8 ползи от пиенето на червено вино в умерени количества

Червеното вино съдържа съединения, като например ресвератрол, които са много полезни за организма, стига да пиете в умерени количества.
8 ползи от пиенето на червено вино в умерени количества

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Червеното вино е една от най-консумираните алкохолни напитки в света. Пиенето на червено вино в умерени количества е полезно за организма. Освен, че е част от много традиции и култури, червеното вино е важен източник на хранителни вещества. 

Въпреки, че консумирането му в големи количества има негативни последици, пиенето по чаша или две на ден, осигурява на тялото мощни антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват физическото и психическото състояние.

Неговата основна съставка ресвератрол, предпазва клетките от отрицателните ефекти на свободните радикали. Това са вредни частици, ускоряващи процесите на стареене.

Има много ползи от пиенето на червено вино в умерени количества, без угризения. В тази статия искаме да ви представим 8 от тях.

1. Пиенето на червено вино в умерени количества подобрява функциите на мозъка

Пиенето на червено вино: подобрява функциите на мозъка

Поради високата си концентрация на антиоксидантни съединения, включително ресвератрол, червеното вино предпазва мозъчните клетки от ефектите на оксидативния стрес.

Тези вещества подпомагат възстановяването на тъканите и регулират кръвообращението, като по този начин подпомагат процесите на оксигенация на мозъка.

2. Пиенето на червено вино предпазва от депресия

Хората, които са склонни да преминават през различни етапи на депресия, могат да получат подобрение, ако редовно пият червено вино.

Тази здравословна напитка стимулира производството на невротрансмитери като ендорфини и серотонин, известни като хормони на благосъстоянието.

  • Достатъчно е да пиете по 3-4 чаши червено вино седмично за добро настроение.

3. Подобрява устната хигиена и здраве

Въпреки, че прекомерната консумация на вино може да повлияе на зъбния емайл, малко количество червено вино на седмица е полезно за защита на зъбите и венците от инфекции.

Антимикробните съединения в червеното вино спират разпространението на определени бактерии, които живеят в устата и могат да причинят кариес и гингивит.

  • Пийте по 2 или 3 чаши на седмица, като навлажнявате цялата уста.

4. Пиенето на червено вино подобрява дишането

Основното антиоксидантно съединение в червеното вино, ресвератрол, има способността да създава защитна бариера в дихателните пътища.

По този начин, се намалява риска от възпаления и заболявания, дължащи се на токсини и външни агенти.

Неговото противовъзпалително и детоксикиращо действие почиства дихателните пътища. Така, контролира прекомерното образуване на храчки, което предотвратява задръстванията на дихателните пътища.

  • Пиенето по една малка чаша вино на ден укрепва имунната система и намалява риска от грип и простуда.

5. Пиенето на червено вино подобрява дейността на сърдечносъдовата система

добро за сърдечно- съдовата система

Докато консумирането на алкохолни напитки може да има негативни последици за сърдечносъдовата система, пиенето на червено вино в умерени количества може да бъде много полезно.

Мощните антиоксиданти, които се съдържат в червеното вино, предотвратяват окислението на холестерола в артериите. По този начин, предпазват от болести като хиперхолестеролемия и атеросклероза.

  • Препоръчва се жените да пият по една чаша на ден, докато мъжете могат да пият до две.

6. Предпазва от инфекции на пикочните пътища

Червеното вино предпазва от инфекции на пикочните пътища.

Неговите диуретични свойства повишават отделянето на течности и активират елиминирането на бактериите, които се развиват в пикочните пътища.

От друга страна, има стягащо действие, което подобрява състоянието на пикочния мехур, като го предпазва от възпаление, от дразнещи вещества и отпадъци.

  • Пийте по една малка чаша червено вино на ден, когато усетите някакви симптоми на инфекция.

7. Пиенето на червено вино дава повече енергия

Жена пие чаша червено вино

Хората, които страдат от сутрешна умора, могат да намерят добър източник на енергия в една чаша червено вино. Хранителни вещества, съдържащи се в червеното вино, повишават притока на енергия и подобряват физическата и умствената дейност.

Това е така, защото се подобрява кръвообращението и по този начин се увеличава притока на кислород по цялото тяло, което е от съществено значение за избягване на умората.

  • Пийте червено вино, когато се чувствате слаби или уморени.

8. Предотвратява преждевременното стареене

Търсите ли начини да избегнете преждевременното стареене? Въпреки, че като цяло е важно да имате здравословен начин на живот, пиенето на червено вино редовно може да ви помогне.

Ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, предпазва клетките от процесите на стареене, причинени от токсините. По този начин, се намалява вредното влияние върху органите и тъканите в организма.

  • Пийте по 4 чаши червено вино на седмица, за да забавите процесите на стареене.

Както виждате, пиенето на червено вино в умерени количества има много ползи. Пийте по малко, защото така най-добре се усвояват полезните за организма хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gharaee-Kermani, M., Moore, B. B., & Macoska, J. A. (2016). Resveratrol-mediated repression and reversion of prostatic myofibroblast phenoconversion. PloS one11(7), e0158357.
  • Mirkarimi, M., Eskandarion, S., Bargrizan, M., Delazar, A., & Kharazifard, M. J. (2013). Remineralization of artificial caries in primary teeth by grape seed extract: an in vitro study. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects7(4), 206-10.
  • Stockinger, J., Maxwell, N., Shapiro, D., deCabo, R., & Valdez, G. (2017). Caloric restriction mimetics slow aging of neuromuscular synapses and muscle fibers. The Journals of Gerontology: Series A73(1), 21-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.