СЗО предупреди света за опасността от вируса Зика

Един от проблемите е, че засега човечеството не разполага с лек, а последиците за плода са сериозни
СЗО предупреди света за опасността от вируса Зика

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса Зика за заплаха, която засяга здравето на всички хора по света. Инфекцията се разпространява от комара Aedes aegypti и се свързва пряко с повишения брой родени деца с неврологични заболявания.

Тази крачка бе предприета от комитет от независими експерти от ООН. Той иска да се ускори процеса на адаптиране на международни мерки срещу разпространяването на вируса. Експертите препоръчват и да се започне проучване по въпроса.

След спешна среща комитетът на СЗО обяви, че съществува възможна връзка между вируса, предаван от комара , и повишения брой на случаите на микроцефалия при новородените деца.

Неврологичната малформация води до деформация на главата и мозъка, правейки ги анормално малки.

Маргарет Чан, генерален директор на Организацията, се обърна към обществото, предупреждавайки, че макар тази връзка да не е научно доказана, вирусът Зика представлява сериозна заплаха за здравето на хората в цял свят.

“Случаите на микроцефалия и други неврологични нарушения , сериозността на тяхното въздействие върху семействата представляват достатъчно основание Комитетът да отправи тази препоръка“, казва Чан.

Тя отправи специален апел към бременните жени, молейки ги да избягват пътувания в страни с висок риск от заразяване с вируса Зика.

Въпреки критиките по адрес на късно взетото решение, СЗО потвърждава слож ността на проблема. П о принцип , този вирус не се смята за сериозно заболяване. Но е тясно свързан с микроцефалията и други заболявания, сред които и синдром на Гилен-Баре.

Б е потвърдено, че вирусът се разпространява бързо и се очаква да засегне 4 милиона американци.

Топ приоритет: контролиране на популацията от комари

мерки срещу разпространението на вируса Зика

Декларацията за спешна ситуация в цял свят изисква огромни вложения в изследвания и методи за контролиране на епидемията във възможно най-кратки срокове.

В тази връзка Чан казва, че в момента приоритет е контролирането на популацията от комари  Aedes aegypti. Именно те са отговорни за пренасянето на вируса Зика.

Така още веднъж бе отправено послание към засегнатите страни. Да повишат общественото внимание и да се вземат мерки за справяне с разпространението на комарите.

СЗО за момента не смята, че заболяването представлява достатъчна причина за ограничаване на придвижването до засегнатите зони.

В същото време съветва : да се вземат по-сериозни мерки по отношение на грижата за бременните жени . За да се намали максимално рискът от заразяване на бъдещите майки и новородените.

Бразилия, страната с най-много регистрирани случаи

До този момент Бразилия продължава да бъде в челото на списъка със страни те , в които са регистрирани най-много случаи на заразяване с вируса Зика. И не само това. Тук са най-много случаите на бебета с микроцефалия, която вероятно се дължи именно на заболяването.

Потвърдени са 270 случая, а други 3449 са в процес на проучване, сравнено с 147 случая през 2014 г.

Изчислено е, че около 1,5 милиона души са били инфектирани от вируса в тази южноамериканска страна само през април. На второ място е Колумбия с 20 000 потвърдени случая при последния доклад. Като при 2 000 от тях става дума за бременни жени.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 трика за укрепване на нервната система

Регистрирани са случаи на заразени с вируса Зика в 24 страни

все повече случаи на заболели от вируса Зика

Здравната организация в Южна Америка предупреди, че 24 страни са докладвали за регистрирани случаи на вируса Зика. 22 са в Америка, един в Африка и още един в Пасифика.

Към този момент знаем, че вирусът се предава при ухапване от комар Aedes aegypti. Необходимо е допълнително изследване, за да се определи дали той може да бъде предаван и по други пътища (например, по полов път).

Засега не разполагаме с точно лечение на вируса. Напълно възможно е откриването на ваксина да отнеме година и дори повече.

Засегнати страни, като Колумбия, Бразилия, Хондурас и Доминиканската република, съветват жените да избягват забременяване през следващите месеци или поне в близко бъдеще, докато не се разбере повече за вируса Зика и каква е връзката му с неврологичните проблеми при развиването на плода.

Те съветват да се стои далеч от източници на застояла  вода , да се използват репеленти и да се защити максимално кожата чрез дреха.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.