8 съвета за предпазване от инфекции на пикочните пътища

Дори да ви се струва безобидно, навици като стискането, когато ви се ходи до тоалетна, насърчава развитието и разпространението на бактерии в урината, което в крайна сметка може да доведе и до появата на инфекции на пикочните пътища.
8 съвета за предпазване от инфекции на пикочните пътища

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Инфекциите на пикочните пътища са заболяване причинено от неконтролираното разпространение на бактерии и вируси.

Тези инфекции са знак за отслабване на имунната система. Тя образува антитела необходими за контролирането на атаките на микроорганизмите.

Появата им е съпроводена от симптоми като парене по време на уриниране. Те водят и до промени в уринирането, а понякога – и до появата на температура и втрисане.

Тези проблеми се наблюдават при хора от всички възрасти. Основно засягат жените. Причината за това е по-късата им уретра, която улеснява по-лесното преминаване на бактериите.

Този вид инфекции се появяват случайно и понякога не са съпроводени с ясни симптоми. Въпреки това нелекуването им може да доведе до усложнения, които да засегнат качеството ви на живот.

Затова е важно да знаете как да се предпазите от появата на инфекции на пикочните пътища. Можете да направите това като водите здравословен начин на живот и спазвате някои съвети, които ще ви помогнат да намалите риска от разболяване.

Ето за какво става дума!

1.Носете памучно бельо

Въпреки че много жени не обръщат внимание на това, материята, от която е ушито бельото им има важна роля. Тя оказва влияние върху предразположеността им към инфекции на пикочните пътища и в интимната зона.

Носенето на бельо от еластични материи, без памучна лента между краката, е опасно. То увеличава събирането на течности и създава перфектна среда за развитието на бактерии.

 • Затова е изключително важно да си избирате памучно бельо. И то в правилния размер. Носенето на прекалено тясно бельо също не се препоръчва.

2.Пийте повече вода за да избегнете инфекции на пикочните пътища

Голяма част от инфекциите на пикочните пътища се дължат на дехидратация.

Липсата на течности влияе върху функционирането на бъбреците ви. И тъй като в организма ви не се образува достатъчно урина микроорганизмите се размножават много по-лесно.

Това се случва, без да се има в предвид, че липсата на вода води до появата на възпалителни процеси. А това влошава симптомите ви.

 • За да избегнете това е добре да изпивате поне 6 – 8 чаши вода дневно.

3.Не се стискайте, когато ви се ходи до тоалетна

Можете да си навредите, ако се стискате, когато ви се ходи до тоалетна.

Проблемите се появяват, когато се стискате дълго. Това важи особено, ако се стискате дълго време достатъчно да се възпали пикочния ви мехур.

А това води до появата на инфекции на пикочните пътища. Причината за това е, че задържането на урината в мехура улеснява разпространението на бактериите.

 • Важно е да посещавате тоалетната всеки път щом усетите нужда да уринирате, дори това да е често.

4.Избягвайте употребата на парфюмирани продукти

За да поддържате хигиената на интимната си зона на ниво не е необходимо да използвате парфюмирани продукти.

Често те съдържат вредни химически съставки, променящи pH нивото в тази част на тялото ви. А това повишава риска от появата на бактериални и гъбични инфекции.

Някои от тези продукти влияят и на естественото овлажняване на интимната ви зона. А това също предразполага към появата на инфекции.

 • Избирайте сапуни с нежно действие, направени от натурални съставки.
 • Избягвайте употребата на пудри с талк, парфюми или дезодоранти.

5.Ограничете консумацията на дразнещи храни

Прекомерната консумация на определени храни може да попречи функционирането на имунната ви система и да повиши риска от поява на такива инфекции.

Това се дължи на факта, че тези храни водят до възпаление на тъканите. А това позволява безпрепятственото размножаване на бактериите.

Сред тези храни са:

 • Пикантните ястия
 • Кафето и кофеиновите напитки
 • Алкохолните напитки
 • Колбасите
 • Захарните изделия
 • Храните съдържащи много сол

6.Ходете до тоалетна след секс

Добре е да използвате тоалетната веднага след като като сте правили секс. Урината спомага изхвърлянето на микроорганизмите натрупали се в уретрата ви.

Добре е да правите това преди и след секс. По този начин ще се предпазите от инфекции на пикочния мехур.

7.Избягвайте да стоите дълго време с мокри дрехи

Хората предразположени към инфекции на пикочните пътища трябва да избягват дългото стоене с мокри бански. Защото те улесняват по-лесното разпространение на вредните бактерии.

 • Всички мокри дрехи влизащи в контакт с интимната ви зона могат да предизвикат появата на този вид инфекции.

8.Яжте храни богати на пробиотици

Редовната консумация на храни богати на пробиотици е полезна за здравето. Така намалявате риска от инфекции и възпаления.

Тези храни съдържат голямо количество живи култури. Те позволяват неутрализирането на вредното действие на бактериите, гъбичките и вирусите.

Част от тези храни са:

 • Натурално кисело мляко
 • Кефир
 • Кисело зеле
 • Спирулина
 • Туршия
 • Супа Мисо
 • Натурален шоколад

Следвайте всичките ни съвети. Те ще ви помогнат да се предпазите от появата на тези неприятни инфекции.

Ако все пак не успеете да се предпазите започнете да лекувате инфекцията възможно най-бързо, за да не се стигне до появата на усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.