Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

Започнете деня с горещ душ, последван от здравословна закуска и лечение с пара
Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

С настъпването на зимата много често започваме да усещаме определени симптоми на настинка, които ни пречат да изпълняваме ежедневните си дейности. Понякога се чувстваме толкова уморени, че ни се иска да останем в леглото цял ден.

Когато времето е студено, имунната система отслабва и ни прави по-податливи на грип, настинки, кашлица, болки в мускулите и други подобни проблеми.
Като имаме предвид този факт, трябва да бъдем готови да се пазим в тези студени дни и да се опитаме да си създадем определени навици. Те ще ни помогнат да бъдем по-устойчиви срещу всякакви здравословни проблеми, които възникват в резултат на смяната на сезона.

Професор Рон Екълс от Центъра по настинките към Университета на Кардиф предлага програма, с която да се предпазим от симптомите на настинка, предизвикани от студено време и да ги победим само за 24 часа.

Дневен режим при симптоми на настинка

7 ч. – горещ душ

Ако студът ви кара да се будите с много болки, особено в ставите, или главоболие, горещият душ е най-добрият начин да започнете деня. Топлата вода помага да се отпуснете и парата прочиства параназалните синуси, така че да се избегнат запушвания и други проблеми като синузит.

8 ч. – здравословна закуска

Храненето е от значение в процеса на възстановяване от настинка

Можете да пиете натурален портокалов сок (фреш) и да хапнете купа с плодове, богати на антиоксиданти, заедно с малко овес

10 ч. – лечение с пара

Един от най-разпространените симптоми на настинка: носът се запушва поради излишък на слуз, който пречи да дишате нормално.

Когато параназалните синуси са запушени, вероятно е да страдате от синузит, който обикновено идва с ужасно главоболие. В този случай е добре да се вземе някакъв медикамент без рецепта или естествено средство за деконгестия.

Можете да приложите и третиране с пара, като 5 минути държите лицето си над купа с вряла вода, покрити с кърпа. Това е идеална възможност да се успокоят и прочистят дихателните пътища.

Около обяд – разходка

Разходката може да помогне за подобряване на настроението

настроението

13 ч. – обяд

Не яжте пържени и други нездравословни храни за обяд. Вместо това пригответе пилешко филе на грил със салата. Протеините в пилешкото подпомагат производството на клетки и стимулират имунната система. В същото време зеленчуците в салатата са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които са от съществено значение за преборване с настинката.

15 ч. – здравословна напитка

Портокалов сок при настинка

За следобедна закуска е най-добре да пийнете горещ билков чай, който изтънява слузта и спомага за по-лесното й изхвърляне.

Можете да замените чая с чаша прясно изцеден портокалов сок. Поради високото съдържание на витамин С той ви помага да се възстановите от настинката.

18 ч. – вечеря

За вечеря е много препоръчително да хапнете пикантна храна, например къри или чили кон карне. Тези храни ще помогнат за повишаване на телесната температура, което пък ще допринесе за намаляване на симптомите на настинка.

Други съставки, които можете да включите във вечерното си меню, са джинджифил, чесън и чушки, които са известни със своите антивирусни и антибактериални свойства. Те помагат ефективно да се преборите със симптомите на настинка и да се прочистят параназалните синуси.

20 ч. – релаксираща вана

Релаксираща вана при настинка

Можете да добавите няколко капки евкалиптово етерично масло

22 ч. – време за сън –  поне 8 часа

Важно е да си легнете рано и да се наспите добре, за да си възвърнете силата бързо. Добрият сън укрепва имунната система и помага в борбата със симптоми на настинка. Трябва да избягвате да пиете кафе или алкохол преди лягане, тъй като те могат да навредят на съня.

Може да ви заинтересува ...
12 натурални средства за болки в гърлото
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
12 натурални средства за болки в гърлото

Болката в гърлото е много досадна и пречи на всякакви други мисли. Общото ви здравословно състояние се влошава, когато чувствате пронизващата болка...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.