6 симптома на тежката депресия, които трябва да познавате

За да се справите със симптомите на тежката депресия трябва едновременно да приемате лекарства и да се подложите на психотерапия
6 симптома на тежката депресия, които трябва да познавате

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Тежката депресия е най-сериозният вид депресия.

Живеем в съвременно общество, което е изключително развито в технологичен и социален аспект. А най-големият проблем на това общество си остава емоционалният свят. В този личен свят милиони хора се чувстват изгубени и уловени в капан.

Депресията е едно от най-често срещаните заболявания на съвремието. Въздействието й е тихо и дискретно; не всеки знае как да се справи или да поговори за тази неприятна и плашеща действителност.

Често хората ни казват да не се задълбочаваме много в тези проблеми. Мнозина вярват, че просто се нуждаете от почивка, за да се възстановите и отново да откриете щастието, за да се справите с депресията. В действителност много хора свързват депресията с тъгата. Според тях, за да преодолеете това състояние просто трябва да се усмихвате малко повече и да промените поведението и настроението си. А реално става въпрос за много по-сериозно и плашещо състояние.

Често забравяме, че в много случаи, освен негативния си характер, тъгата притежава и адаптивна стойност. Тя ни помага да размишляваме, да погледнем дълбоко в себе си и да продължим напред.

При тежката депресия тъгата няма адаптивна стойност – точно обратното. Тя представлява поредица от вътрешни, много дълбоки процеси. Тези остри, изтощаващи процеси сриват личността ни и ни поставят в положение на трайна безпомощност.

В тази статия ще ви разкажем за симптомите на тежката депресия.

Симптомите на тежката депресия

1. Анхедония и тежка депресия

Тъгата не е причина за нито един вид депресия. В действителност тежката депресия в най-сериозните си форми е мъчителна и упорита.

Най-често хората страдащи от тежка депресия изпитват анхедония и за тях важат следните симптоми:

 • Не се интересуват от случващото се около тях
 • Нищо не им носи удоволствие.
 • Силна, трайна умора и изтощение
 • Постоянна раздразнителност
 • Липса на инициативност
 • Неспособност да се справят с каквато и да е дейност (не защото имат физически проблеми; просто им липсва енергия и желание да се справят с нещата).

2. Някои симптоми са типични
симптоми на тежката депресия

Според Ръководството за диагностициране и статистика на психичните заболявания, има 5 типични симптома за идентифициране на това заболяване.

Сред тези често срещани,типични симптоми откриваме:

 • Състояние на депресия през по-голямата част на деня и почти всеки ден
 • Липса на интерес към дейности, които преди са били любими на този човек.
 • Безсъние или сънливост
 • Бързо отслабване или напълняване
 • Проблеми с концентрацията и невъзможност за вземане на решения
 • Чувство на вина
 • Силна умора
 • Склонност към самоубийство
 • Забавени движения

3. Неща, които не са свързани с тежката депресия

Ръководството за диагностика обяснява, че има серия от симптоми, които не са типични за хората, страдащи от тежка депресия.

Става въпрос за следното:

 • Тежката депресия не може да бъде свързана с болката, причинена от загубата на любим човек.
 • Не може да бъде свързана и с раздялата. Запомнете, че това е нормален процес, след като загубим определен човек.
 • Тежката депресия не е свързана и с проявите на определени видове мания или психоза и други подобни заболявания.

4. Съществуват повече от един вид депресия
тревожност при тежката депресия

Това, което трябва да разберете, когато става въпрос за психичните заболявания е, че всеки случай е уникален. Всеки човек е различен и притежава свои собствени качества и отличителни черти. Важното е да се открие правилния подход за лечение.

Същевременно е важно да разберете, че има два вида депресия.

Става въпрос за следните видове депресия:

 • Тежка депресия с един епизод на проява, с която човек се сблъсква веднъж в живота си.
 • Повтаряща се депресия: тя е много по-сложна и по-често срещана. Има много болни, които вече са се сблъскали с тежката депресия в юношеските си години и след това – отново като възрастни.

5. Какъв е произходът на тежката депресия?

Тежката депресия е сериозно заболяване с много неясни страни и черни дупки – както за болните, така и за науката.

Причината за това е, че се изправяме срещу едно заболяване, което е породено от редица фактори, а не от една причина.

 • От една страна, то е генетично.
 • Възпитанието ви, полученото образование и евентуалните житейски травми са сред факторите, водещи до появата на този вид депресия.
 • Трудностите, с които сте се сблъскали през юношеството си също са възможни причини, провокиращи тежката депресия.
 • Характерът на човек също има съществена роля (ниското самочувствие, когнитивните проблеми и чувството за безпомощност).
 • Икономическите проблеми и кризи също са сред факторите, оказващи влияние върху появата на тежка депресия.

Същевременно не трябва да забравяме и нещо много важно: много често появата на тежката депресия се дължи на химическите процеси, протичащи в организма ни, водещи до понижаване нивото на допамина. Затова е важно винаги да получаваме адекватно лечение.

6. Има лечение на тежката депресия
психотерапията е важна при тежкатаа депресия

За да се справим с тежката депресия трябва да разберем и какви начини на лечение се прилагат в момента за това заболяване.

 • Най-важните стъпки в лечението на това заболяване са приема на лекарства и психотерапията. Това са най-подходящите психически и поведенчески терапии. Сред тях се отличава когнитивно-поведенческата терапия като една от най-добрите терапии при депресионни състояния.
 • От друга страна съществуват редица майндфулнес и емоционални техники като рационалното въображение, тренирането на увереността и техниката за решаване на проблемите. Всички тези техники са изключително полезни за преодоляването на различните видове депресия и тревожност.

Всеки човек трябва да използва тези методи и техники, които му помагат най-много с постепенното справяне с тежката депресия.

Изображенията са предоставени от Агнес Сесил

Може да ви заинтересува ...
Кръвен тест за диагностициране на депресията
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кръвен тест за диагностициране на депресията

Според проучването на учените от Виенския университет, скоро ще бъде достатъчен кръвен тест, за диагностициране на депресията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.