4 супи за премахване на токсините

Сварените марули регулират нервната система, а кимионът предпазва от ракови заболявания
4 супи за премахване на токсините

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Черният дроб и бъбреците са органите, които помагат за премахване на токсините, натрупани в организма. В краткосрочен и дългосрочен период натрупването на токсините може да понижи качеството на живот, както и да причини остри и хронични здравословни проблеми.

Поради тази причина е важно да помогнете на тези органи да вършат работата си добре. Как? Чрез редовна консумация на пречистващи натурални храни.

В тази статия ще ви разкажем за няколко прости и вкусни начина, които ще помогнат на съответните органи да изпълняват своите задачи, свързани с детоксикация, а именно – с 4 вида супа за премахване на токсините от тялото.

Откъде идват токсините?

Всеки натрупва токсини, въпреки че черният дроб и бъбреците трябва постоянно да работят, за да ги премахнат.

Много са факторите, които могат да повлияят на този процес. Когато количествата на токсините станат прекалено високи, детоксикиращите органи изпитват затруднения да извършват ежедневното прочистване.

Ето и някои от факторите, които карат токсините да се задържат:

  • Храни, които не се усвояват добре.
  • Нездравословни храни, богати на мазнини.
  • Твърде много животински протеини.
  • Хранителните добавки: консерванти, оцветители, изкуствени овкусители и т.н.
  • Алкохол.
  • Тютюн.
  • Конвенционални продукти за грижа за тялото (сапуни, лосиони, пасти за зъби).
  • Замърсяването на околната среда (пестициди, газове и т.н.).
  • Медикаменти.
  • Негативни емоции.

За приготвянето на тези супи избрахме храни, известни със своите детоксикиращи свойства за улесняване на естествените функции на черния дроб и бъбреците.

За подобряването на вкуса им можете да използвате пресен лимонов сок, ябълков оцет, зехтин, щипка лют червен пипер и морска сол.

Направете ги част от вечерята за период от 2 седмици – като първо ястие, заедно с някои леки протеини (риба, яйца) и ябълка или друг плод.

През останалата част от деня се опитайте да следвате балансирана диета и да пиете колкото е възможно повече вода между храненията. Старайте да избягвате веществата, които споменахме по-горе, така че супите да имат максималено положителен ефект върху здравето.

Супа от коприва и целина за премахване на токсините

Копривата е диво растение, което пречиства кръвта. Тя може да се бере на полето, от незамърсени райони, с помощта на ръкавици. Ще я откриете и в близкия магазин за билки. Известна е със следните свойства:

  • Антисептик
  • Противовъзпалително
  • Стягащо средство
  • Детоксикиращ агент
  • Антиревматично средство
  • Хипогликемичен агент

Целината също е чудесен детоксикатор, който не само подобрява функцията на черния дроб и жлъчния мехур, но също е от полза за бъбреците.

Супа от целина

Супа от глухарче и маруля

Глухарчето съдържа витамини А, В и С, фолиева киселина, калий, силиций, желязо и танини. То действа както на бъбреците, така и на черния дроб, тъй като е добър детоксикатор. Притежава диуретични, храносмилателни и леко слабителни свойства.

Може да се консумира прясно или сушено.

Свикнали сме да ядем марулите в салати. Но ако решите, може да ги готвите като всеки друг зеленчук, за да станат още по-лесно смилаеми.

Марулите притежават диуретични свойства и помагат за регулиране на нервната система, което ги прави полезни за добър нощен сън след вечеря.

Супа от кимион и овесени ядки

Овесените ядки, освен че придават приятна текстура на тази супа, съдържат фибри и растителни протеини, които помагат за премахване на токсините от организма.

Тази зърнена култура също е много питателна, като същевременно подпомага чревния транзит. Тя е чудесна за моментите, в които искате да направите пълно прочистване на тялото.

Кимионът е основна подправка в ежедневната диета. Той притежава мощни антиракови и противовъзпалителни свойства, които помагат за експулсиране на жлъчката и в борбата с претоварването на черния дроб.

Кимион за премахване на токсините

Супа от лук и артишок

Лучената супа е класическа рецепта, която едновременно е успокояваща и лечебна. Лукът е богат на минерали като калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра. Съдържа големи количества витамини A, B, C и E. Независимо дали го консумирате суров или варен, той ще помогне на бъбречната функция.

Артишокът е един от най-добре познатите зеленчуци за предпазване на черния дроб и може да се консумира директно или като чай, приготвен от листата му.

Имайте предвид, че артишокът може да добави горчив вкус към супата, особено ако използвате листата.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.