7 симптома на натровен черен дроб

Активен и здравословен живот без тютюнопушене, алкохол или прекомерна консумация на лекарства до голяма степен ще помогнат да се отървете от отровите, които са склонни да накарат черния дроб да се разболее.
7 симптома на натровен черен дроб
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Черният дроб е един от най-големите и най-важните органи в тялото. Неговите функции варират от производството на протеини, метаболизиране на глюкозата, желязото и холестерола до изхвърляне на всички токсини и чужди вещества в тялото. Искате ли да разберете кои са основните симптоми на натровен черен дроб? Ние ще ви ги разкрием.

Симптоми на натровен черен дроб

След мозъка черният дроб е вторият най-сложен орган в тялото, поради което трябва да го държим в добра форма и здраве. Балансираната диета и здравословните навици в начина на живот могат значително да подобрят цялостното му състояние. Активен и здравословен живот без тютюнопушене, алкохол или прекомерна консумация на лекарства до голяма степен ще помогнат да се отървете от отровите, които са склонни да го накарат да се разболее.

1. Стомашни спазми и подуване на корема

При натровен черен дроб храносмилането става по-бавно и чувствате болка в корема.

Случвало ли ви се е и преди? Чувствате се особено подути: ръцете, глезените, краката, корема… На първо място искаме да ви кажем, че не трябва да се тревожите, ако усещате тези симптоми. Няма за какво да се притеснявате, ако се случват от време на време. Проблемът възниква, когато това се повтаря и страдате от газове всеки ден, когато храносмилането става по-бавно и чувствате болка в корема. Това са ефекти на черния дроб, който не работи добре или не извършва детоксикация правилно. По този начин се натрупват токсини в тялото. Рискувате да получите асцит, така че, ако забележите тези симптоми да се повтарят, трябва да се консултирате с личния лекар възможно най-скоро.

2. Промяна в цвета на урината и изпражненията

Промяна в цвета на урината и изпражненията.

Урината ви е по-бяла от нормалното? Изпражненията също са по-светли, а понякога дори и има следи от кръв? За да се отървете от всякакво съмнение, най-добре е да посетите личния лекар. Вярно е, че тези  симптоми могат да се дължат на различни заболявания, но нормално е те да бъдат свързани с черния дроб или бъбреците. По отношение на урината, тя може да изглежда по-тъмна или по-светла поради натрупването на билирубин.

3. Жълтеница

Жълтеницата е най-очевидният симптом на натровен черен дроб.

 

Това може би е най-очевидният симптом на натровен черен дроб – и този, за който трябва да сте нащрек. Жълтеникавият цвят на кожата, очите и ноктите основно се дължи на натрупване в тялото на този жлъчен пигмент, наречен билирубин. Този елемент е основен за храносмилането. Когато черният дроб не функционира добре, той не е в състояние да се отърве от или да филтрира този пигмент. Тези елементи не са полезни, след като храносмилането е завършило. Те остават в тялото и придават този жълтеникав оттенък, често срещан при чернодробни заболявания.

4. Чувствителност на кожата

Сърбежът също може да се дължи на токсини.

Непрекъснато усещане за сърбеж, сякаш нещо ви гъделичка отвътре. Това е досадно и притеснително чувство, но какво го причинява? В общи линии, то се дължи на натрупване на токсини в тялото. Черният дроб не може да ги филтрира и те причиняват реакция на кожата. Ако започне да се повтаря често и ако следвате някакви диети, личният лекар трябва винаги да бъде този, който ви диагностицира. Защото нещо толкова обикновено като сърбеж може да се дължи и на други симптоми.

Прочетете и това: Кожата и здравето ви

5. Стомашен рефлукс

Рефлуксът и киселините често са свързани с натровен черен дроб.

 

Чувство за подуване, газове, които ви притесняват и не позволяват да дишате свободно. И най-лошото – рефлуксът, който идва от хранопровода с тези киселини, които причиняват толкова много болка и дискомфорт. Всички те са признаци, често свързани с натровен черен дроб. И тъй като вече знаем,  този орган е свързан с храносмилателния процес.  Така че, ако има някакъв проблем, нормално е това да доведе до тези общи признаци. За да го изключите и да разберете дали се свързва или не с проблеми на черния дроб, най-добре е да се консултирате с личния лекар.

6. Диария

Диарията може да е причинена от натрупване на токсини.

Това е често срещан проблем. Каквото и да ядете, ви кара да не се чувствате добре. Стомашната киселина се появява, усещате натиск, неразположение и епизоди на диария. Те са чести поради лошото функциониране на храносмилателната и отделителна системи. Трябва да го имате предвид. Разбира се, когато страдате много често от диария, рискувате да започнете да страдате и от дехидратация. Така че внимавайте колко пъти това се случва. Веднъж седмично, два пъти или повече? Подобно на другите симптоми, споменати тук, възможно е да се свързва с други заболявания, но все пак трябва да го изключите като проблем.

7. Обща умора

Умора, защото черният дроб работи повече от нормалното.

Тя е много честа. И това не е само умора, но неразположение, слабост и непрекъснато чувство на летаргия . Черният дроб работи повече от нормалното. Ако е болен или натровен, това го кара да работи повече и енергията от този съществен орган ще отнеме вашата енергия. Трябва да го имате предвид. Трябва също да прецените, дали освен непрекъснатата умора страдате и от други симптоми характерни за натровен черен дроб,  споменати тук: задържане на течности, лошо храносмилане, болки в стомаха, сърбеж ..

Не забравяйте, че ако имате някакви съмнения или симптоми, най-добре е да се консултирате с личния лекар. Вашето здраве е на първо място.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • De Vilanova C. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. Editorial Sirio.
  • Romero A, Zeinsteger P, Teibler P, Montenegro M, et al. Lesiones hepáticas inducidas por componentes volátiles de Senecio grisebachii (margarita del campo o primavera) en ratones.Rev. Vet. 2001–2002;12(13):1-2
  • Andrade R. J., López-Ortega S.. Hepatitis tóxicas. Rev. esp. enferm. dig. 2006; 98( 9): 701-701.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.