Открийте първите симптоми на Алцхаймер навреме

Бъдете бдителни за първите знаци на болестта, за да не се развие скоростно.
Открийте първите симптоми на Алцхаймер навреме

Последна актуализация: 05 март, 2019

Вероятно е наистина трудно за един активен, общителен и трудолюбив човек да остарее и в същото време да преживее доста неприятните промени, предизвикани от първите симптоми на болестта на Алцхаймер. Това е дегенеративно невронно заболяване, което е прогресивно и необратимо. Полезна информация за това коварно заболяване можете да откриете и на сайта Гражданско сдружение Алцхаймер България.

Както човекът, страдащ от заболяването, така и членовете на неговото семейство се нуждаят от психологическа и емоционална подкрепа. И двете страни имат нужда от помощ, за да се справят с промените, причинени при развитието на това заболяване.

Болестта на Алцхаймер се счита за основната причина за умственото разстройство. Тя може да започне между 40- и 90-годишна възраст.

Причините са все още неизвестни. Болестта се характеризира с няколко промени, които водят до обща мозъчна атрофия.

Какви са първите симптоми?

Според Кирил Розман, автор на авторитетен труд върху симптомите на вътрешните болести, това заболяване протича в три последователни етапа, както следва:

  • В първия етап на заболяването пациентът започва да забравя. Налице са резки промени в настроението и проблеми в речта.
  • На втория етап има забележими промени в краткосрочната памет, езикът се влошава, и комуникацията с другите хора е нарушена. На пациентите им става трудно да боравят с предмети и да водят нормален живот.
  • В етап 3 пациентът понякога съхранява емоционалната си памет, но настроенията му/й са непредвидими. Намеренията за общуване са сведени до неразбираемо бърборене, губят контрол върху сфинктера, и трудно преглъщат. Животът им се променя напълно.

Ситуации, в които трябва да внимавате…

Ако в определен момент някой член на семейството ви е показал някой от следните симптоми: повтаря нещо няколко пъти, забравя къде оставя предмети, не може лесно да извършва дейности, които са част от ежедневието му, забравя кой ден от седмицата е, не може да си спомня стаи в дома си, където обичайно прекарва време и т.н., то тогава нещо наистина не е наред.

Лицето следва да бъде прегледано от квалифициран лекар, който да постави съответната диагноза. Ако заболяването се потвърди, лекарят ще предложи лекарства, чрез които да се прикриват симптомите.

Усложненията, възникнали вследствие на болестта на Алцхаймер обикновено имат летален изход от 4 до 10 години след началото на болестта.
Все още няма конкретно медикаментозно лечение на това заболяване, тъй като причините са неясни. Медикаментите са насочени единствено към симптомите.

Ако чакате научни открития, чрез които да се установи причината на тази болест и на други болести, за които още не знаем достатъчно и следователно няма лечение, е важно да бъдете бдителни за първите симптоми на болестта, за да не се развие скоростно.

Физиотерапия за пациенти с болестта на Алцхаймер

физиотерапия още при първите симптоми на Алцхаймер


Физиотерапията и кинезитерапията имат за цел да поддържат добро качество на живот в рамките на възможностите, които предлага това заболяване. Ето защо е толкова важно да започнете лечението веднага щом се появят първите симптоми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ранно диагностициране на Алцхаймер чрез речта

Вие не можете да спрете влошаването на заболяването, но поне можете да опитате да се развива по-бавно и да се съхрани самостоятелността на пациента възможно най-дълго.

Пациентът ще изпитва все повече и повече затруднения при извършване на дейности, които някога са били част от живота му. Като цяло, поради страх от падане, което би могло да влоши перспективите им, тези пациенти или членове на семейството предпочитат да стоят постоянно в инвалидна количка или в леглото. Има няколко проблема свързани с обездвижването, което ускорява дегенеративния процес.

Физиотерапията има за цел да забави нормалния процес на заболяването, опитвайки се да запази способността на пациентите да ходят чрез специфични упражнения, съобразени с конкретния етап на заболяването, поддържане на добра стойка, като в същото време се щадят ставите и мускулатурата, поддържане или научаване на баланс и т.н.

Като се интересувате повече от тези пациенти те ще бъдат мотивирани да имат по-активен начин на живот без да прекратяват взаимоотношенията си със семейството и социалния кръг. Това предотвратява депресията, от която повечето пациенти обикновено страдат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.