Най-честите причини за рак на гърдата

Бременност в по-ранните години на жената понижава риска от това заболяване.
Най-честите причини за рак на гърдата

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Ракът на гърдата се появява, когато тъканта на гърдите бъде засегната от злокачествени тумори. Това заболяване предимно засяга жените, но се среща и при мъжете. Хиляди жени умират от рак на гърдата всяка година. Причина за това е, че заболяването бива често диагностицирано в твърде напреднал стадий. В днешната статия ще споделим някои от ключовите причини за рак на гърдата, които е желателно да имате предвид.

С помощта на съвременните развити технологии и медицина е възможно ракът на гърдата да бъде преодолян. Това позволява животът на много пациенти да бъде удължен съществено. Заболяването обаче остава все така опасно, когато не бъде диагностицирано навреме. Когато знаем кои са рисковите фактори за рак на гърдата, можем да се предпазим адекватно.

Пол и възраст

Както споменахме по-рано, този тип рак основно поразява жените. Мъжете обаче не са 100% застраховани. В повечето случаи вероятността от развитието на рак на гърдата се повишава с напредването на възрастта, особено при хора, които са прехвърлили 45-ата година. Мъжете са 100 пъти по-непредразположени към развитие на този тип рак.

Фамилна история

. Дефект в гените може да бъде причина за рак на гърдата

Многобройни изследвания сочат, че хората, изложени на най-висок риск от рак на гърдата, са тези, които имат роднина в семейството, страдал от това заболяване. В този случай трябва да бъдат взети предвид и други типове рак – например на матката, на шийката на матката, на яйчниците и на дебелото черво.

Гени

Ракът на гърдата може да бъде провокиран от дефектни гени, които са наследени от един от родителите. Често този тип дефекти са открити в гените BRCA1 и BRCA2. Те са отговорни за производството на протеини, предпазващи тялото от заболяване като рака. Дефект в един от тези гени може да бъде причина за развитие на рак на гърдата в определен период от живота на човека с вероятност до 80%.

Менструален цикъл

 Има връзка между менструалния цикъл и риска за рак на гърдата.

Жените, чийто цикъл е започнал преди навършване на 12 години, са предразположени към развитието на рак на гърдата. По-висок е рискът и при жени, които навлизат в менопауза след 55-ата си година.

История на заболяването

Жените, които са страдали от рак на едната гърда, често са предразположени към развитието на рак и на другата. Възможно е дори ракът да рецидивира в една и съща гърда.

Консумация на алкохол

Според няколко изследвания консумацията на 1-2 алкохолни напитки на ден повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Бременност

Жените, които са бездетни са предразположени към развитие на рак на гърдата

 По-висок риск от развитие на рак на гърдата има при:

  • Жените, които са бездетни
  • Изчакват да навършат 30 години, преди да родят

  Бременност в по-ранните годините на жената понижава риска от това заболяване.

Хормонална терапия

Жените, които са се подлагали на терапия с естроген за дълъг период от време, са предразположени към развитие на рак на гърдата.

Затлъстяване

Въпреки че рискът не е категорично доказан, някои експерти вярват, че жените, които страдат от затлъстяване, произвеждат повече естроген. Именно естрогенът повишава риска от развитие на заболяването. Този риск дори е по-висок при затлъстелите жени над 50-годишна възраст.

Радиация

Излагането на радиация повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Излагането на въздействието на рентгенови лъчи и компютърна томография повишава значително риска от развитие на рак на гърдата. Ако сте били подлагани на лъчетерапия като дете или възрастен,  рискът от развитие на рак на гърдата с напредване на възрастта нараства. Причината за това се крие в дозата радиация, на която сте били изложени.

Диета

Изследвания не показват категорична зависимост между хранителното меню и рака на гърдата. Въпреки това някои проучвания сочат, че нездравословната диета повишава риска от развитие на заболяването. Консумацията на определени храни повишава риска от развитие на рак на гърдата. Това са преработени храни, меса, наситени мазнини, захар и други подобни храни.

Недоказани причини за рак на гърдата

В продължение на много години жените биват предупреждавани, че употребата на дезодоранти против изпотяване и носенето на сутиени са рискови фактори, когато става дума за рак на гърдата. Вероятно това е само мит. Към момента няма категорично доказателство за връзка между тези тези практики и заболяването. За други потенциални фактори също не са налице научни доказателства. Това са:

  • имплантите за гърди
  • излагането на въздействието на пестициди

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.