Как въздейства на тялото черният шоколад

Непосредствено след консумация ще забележите, че настроението ви се подобрява. Доказано е, че този продукт редуцира симптомите на депресия.
Как въздейства на тялото черният шоколад

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Черният шоколад е една от най-популярните храни по света, не само заради приятния си и апетитен аромат, но и защото е доказано, че е изключително полезен за физическото и емоционалното здраве на човека.

Почти сигурни сме, че е имало моменти, когато сте усещали вина, защото изпитвате върховна наслада, похапвайки шоколад. Не преживявяйте толкова нещата. Не вярвайте и на мита, че от него ще надебелеете. Не бива да се чувствате дискомфортно, когато похапвате по малко черен шоколад всеки ден. Черният шоколад не води до качване на килограми, точно обратното – повлиява благоприятно организма.

Черният шоколад носи толкова здравословни ползи!

Какво се случва в тялото ви, когато ядете черен шоколад?

Тъй като е богат на антиоксиданти. Черният шоколад е един от най-добрите натурални продукти за предотвратяване на натрупването на свободни радикали в тялото и на преждевременно остаряване на клетките. Това е изключително важно, тъй като шоколадът не позволява на токсичните субстанции да се натрупват в тялото и да повлияват негативно на здравето. Освен това той стимулира младостта на клетките и често се препоръчва като част от “менюто” за адекватна грижа за кожата.

Известно време след консумация на черен шоколад енергийните нива в организма се повишават. Това води до подобряване на способността да се фокусирате по-добре в течение на ежедневните дейности.

Когато ядете черен шоколад в малки дози всеки ден, намалявате риска от сърдечен удар или развитието на други сърдечно-съдови проблеми. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти.

Непосредствено след консумация на черен шоколад ще забележите, че настроението ви се подобрява. Доказано е, че този продукт редуцира симптомите на депресия, тъй като той съдържа химикал, познат като анандамид, който стимулира позитивното себеусещане и удовлетворение от живота.

Черният шоколад съдържа изобилие от флавоноиди.

Да хапнете шоколад е чудесна идея в моменти на стрес, нервност, нещастие или просто лошо настроение. Защо? Защото действа като естествено успокоително и ви позволява да се отпуснете благодарение на способността си да стимулира тялото да произвежда серотонин.

Черният шоколад съдържа изобилие от флавоноиди – антиоксиданти, предпазващи кожата от нарушения, предизвикани от вредните ултравиолетови лъчи. Шоколадът не може да защити външния слой на кожата, както прави слънцезащитният крем, но пък защитава кожата отвътре.

Други важни причини, поради които да консумирате черен шоколад редовно

В допълнение към всички ползи, които до момента изброихме, консумацията на черен шоколад в умерени дози оказва и редица други позитивни ефекти:

 • Подпомага процеса на елиминиране на силната умора.
 • Кара ви да се чувствате добре, като по този начин предпазва от излишната консумация на празни калории.
 • Високото ниво на магнезий подпомага процеса на възстановяване на ДНК, изграждането на нови тъканни клетки и отпуска мускулите.
 • Стимулира доброто кръвообращение, предвазвайки от сърдечни проблеми и образуването на разширени вени.
 • Полезен за ноктите и зъбите поради съдържанието на калций.
 • Предпазва от здравословни проблеми като остеопороза.
 • Предпазва от анемия поради съдържанието на цинк.
 • Поддържа здрави сухожилията и ставите благодарение на високото ниво на фосфор, калций и естествени антибиотици.
 • Богат на флавоноиди.
 • Може да предпази от развитие на рак на дебелото черво, както и от проблеми, свързани с холестерол и други хронични нарушения.
 • Снабдява тялото с полезни мазнини, които подобряват цялостното функциониране на нервната система. Предпазва от проблеми с нивото на триглицеридите в кръвта.
 • Теоброминът в състава на черния шоколад редуцира активността нервите в гърлото, които провокират кашлица.

Как да консумирате черен шоколад, за да влияе благоприятно на здравето ви?

Черният шоколад е полезен за ноктите и зъбите поради съдържанието на калций.

За да извлечете 100% от ползите на черния шоколад, съветваме ви да избирате продукти, които са качествени и в които се съдържа възможно най-голямо количество какао. Да, този шоколад ще бъде горчив и няма да е толкова приятен, колкото млечния шоколад, но ползите му са тези, които най-много ни вълнуват. Разбира се, удачен вариант е да изберете черен шоколад, който е и леко сладък. Важното е да съдържа по-малко захар, отколкото млечният шоколад.

Консумирайте шоколада умерено и винаги избирайте черния, тъй като той ви носи истински здравословни ползи. Днес можете да откриете безброй разновидности на шоколада по рафтовете на магазините. Много от тях са превъзходни на вкус, но не са полезни до такава степен,до каквато един истински черен шоколад е. Освен това много от тях съдържат съставки, които оказват негативен ефект върху организма.

Тези от вас, които се радват на добро здраве, могат да хапват черен шоколад по 2 пъти на ден. Приемът се определя от хранителното меню, което следвате, и физическата активност. При хора със специални потребности, например диабетици, или пък хора с наднормено тегло и затлъстяване, препоръчително е консултация с лекар, преди да решат да добавят черен шоколад към дневното си меню.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.