпространените симптоми на настинка: носът се запушва поради излишък на слуз, който пречи да дишате нормално.

Когато параназалните синуси са запушени, вероятно е да страдате от синузит, който обикновено идва с ужасно главоболие. В този случай е добре да се вземе някакъв медикамент без рецепта или естествено средство за деконгестия.

Можете да приложите и третиране с пара, като 5 минути държите лицето си над купа с вряла вода, покрити с кърпа. Това е идеална възможност да се успокоят и прочистят дихателните пътища.

Около обяд – разходка

Разходката може да помогне за подобряване на настроението

Въпреки че изглежда като предизвикателство да се излезе на студа, факт е, че разходката преди обяд може да помогне за подобряване на настроението и да стимулира имунната система. Поради това не смятаме, че ще си навредите, ако излезете, когато имате настинка. Кратката разходка може да бъде много полезна (разбира се, облечете се подходящо).

13 ч. – обяд

Не яжте пържени и други нездравословни храни за обяд. Вместо това пригответе пилешко филе на грил със салата. Протеините в пилешкото подпомагат производството на клетки и стимулират имунната система. В същото време зеленчуците в салатата са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които са от съществено значение за преборване с настинката.

15 ч. – здравословна напитка

Портокалов сок при настинка

За следобедна закуска е най-добре да пийнете горещ билков чай, който изтънява слузта и спомага за по-лесното й изхвърляне.

Можете да замените чая с чаша прясно изцеден портокалов сок. Поради високото съдържание на витамин С той ви помага да се възстановите от настинката.

18 ч. – вечеря

За вечеря е много препоръчително да хапнете пикантна храна, например къри или чили кон карне. Тези храни ще помогнат за повишаване на телесната температура, което пък ще допринесе за намаляване на симптомите на настинка.

Други съставки, които можете да включите във вечерното си меню, са джинджифил, чесън и чушки, които са известни със своите антивирусни и антибактериални свойства. Те помагат ефективно да се преборите със симптомите на настинка и да се прочистят параназалните синуси.

20 ч. – релаксираща вана

Релаксираща вана при настинка

В края на деня е доста вероятно да се чувствате уморени и да имате болки в мускулите. За да спите добре и да ги отпуснете, идеален вариант е да вземете гореща вана час или два преди лягане. Можете да добавите няколко капки евкалиптово етерично масло във водата, което ще засили действието й.

22 ч. – време за сън –  поне 8 часа

Важно е да си легнете рано и да се наспите добре, за да си възвърнете силата бързо. Добрият сън укрепва имунната система и помага в борбата със симптоми на настинка. Трябва да избягвате да пиете кафе или алкохол преди лягане, тъй като те могат да навредят на съня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.