7 средства при инфекция на пикочните канали

Опитайте със сок от диня, чай от чесън или етерично масло от чаено дърво
7 средства при инфекция на пикочните канали

Последна актуализация: 30 ноември, 2018

Инфекция на пикочните канали се наблюдава в резултат на бактерии, прекалено дълго отлагане на посещението в тоалетната по малка нужда, рискови сексуални практики, бременност или менопауза.

Съществуват и други фактори, но изброените са най-често срещаните.

Най-характерните симптоми на инфекцията на пикочните пътища са честа потребност и парещо усещане при уриниране, малки количества урина и/ или промяна в цвета, болка в областта на корема, треска, гадене и повръщане.

Когато става дума за инфекция на пикочните канали, ключова е бързата реакция. Реагирайте адекватно още при първия симптом, за да предпазите бъбреците си от сериозно увреждане.

Желателно е да се консултирате с лекаря си, а докато това стане, можете да използвате няколко изпитани във времето домашни средства за борба с инфекцията на пикочните пътища.

Ябълков оцет

ябълков оцет срещу инфекция на пикочните канали

Ябълковият оцет представлява богат източник на ензими, калий и други минерали, които подпомагат спиране на развитието на бактерии в пикочните пътища.

За да третирате такъв тип инфекция, можете да използвате ябълков оцет като алтернатива на лекарствата, предлагани в аптеката.

Упътване:

 • Сложете 2 супени лъжици ябълков оцет в чаша вода и ги изпийте. Можете да добавите, ако желаете, и малко лимонов сок или пък мед – така ще получите оптимален вкусов резултат.
 • Друг вариент е да сложите малко ябълков оцет във водата във ваната и да се накиснете добре в нея.

Боровинков сок

Боровинковият сок притежава антиобиотични свойства, които ефикасно се борят с бактерията E.coli и я възпират от захващане в пикочния мехур. Препоръчително е да пиете боровинков сок в натурална форма, без добавени захар или консерванти.

Упътване:

Пийте чаша боровинков сок всеки ден, за да се предпазите от инфекция на пикочните канали.

Ако вече е налице инфекция, препоръчваме ви да пиете по 3-4 чаши боровинков сок всеки ден.

Внимание: не бива да консумирате боровинков сок, ако сте страдали от камъни в бъбреците.

Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво представлява мощен природен антибиотик, който премахва бактерията, причиняваща инфекция на пикочния мехур и пикочните пътища.

Упътване:

 • Смесете 10 капки етерично масло от чаено дърво с малко вода. Използвайте я, за да промиете интимните си части.
 • Друг начин да извлечете полза от свойствата на чаеното дърво е да смесите равни части етерично масло от чаено, сандалово дърво и масло от хвойна. Прилагайте получената смес в коремната област – в зоната, най-близко разположена до пикочния мехур. Това средство е идеално за облекчаване на болка, която обикновено е налице, когато страдате от инфекция на пикочните канали.
 • Трети вариант: необходими са ви 2 капки етерично масло от чаено дърво. Капнете ги върху долното си бельо. По този начин маслото също действа като лек срещу инфекцията.

Чай от хвощ срещу инфекция на пикочните канали

зай от хвощ срещу инфекция на пикочните канали

Чаят от хвощ притежава силни диуретични свойства, които са важни в случаи на инфекция на пикочните канали.

Упътване:

 • При първите симптоми на инфекция е препоръчително да консумирате 2-3 чаши чай от хвощ всеки ден.
 • Не е препоръчително да консумирате този чай за дълъг период от време.

Сок от нар

Заради високото съдържание на антиоксиданти сокът от нар е отлично средство за борба с бактериите, които атакуват стените на пикочния мехур.

Той съдържа ценния витамин С, който укрепва имунната система и подпомага процеса на преодоляване на инфекцията на пикочните пътища.

Упътване:

 • Консумирайте по 2-3 чаши сок от нар всеки ден, докато преборите инфекцията.

Чай от чесън

Чесънът е храна с антибиотични и антибактериални свойства. Той ефикасно се бори и предпазва от развитие на бактерии, отговорни за инфектирането на пикочните пътища.

Упътване:

 • Сложете 2 предварително намачкани скилидки чесън в чаша с гореща вода. Оставете напитката да престои 5 минути. Прецедете и изпийте. Препоръчително е да консумирате всеки ден – поне по 3 чаши дневно.
 • Друг начин да използвате чесъна срещу инфекция на пикочните канали е като консумирате пресен чесън всеки ден.

Сок от диня

сок от диня срещу инфекция на пикочните канали

Динята е свежа и прочиства тялото; тя представлява отлично средство за прочистване на пикочните пътища и елиминирането на вредните бактерии, провокиращи инфекция.

Упътване:

 • Пийте сок от диня, като за изцеждането му използвате блендер или сокоизстисквачка.
 • Ако предпочитате, консумирайте директно самия плод.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.