Съвети за здрав мозък

Не подценявайте грижите за него, защото е жизненоважен! Вижте как може да го поддържате във форма
Съвети за здрав мозък

Последна актуализация: 31 януари, 2019

Всеки знае колко е важно да имаме здрав мозък. Много пъти обаче се концентрираме върху грижите за черния дроб, стомаха, белите дробове или други органи и забравяме за него.

Причината за това е, че много малко хора виждат необходимостта да се грижат за него. Или пък забравяме, че и той може да бъде засегнат. Това, което не трябва да забравяте е, че това е един от най-важните органи в тялото.

За разлика от някои други органи, без него не можем да живеем.

Той е толкова важен, че всяко увреждане, което може да се случи с него, може да означава проблем за останалата част от живота ви. Поради това искаме да ви дадем някои съвети, които ще помогнат да поддържате мозъка си здрав и силен.

1. Следвайте балансирана диета

Съвети за здрав мозък: следвайте балансирана диета

Малко хора виждат връзката между мозъка и храносмилателната система. Поради това те не винаги разбират как могат да бъдат засегнати от лошия избор на храни.

Истината е, че мозъкът е силно повлиян от това, което ядете. Ето защо трябва да се храните добре, за да имате здрав мозък.

Трябва да разберете, че всеки път, когато ядете, възникват химически реакции, които засягат цялото тяло.

Ако диетата ви е богата на брашно и често хапвате паста или хляб, ще ви се приспива много по-често. Това е така, защото тази храна ви кара да произвеждате хормони на съня.

Ето защо е добре да не прекалявате с храните, които са с високо съдържание на брашно. Вместо това трябва да увеличите количеството протеини, плодове и зеленчуци.

Не казваме, че не трябва да ядете любимата си пица. Но трябва да знаете, че най-добрият начин да имате здрав мозък е да се храните балансирано и да не преяждате.

2. Правете ежедневни тренировки, за да имате здрав мозък

Постоянните упражнения намаляват риска от т невродегенеративни заболявания. И не само това, но също така помагат да забавите развитието на съществуващи заболявания като болестта на Алцхаймер.

 • Упражненията може да увеличат енергийните нива, усещането за благополучие, съня и здравето на мозъка.
 • Също така намаляват риска от депресия и тревожност.

За да имате здрав мозък, започнете със създаване на серия от упражнения. Може да започнете с 30 минутна разходка и постепенно да увеличавате дължината.

3. Сбогувайте се с вашите пороци

Съвети за здрав мозък: отървете се от пороците

Има вещества, които оказват влияние върху настроението, като тези в наркотиците и цигарите. Те могат да повлияят на функционирането на мозъка. Освен това могат да намалят мотивацията, да бъдат вредни за когнитивните процеси и да променят емоциите ви.

 • Всичко това е вредно за вашите мисли. Това е така, защото намалява концентрацията, вниманието, паметта и способността да завършвате плановете си.
 • Ако смятате, че навикът на пушене не ви засяга, не забравяйте, че той директно се отразява на невроните.
 • Ако това не е достатъчно, не забравяхте, че това е една от основните причини за рак. Това включва белодробни, орални, стомашни и чернодробни ракови заболявания.

Прочетете още: Как да спрем цигарите?

4. Упражнявайте ума си

Този свят е пълен с технологии, филми, реалити програми, социални мрежи и куп други неща.

Откъснете се поне за малко и прочетете една хубава книга, решете кръстословица или подредете пъзел с приятели и близки. Не е толкова трудно да се направи.

Доказано е, че по-ниско образованите хора имат по-голяма вероятност да развият неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер.

Вероятността се намалява наполовина при хората с изградени навици, които действат върху мозъка им.

Това е нещо, на което трябва да обърнете също толкова внимание, колкото и на диетата и физическите упражнения. Поради това днес ви съветваме да се изгубите в приключенията на една добра книга.

Научете се да се наслаждавате на:

 • Кръстословици
 • Пъзели
 • Партия  шах
 • Судоку

В началото може да изглежда скучно и може би ще помислите че бързо ще ви омръзне. Не е така! С малко усилие ще откриете забавлението, което ви отпуска след натовареното ежедневие и грижи.

5. Вземете си почивка от натоварения живот

Съвети за здрав мозък: почивка

Нашето общество се развива все по-бързо. Това ни оставя по-малко и по-малко време, за да се отпуснем и осмислим нашата среда.

Поради това трябва да дадете на мозъка си време да обработва по-добре информацията. Само така ще се възползвате повече от ежедневните преживявания.

Когато почивате може да изберете от голямо разнообразие от опции:

 • Вземете си почивен ден, уикенд или повече, което да прекарате някъде и да се откъснете от всичко.
 • Изключете социалните мрежи за известно време.
 1. Спазвайте график на съня

Спането не е просто лукс. Това също е необходимост за вашето тяло и ум.

Когато спите, вашият мозък се самовъзстановява и извършва редица процеси , за да ви поддържа здрави. Те са както физически, така и психически.

В момента, в който спите, мозъкът има способността да организира преживяванията ви и това, което сте научили през деня. Вашият мозък създава спомени, а в същото време укрепва невроните.

Следващият път, когато мислите да намалите броя на часовете на съня не забравяйте, че увреждате както тялото, така и ума.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.