Най-честите причини за рак на гърдата

· 22.02.2016
Бременност в по-ранните години на жената понижава риска от това заболяване

Ракът на гърдата се появява, когато тъканта на гърдите бъде засегната от злокачествени тумори. Това заболяване преимуществено засяга жените, но се среща и при мъжете. Хиляди жени умират от рак на гърдата всяка година, тъй като, за нещастие, заболяването бива често диагностицирано в твърде напреднал стадий.

С помощта на съвременните развити технологии и медицина е възможно ракът на гърдата да бъде преодолян. Това позволи животът на много пациенти да бъде удължен съществено. Заболяването обаче остава все така опасно, когато не бъде диагностицирано навреме. Когато знаем кои са рисковите фактори за рак на гърдата, можем да се предпазим адекватно. В днешната статия ще споделим някои от ключовите причини за развитието на рак на гърдата, които е желателно да имате предвид.

Пол и възраст

Както споменахме по-рано, този тип рак основно поразява жените. Мъжете обаче не са 100% застраховани. В повечето случаи вероятността от развитието на рак на гърдата се повишава с напредването на възрастта, особено при хора, които са прехвърлили 45-ата година. Мъжете са 100 пъти по-непредразположени към развитие на този тип рак.

Фамилна история

pregled na gurdite

Многобройни изследвания сочат, че хората, изложени на най-висок риск от рак на гърдата, са тези, които имат роднина в семейството, страдал от това заболяване. В този случай трябва да бъдат взети предвид и други типове рак – например на матката, на шийката на матката, на яйчниците и на дебелото черво.

Гени

Ракът на гърдата може да бъде провокиран от дефектни гени, които са наследени от един от родителите. Често този тип дефекти са открити в гените BRCA1 и BRCA2, които са отговорни за производството на протеини, предпазващи тялото от заболяване като рака. Дефект в един от тези гени може да повиши риска от развитие на рак на гърдата в определен период от живота на човека с до 80%.

Менструален цикъл

problemi s uriniraneto

Жените, чийто цикъл е започнал преди навършване на 12 години, са предразположени към развитието на рак на гърдата. По-висок е рискът и при жени, които навлизат в менопауза след 55-ата си година.

История на заболяването

Жените, които са страдали от рак на едната гърда, често са предразположени към развитието на рак и на другата. Възможно е дори ракът да рецидивира в една и съща гърда.

Консумация на алкохол

Според няколко изследвания консумацията на 1-2 алкохолни напитки на ден повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Бременност

zaguba na kosa

Жените, които са бездетни или изчакват да навършат 30 години, преди да родят, са изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата. Бременност в по-ранните годините на жената понижава риска от това заболяване.

Хормонална терапия

Жените, които са се подлагали на терапия с естроген за дълъг период от време, са предразположени към развитие на рак на гърдата.

Затлъстяване

Въпреки че рискът не е категорично доказан, някои експерти вярват, че жените, които страдат от затлъстяване, произвеждат повече естроген, а естрогенът повишава риска от развитие на заболяването. Този риск дори е по-висок при затлъстелите жени над 50-годишна възраст.

Радиация

rakovi kletki

Излагането на въздействието на рентгенови лъчи и компютърна томография повишава значително риска от развитие на рак на гърдата. Ако сте били подлагани на лъчетерапия като дете или възрастен, например лечение на рак в областта на гръдния кош, рискът от развитие на рак на гърдата с напредване на възрастта нараства. Причината за това се крие в дозата радиация, на която сте били изложени.

Диета

Макар изследвания да не показват категорична зависимост между хранителното меню и рака на гърдата, някои проучвания сочат, че нездравословната диета повишава риска от развитие на заболяването. Консумацията на преработени храни, меса, наситени мазнини, захар и други подобни храни повишава риска от развитие на рак на гърдата.

Недоказани причини за рак на гърдата

В продължение на много години жените биват предупреждавани, че употребата на дезодоранти против изпотяване и носенето на сутиени са рискови фактори, когато става дума за рак на гърдата. Вероятно това е само мит, тъй като към момента няма категорично доказателство за връзка между тези тези практики и заболяването. За други потенциални фактори – като имплантите за гърди и излагането на въздействието на пестициди – също не са налице научни доказателства.