7 съвета за справяне с тревожността и кои стресиращи фактори трябва да избягвате

· 18.02.2018
Може да изглежда странно, но понякога причината за тревожността ни може да се крие в определен човек от обкръжението ни, отнемащ всекидневно щастието ни.

Причината да отказваме да приемаме много от съветите за справяне с тревожността се крие в ума ни, който работи на друго ниво; ограниченията блокират мирогледа ни, който е напълно контролиран от излишни тревоги, негативни мисли и липса на самоконтрол.

Трудно е “да забавим темпото”, когато ума ни се намира в такова състояние.

Дори когато сме на почивка се чувстваме изтощени и можем да получим паник атака.

От друга страна трябва да отбележим, че много стратегии и съвети за справяне с тревожността са насочени към симптомите. А не към причините и корените на проблема. 

Медитацията, разходките и дори приема на успокоителни медикаменти ни помагат да контролираме симптомите, но причините, породили тревожността, продължават да живеят в нас.

Затова е необходимо да знаем кои стресиращи фактори трябва да избягваме, ако изпитваме тревожност. 

Това ще ни позволи да опознаем по-добре “демоните” в нас. За да можем да ги контролираме, победим и да си върнем обратно стария начин на живот.

1.Не мътете водата; спрете всички натрапчиви мисли още в зародиш ограничете натрапчиви мисли за по-добро справяне с тревожността

Стоп! Прекъснете цикъла на натрапчивите мисли крадящи от спокойствието и душевния ви мир през деня.

 • Трябва да осъзнаваме добре момента, в който определена натрапчива мисъл, картина, фраза или спомен започне да се върти из ума ни.
 • След като разкрием натрапчивата мисъл трябва да насочим вниманието си към нещо по-позитивно и успокояващо. 

Спортуването, рисуването, изработването на мандали или разговорите с хора, на които можем да се доверим са сред най-подходящите начини за справяне с тревожността.

Прочетете и: Как органите и емоциите взаимодействат

2.Не бягайте и не се крийте от проблемите си

Може би работата ви е била причината за постоянната ви тревога и затова сте решили да я напуснете. Може би проблемите с любимия ви човек са толкова сериозни, че предпочитате да сте навън и да се прибирате у дома си късно вечер …

 • Този вид поведение е начин за бягство от тревогите и проблемите, които ни разстройват.
 • Не пренасяйте днешните проблеми в утрешния ден. Ако правите това във вас ще се натрупва все повече тревожност, разочарование и мъка и няма да имате място за никакви други емоции.

3.Не се тревожете за нещата, които все още не са се случили

Ако направя това, ще се случи… Или ако кажа това, то ще доведе до… Ако променя това, нещата, които не искам да се случат ще станат реалност …

Ако този вид мисли са ви познати запомнете, че те са отличителен белег на най-изтощителните и вредни видове тревожност, от които може да страда едно човешко същество. Катастрофалните мисли ни пречат да живеем пълноценно.

Никой не притежава кристална топка, с която да предскаже какво ще му се случи утре. Така че живейте в настоящето и контролирайте негативните мисли

Препоръчваме ви да прочетете и:  Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

4.Отпуснете се, престанете “да се наблюдавате” под лупа…

Хората преминали през паник атака повече от веднъж в живота си се страхуват, че това може да им се случи отново. Понякога страхът им става толкова силен, че води до появата на нова атака.

 • Трябва да избягваме да се наблюдаваме постоянно, да проверяваме кръвното си налягане, пулса си и да мислим по следния начин: “Ако отида там ще се изнервя ” или “Ако направя това ще изгубя контрол”.
 • Трябва да умеем да променяме тези свои вредни навици и да си позволим да живеем свободно и уверено, изправяйки се пред страховете си, защото само така можем да бъдем спокойни и стабилни.

5.Не се опитвайте да обърнете гръб на тревожността: това не е решение на проблемаЗа по-лесно справяне с тревожността е нужно да се разсейвате

Това е  много често срещана грешка. Мислим си, че тревожността е наш враг, който се опитваме да избегнем на всяка цена.

 • Тайната на един от най-добрите съвети за справяне с тревожността е откриването на баланса. Можем да живеем с тревожността, но не трябва да й позволяваме да контролира живота ни. 
 • Трябва да разберем, че тревожността е част от всяко човешко същество. Тя ни помага да оцелеем и ни пречи да предприемаме ненужни рискове, дори ни дава енергия и мотивация да получим това, което искаме.
 • Но когато тревожността се превърне в емоция, която ни парализира, контролира и която краде от личното ни щастие, е време за действие.

Трябва да открием корените на проблема. Трябва да седнем и да погледнем в себе си, да се опитаме да превърнем негативните емоции в позитивни.

6.Има хора, които трябва да избягвате, когато страдате от тревожност

Може да изглежда странно, но понякога причината за тревожността ни може да се крие в определен човек от обкръжението ни, отнемащ всекидневно щастието ни.

 • Този човек може да е партньорът ни или някой, с когото се намираме в сложни, болезнени отношения, които ни превръщат в напълно различна личност.
 • Може да става въпрос за обстановката на работното ни място, към която така и не можем да се пригодим.
 • А можем да не се чувстваме на място и в собственото ни семейство.

Най-доброто нещо, което можем да направим в тези ситуации е да открием причината за тревожността. И да измислим възможни “начини за бягство” или да предприемем действия за решаването на проблема.

7.Не спирайте да живеете; тревожността отнема от ценното ви време

съветите за справяне с тревожността ще ви помогнат да постигнете щастие

Дори да не осъзнаваме това, то се случва. Тревожността краде от живота, волята, надеждата и дори от идентичността ни. 

 • Съветите за справяне с тревожността ни помагат да не се превърнем в друг човек. Това би била личност, която не бихме харесвали и която би нямала нищо общо с предишния човек, който сме били.
 • Не позволявайте това да се случи! Не разрешавайте на този “крадец на самоличности” да открадне вашата, както и щастието ви и да ви остави с празни ръце. Върнете си контрола, погледнете дълбоко в себе си и открийте какъв е проблема, за да вземете адекватно решение.

Запомнете, за да се справите с тревожността трябва да действате на няколко фронта. 

Лекарствата ще ви помогнат, но трябва да се подложите и на когнитивно-поведенческа терапия. Да използвате техники за успокояване, да получавате подкрепа от семейството и приятелите си, за да постигнете оптимален баланс и да се възползвате максимално от съветите за справяне с тревожността.