9 алармиращи сигнала, че са натрупани токсини в черния дроб

Необичайни сърбежи, раздразненост и сухота на кожата– това могат да бъдат сигнали за интоксикирана чернодробна система.
9 алармиращи сигнала, че са натрупани токсини в черния дроб
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Преди да е станало късно и преди да сте развили сериозно чернодробно заболяване, определени 9 алармиращи сигнала могат да подскажат, че се натрупва прекомерно количество токсини в черния дроб.

Този прочистващ орган е сред най-важните в човешкото тяло. Той е вторият по големина, след кожата, и е отговорен за изпълнението на основни функции, засягащи здравето.

Черният дроб ежедневно е натоварен със задачата да филтрира кръвта и да извежда токсините и клетките, от които тялото вече не се нуждае. Освен това е отговорен за синтеза на въглехидратите и липидите.

Този важен орган складира витамини А, D, Е и К, които са основополагащи за поддържането на добро ниво на физическата и умствената енергия.

Макар да е орган, който прочиства, в него може да се натрупат много токсични субстанции, които да влошат функционирането му. Впоследствие може да се развият сериозни болести.

Черният дроб е способен да се самопрочиства всеки ден, но когато е претоварен, задачата му се усложнява. Това възпира органа от изпълнението на важни за здравето на човека функции.

Именно поради това е важно да умеете да разпознавате тези 9 алармиращи сигнала. Регистрирането им навреме позволява да започнете детоксикиращ план, преди да е станало късно.

В следващите редове ще поговорим за 9 алармиращи сигнала, че черният дроб задържа в себе си прекалено количество отпадни продукти.

Нека да им хвърлим поглед!

9 алармиращи сигнала за натрупване на токсини в черния дроб

 1. Промяна на цвета на урината и изпражненията

9 алармиращи сигнала за проблеми с черния дроб

Промяната в цвета и миризмата на урината и изпражнения е индикатор за няколко чревни проблема.

Макар да могат да бъдат провокирани от проблем с пикочната система или червата, те също така могат да са ключов симптом за проблем с работата на черния дроб.

Урината по принцип има светложълтеникав цвят, когато тялото е добре хидратирано. Жълтеницата може да се прояви с по-тъмен цвят на урината.

Освен това черният дроб, който е претоварен от отпадни вещества, може да направи изпражнения по-светли на цвят, но също така и черни.

 1. Схващания и възпаление на стомаха

Трудно е да се каже кога схващанията и възпалението на стомаха се дължат на проблеми с черния дроб. Въпреки това трябва да имате предвид и тази възможност.

Постоянни схващания индикират, че черният дроб не функционира правилно. Той изпитва проблеми с извеждането на токсините от тялото.

В такива случаи е нормално да се оплаквате от постоянни възпаления, които винаги са съпроводени от газове.

 1. Чувствителна кожа

9 алармиращи сигнала, че черният дроб е натрупал токсини: чувствителна кожа

Натрупаните отпадни вещества в черния дроб почти винаги говорят чрез промени в състоянието на кожата. Необичайни сърбежи, раздразненост и сухота – това могат да бъдат сигнали за интоксикирана чернодробна система.

Симптомите вероятно се тушират чрез употребата на хидратиращ крем. Тъй като проблемът се дължи на проблем вътре в тялото, те постоянно се появяват отново и отново.

 1. Киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е състоянието, което засяга храносмилателната система и черния дроб.

В повечето случаи се дължи на вредни хранителни навици, но може да става дума и за натрупване на отпадни вещества в отделителния орган.

 1. Диария

Диарията е един от 9 алармиращи сигнала, че черният дроб е претоварен. Да, тя може да бъде провокирана от редица състояния, но също така и от такива, които засягат черния дроб и жлъчния мехур.

Когато диарията придобие постоянен характер, черният дроб трябва да бъде подложен на детоксикация.

 1. Усещане за силна умора

Силната умора не само ви кара да се чувствате отпаднали, но също така провокира летаргия и неспособност да изпълнявате ежедневните си задачи.

Когато черният дроб е претоварен от токсини, се влошава способността му да прочиства кръвта, а това влошава процеса на снабдяване на клетките с кислород.

Като резултат умствените и физическите ви възможност са отслабени и усещате, че трябва да си почивате повече.

 1. Внезапно понижаване на теглото

Нормално е при определени обстоятелства да загубите апетит, но си струва да обърнете специално внимание, когато отсъствието на апетит се превърне в навик.

За някои хора е добре дошло, когато не усещат пристъпи на глад. След няколко дни обаче това може да провокира дефицит на важни хранителни вещества и нежелани странични ефекти.

 1. Задържане на течности  

9 алармиращи сигнала, че черният дроб е натрупал токсини: задържане на течности

Задържането на течности е по-популярно сред хората, които страдат от заболявания на бъбреците, но е невъзможно да се дължи и на проблеми с черния дроб.

Възпалението обикновено алармира за себе си чрез отоци по краката и други части на тялото. Можете да разберете дали задържате течности, като притиснете с пръст по кожата. Оставането на следа от него в продължение на секунди е ясна индикация.

 1. Жълта на цвят кожа

Жълтеницата, или жълтата кожа, е резултат от натрупването на субстанция, наречена билирубин. Това е пигмент в жлъчката.

Жлъчката се произвежда в черния дроб и изпълнява много важна роля в храносмилателния процес.

Когато черният дроб изпитва трудности при филтрирането на токсините от кръвта, билирубинът се натрупва в кръвообращението, провокирайки промяна на цвета на кожата.

Забелязвате ли някой от тези симптоми при вас? Ако мислите, че страдате от 2 или повече от изложените по-горе състояния, препоръчваме да започнете детоксикираща диета възможно най-скоро. Консултирайте се с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
 • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.