8 признака, че тялото ви се нуждае от детоксикация

Страдате ли често от главоболие? Заспивате трудно? Това може да е знак, че тялото ви се нуждае от естествена детоксикация.
8 признака, че тялото ви се нуждае от детоксикация

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Как да разберете, че организмът ви се нуждае от детоксикация?

Тялото ви е изложено на влиянието на различни видове токсини ежедневно. Техен източник е храната, околната среда или други метаболитни процеси.

Отделителната ви система филтрира и пречиства кръвта ви от тези вещества. Освен това им пречи да влязат в контакт с клетките и тъканите ви.

Проблемът се състои в това, че тази система много лесно може да се претовари. Опитвайки се да пречисти организма ви от тези вещества е възможно да възникнат проблеми, които да й попречат да функционира нормално.

В резултат на това в организма ви ще се появят редица неприятни симптоми. Те могат да засегнат физическото или психичното ви здраве и да доведат до сериозни оплаквания, ако не вземете необходимите мерки навреме.

Въпреки че тези симптоми лесно могат да бъдат объркани с други, често срещани състояния, е важно да внимавате, защото могат да се окажат знак, че организма ви се нуждае от детоксикация.

Днес ще ви разкажем за 8-те основни признака, показващи, че тялото ви се нуждае от детоксикация.

Ето кои са те!

8-те признака показващи, че тялото ви се нуждае от детоксикация

1. Главоболие

Главоболието е знак, че се нуждаете от детоксикация
Главоболието може да бъде породено от редица здравословни проблеми. Ако често страдате от главоболие трябва да посетите лекар.

Ако главоболието се появява случайно и без видима причина може да се дължи на натрупаните токсини в организма ви.

Факторите на околната среда, добавените химически вещества в някои храни и дори летливите вещества в някои парфюми са типичен пример за причинители на такова главоболие.

2. Газове

Газовете са често срещан симптом в случаите, когато организмът ви трудно преработва определени храни. Могат да се появят и при промяна на чревната ви флора.

Газовете могат да са признак за намаляло количество на произвежданите от организма ви храносмилателни ензими и живи култури. Това състояние може и да не е сериозно, но определено се отразява на способността ви да усвоявате храните пълноценно.

Този проблем е типичен за хората в напреднала възраст, но ако често страдате от газове, това може да е признак за натрупани токсини.

3. Безсъние

Ако страдате от безсъние, може би се нуждаете от детоксикация
Въпреки че има много фактори, които водят до нарушения в съня, голямото количество токсини също може да е една от възможните причини за това.

Когато токсините се намират в кръвта ви, те засягат процесите, при които се образуват химическите вещества отговорни за съня.

Токсините повишават нивото ви на стрес и тревожност. Както знаете това директно се отразява на качеството на съня.

4. Лениви черва

Това състояние се появява, когато консумирате голямо количество храни, богати на фибри, мазнини и рафинирана захар.

Основният симптом на това състояние е запекът, въпреки че често е съпроводен от възпаления, стомашни болки и излишни газове.

Лечението включва приема на натурални фибри и много вода. Добра идея е да си направите пълна детоксикация, за да отстраните натрупаните отпадни вещества.

5. Трудно се концентрирате

Ако имате проблеми с концетрацията, може би се нуждаете от детоксикация
Въпреки че това може да се дължи на други физически или психически проблеми, трудното концентриране може да е свързано с токсините от алкохола, цигарите и околната среда.

Тези вещества засягат здравето на мозъка. Затрудняват функционирането му и способността ви да се фокусирате и концентрирате.

Ако внезапно усетите появата на този проблем, докато работите или учите, то той може да е признак, че тялото ви се нуждае от детоксикация.

6. Лош дъх

Лошият дъх (халитозата) може да е свързан с редица заболявания, като диабет или проблеми с черния дроб.

Той е знак, че органите на отделителната ви система срещат затруднения при отстраняването на токсините. Както знаете няма да се справите с проблема само с вода за уста.

Ако нищо не ви помага да се справите с това неприятно състояние, най-добре е да преминете на пречистваща диета, богата на плодове и зеленчуци.

7. Жълтеница

Жълтеницата показва, че се нуждаете от детоксикация
Жълтеницата е болест, оцветяваща в жълто кожата и лигавиците.

Появява се, когато нивото на билирубина в кръвта ви е повишено. Това може да се дължи на заболяване на черния дроб или защото организмът ви не може да изхвърли напълно токсините.

Това заболяване може да се появи и след продължителен прием на определени лекарства, засягащи нормалното функциониране на черния ви дроб.

8. Наднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло и въпреки усилията, които полагате не можете да се справите с този проблем, причината може да се крие в натрупването на прекалено много токсини в организма ви.

Остатъците от токсини в кръвта и тъканите ви пречат да усвоявате нормално хранителните вещества. А това се отразява на метаболизма, който превръща мазнините в енергия.

Детоксикацията ще помогне на организма ви да заработи нормално отново. Така ще отстраните токсините и ще контролирате възпаленията.

Имате ли някои от тези осем признака? Ако откривате няколко от тях, подобрете начина си на хранене и детоксикирайте тялото си по естествен начин.

Може да ви заинтересува ...
5 домашно приготвени напитки за детоксикация на черния дроб
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 домашно приготвени напитки за детоксикация на черния дроб

Много хора не осъзнават колко  важна за здравето е грижата за черния дроб. В днешната статия ще ви предложим 5 домашно приготвени напитки в негова ...  • Cáceres Toledo, María, La O Lozano, Yarlins, González Espinosa, Luis, & Olivera Leal, Irma R. (2005). Estudio oftalmológico de la migraña con aura visual. Revista Cubana de Oftalmología18(1) Recuperado en 16 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762005000100007&lng=es&tlng=es.
  • Moreno Leguizamón, C. J. (2006). Salud-enfermedad y cuerpo-mente en la medicina ayurvédica de la India y en la biomedicina contemporánea. Antípoda. Revista de Antropología y Arqueología, (3), 91-121.
  • Wilman, J. M. (2004). La amalgama y su influencia sobre el cuerpo humano. Universidad de Valencia, Spain www. medicina-naturista. net/salon_lectura/project5. pdf.