СЗО предупреди света за опасността от вируса Зика

17.10.2016
Един от проблемите е, че засега човечеството не разполага с лек, а последиците за плода са сериозни

Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса Зика за заплаха, която засяга здравето на всички хора по света. Инфекцията се разпространява от комара Aedes aegypti и се свързва пряко с повишения брой родени деца с неврологични заболявания.

Тази крачка бе предприета от комитет от независими експерти от ООН. Той иска да се ускори процеса на адаптиране на международни мерки срещу разпространяването на вируса. Експертите препоръчват и да се започне проучване по въпроса.

След спешна среща комитетът на СЗО обяви, че съществува възможна връзка между вируса, предаван от комара, и повишения брой на случаите на микроцефалия при новородените деца.

Неврологичната малформация води до деформация на главата и мозъка, правейки ги анормално малки.

Маргарет Чан, генерален директор на Организацията, се обърна към обществото, предупреждавайки, че макар тази връзка да не е научно доказана, вирусът Зика представлява сериозна заплаха за здравето на хората в цял свят.

“Случаите на микроцефалия и други неврологични нарушения, сериозността на тяхното въздействие върху семействата представляват достатъчно основание Комитетът да отправи тази препоръка“, казва Чан.

Тя отправи специален апел към бременните жени, молейки ги да избягват пътувания в страни с висок риск от заразяване с вируса Зика.

Въпреки критиките по адрес на късно взетото решение, СЗО потвърждава сложността на проблема. По принцип, този вирус не се смята за сериозно заболяване. Но е тясно свързан с микроцефалията и други заболявания, сред които и синдром на Гилен-Баре.

Бе потвърдено, че вирусът се разпространява бързо и се очаква да засегне 4 милиона американци.

Прочетете и: 5 натурални средства за лечение на човешкия папиломен вирус

Топ приоритет: контролиране на популацията от комари

мерки срещу разпространението на вируса Зика

Декларацията за спешна ситуация в цял свят изисква огромни вложения в изследвания и методи за контролиране на епидемията във възможно най-кратки срокове.

В тази връзка Чан казва, че в момента приоритет е контролирането на популацията от комари Aedes aegypti. Именно те са отговорни за пренасянето на вируса Зика.

Така още веднъж бе отправено послание към засегнатите страни. Да повишат общественото внимание и да се вземат мерки за справяне с разпространението на комарите.

СЗО за момента не смята, че заболяването представлява достатъчна причина за ограничаване на придвижването до засегнатите зони.

В същото време съветва: да се вземат по-сериозни мерки по отношение на грижата за бременните жени . За да се намали максимално рискът от заразяване на бъдещите майки и новородените.

Бразилия, страната с най-много регистрирани случаи

До този момент Бразилия продължава да бъде в челото на списъка със страните, в които са регистрирани най-много случаи на заразяване с вируса Зика. И не само това. Тук са най-много случаите на бебета с микроцефалия, която вероятно се дължи именно на заболяването.

Потвърдени са 270 случая, а други 3449 са в процес на проучване, сравнено с 147 случая през 2014 г.

Изчислено е, че около 1,5 милиона души са били инфектирани от вируса в тази южноамериканска страна само през април. На второ място е Колумбия с 20 000 потвърдени случая при последния доклад. Като при 2 000 от тях става дума за бременни жени.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 трика за укрепване на нервната система

Регистрирани са случаи на заразени с вируса Зика в 24 страни

все повече случаи на заболели от вируса Зика

Здравната организация в Южна Америка предупреди, че 24 страни са докладвали за регистрирани случаи на вируса Зика. 22 са в Америка, един в Африка и още един в Пасифика.

Към този момент знаем, че вирусът се предава при ухапване от комар Aedes aegypti. Необходимо е допълнително изследване, за да се определи дали той може да бъде предаван и по други пътища (например, по полов път).

Засега не разполагаме с точно лечение на вируса. Напълно възможно е откриването на ваксина да отнеме година и дори повече.

Засегнати страни, като Колумбия, Бразилия, Хондурас и Доминиканската република, съветват жените да избягват забременяване през следващите месеци или поне в близко бъдеще, докато не се разбере повече за вируса Зика и каква е връзката му с неврологичните проблеми при развиването на плода.

Те съветват да се стои далеч от източници на застояла вода, да се използват репеленти и да се защити максимално кожата чрез дреха.

  • OMS. (2017). Preguntas y respuestas sobre el virus de Zika y sus complicaciones. https://www.who.int/features/qa/zika/es/
  • World Health Organization. (2018). Zika Virus. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/zika-virus
  • NIH: National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Zika Virus. https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/zika-virus