8 симптома на хормонален дисбаланс, за които може би не знаете

Хормоналните проблеми причиняват верижна реакция, която може да повлияе на начина на живот. И въпреки, че тези състояния могат да се появят от самосебе си, трябва да поискате лекарско мнение, за да разберете дали са в следствие на хормонален дисбаланс.
8 симптома на хормонален дисбаланс, за които може би не знаете

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хормоналният дисбаланс е сериозен проблем и изисква трудно и продължително лечение. Все пак хормоните играят важна роля за здравето ви и  въздействат на функциалността на повечето органи в тялото.

Те представляват химически трансмитери, отговорни за стимулирането на клетъчните функции, както и за регулирането на физиологичните процеси през целия живот.

И тъй като хормоните въздействат на метаболизма, растежа и сексуалната функция е важно да бъдат добре балансирани.

Хормоналните проблеми причиняват поредица от симптоми, които са способни да повлияят на качеството на живот.

Въпросът е там, че много хора не са наясно, че проблемите, които имат са предизвикани от хормонален дисбаланс.

Необходимо е да разберете за какви симптоми става дума и какво въздействие оказват на здравето ви. Така ще можете да ги идентифицирате сами и да предприемете необходимото лечение.

Тук ще ви споделим осемте признака за хормонален дисбаланс.

1. Натрупване на коремни мазнини

Натрупване на коремни мазнини като симптом на хормонален дисбаланс.

Натрупването на коремни мазнини и загубата на мускулна маса са често срещани симптоми при проблеми с ендокринната система. Стресът се свързва най-често с тези симптоми.

Коремните мазнини могат да бъдат причинени от лоши хранителни навици. Все пак важно е да обмислите и възможността за хормонален дисбаланс, тъй като той влияе силно на метаболизма.

2. Загуба на сексуално желание

Ниските нива на естроген при жените често причиняват проблеми в сексуалния им живот.

Този тип хормонален дисбаланс може драстично да намали либидото и наистина въздейства на настроението.

3. Когнитивни затруднения

Когнитивни симптоми на хормонален дисбаланс

Загубата на памет, стресът и мозъчните петна са когнитивни симптоми на хормонален дисбаланс.

Най-общо казано, тези проблеми са свързани с  нивата на хормона кортизол, който се свързва със стреса и много важен за почти всички функции на човешкото тяло.

4. Промени в настроението

Тревожността, раздразнителността, както и други внезапни промени в настроенията са често срещани при хормоналните разтройства по време на менструалния цикъл и менопаузата.

Нормално е жените да изпитват чувствителност, депресия и емоции, нарушаващи нормалния ритъм на живот. Имайте предвид, че някои промени могат да бъдат в резултат на ендокринни проблеми.

Тези симптоми се задействат при нестабилни нива на естроген и прогестерон.

5. Горещи вълни и среднощно потене

Горещите вълни може да са свързани с хормонален дисбаланс.

Горещите вълни и среднощното потене се свързват често с хормоналните промени, възникващи при менопауза. Въпреки това, те могат да се появят и в по ранна възраст в следствие на дисбаланс в хормоналната активност.

До преди известно време се е смятало, че причината се крие в ниските нива на естроген.  Сега вече е известно, че това е резултат от дефицит на прогестерон или проблеми с надбъбречната и щитовидната жлези.

Тези системи са много чувствителни към промени, особено когато са изложени като фактори, променящи хормоналната активност.

6. Вагинална сухота

Понижените нива на естроген могат да причинят промени във вагиналното pH, като по този начин се намаля естественото овлажняване.

Вагиналната сухота влияе пряко върхо сексуалния ви живот, като увеличава чувствителността и може да причини болка по време на секс.

Често се среща при жените, които преминават през менопауза. Може да се появи и при по-млади, вследствие на други видове дисбаланс.

7. Постоянна умора

Когато умората стане хронична, вероятно причината се крие в хормонален дисбаланс.

Повечето хора понякога преминават през периоди на умора. Обикновено това е свързано със стрес, твърде много физическа активност, както и обикновени заболявания.

Но когато умората стане хронична, вероятно причината се крие в намалената функция на щитовидната жлеза, известна още като хипотериодизъм.

Това заболяване влияе на метаболизма и когато е налице хормонален дисбаланс, може да предизвика сърдечносъдови затруднения и проблеми с храносмилателната система.

8. Главоболие и мигрена – понякога са свързани с хормонален дисбаланс

Промените в действието на женските хормони могат да доведат до сериозни главоболия и хронична мигрена.

Хормоналният дисбаланс, който се появява в периода на менструалния цикъл, преди и по време на  менопауза,  често причинява главоболие.

Главоболието може да се появи и в следствие на проблеми с щитовидната жлеза, независимо дали от хормонален дефицит, както споменахме по-рано, или от прекомерно производство на хормони (хипертиреодизъм).

Познати ли са ви тези симптоми? Запомнете, че ако са хронични ще трябва да посетите лекар, за да може той да прецени дали са свързани с хормоналната активност.

Ако е така, той ще ви препоръча подходящо лечение за да поправите този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
  • sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html

  • K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
  • paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/

  • J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
  • sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.