5 форми на емоционално насилие, които невинаги разпознаваме навреме

Един от най-лошите аспекти на емоционалното насилие е, че засегнатото лице може да не забележи веднага признаците му.
5 форми на емоционално насилие, които невинаги разпознаваме навреме

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Без да оставя белези по кожата, то има скрито влияние върху съзнанието ни. За съжаление често ни отнема дълго време да осъзнаем, че сме подложени на  емоционално насилие.

На хората, които са били подложени на такъв вид насилие в продължение на дълъг период от време, обикновено им отнема много повече време, за да се възстановят. Може да минат години докато успеете да се справите напълно с травмите, предизвикани от него.

Физическо и емоционално насилие

Когато човек получи физически удар, той инстинктивно знае, че трябва да избяга възможно най-далече, за да защити физическата си безопасност.Когато обаче сме подложени на емоционално насилие,  нещата стават  изключително сложни.

За разлика от физическото насилие, тук има някои по-трудно доловими предупредителни знаци. Отнема време постоянната ирония, лукаво презрение и чувството за празнота да бъдат осъзнати като форма или следствие на емоционално насилие.

Често се случва лицето, засегнато от емоционално насилие, първоначално да не счита себе си за жертва. Вместо да предприеме действия, за да избегне положението, се припознава като една от виновните страни в ситуацията.

Твърде често се случва хората да си мислят: “Вероятно греша някъде, щом се държат с мен по този начин.”

След това обаче обикновено възниква по-сложен и изтощителен набор от чувства. На много от хората им минават мисли от рода на: “Просто не мога да се справя с това. Знам дълбоко в себе си, че това положение ме тревожи, но е толкова сложно, че просто нямам идея как да се справя.”

В крайна сметка жертвите на емоционално насилие често позволяват на ситуацията да продължи по същия начин. Те чакат тези малки ранички, емоционални удари и презрение да се натрупат. След това, преди да го осъзнаят, ситуацията ги оставя с чувство за пълно емоционално безсилие.

Далеч не е лесно да се спасите от емоционалното насилие. Затова днес ще поговорим за 5 вида поведение, които да разпознаете, да ви направят бдителни и да успеете да се противопоставите.

1. Те са идеални и очарователни – никога не бихте се досетили

Хората, упражняващи емоционално насилие са загрижени за публичния си имидж.

Хората, упражняващи емоционално насилие над другите, в действителност са твърде загрижени за публичния си имидж до степен на вманиачаване.

Когато излезе навън и е сред голяма компания, този човек е най-очарователното същество, което можете да си представите.

Той е земен, любезен, остроумен, съпричастен и внимателен. Така че никой не би ви повярвал, ако в даден момент кажете нещо отрицателно за него.

Затова се случва често хората да не подозират нищо, докато не стане твърде късно. Може да бъде почти невъзможно да разпознаете емоционалния насилник от пръв поглед. С течение на времето обаче, начинът, по който се отнася с вас всеки ден, ще ви покаже ясно: малките признаци на презрение и опитите за подкопаване ще станат очевидни.

Това няма да се случи само, когато сте насаме. Емоционалният насилник няма да се поколебае да се подиграе публично с вас. Това обикновено е начин да привлече вниманието към себе си, опитвайки се да се представи в добра светлина на ваш гръб.

Междувременно жертвата на това отношение остава пленник на тази тежка ситуация. Малко по малко, ден след ден,  той или тя неизбежно ще попадне в дълбоката бездна на психическото малтретиране.

2. Изкривена емпатия

Много често се казва, че насилниците не изпитват съчувствие – но това не е вярно.

Много хора, спадащи към този тип манипулатори и насилници, са добре запознати с емоциите на жертвите си. Това им позволява лесно и бързо да разберат какво чувствате и да го използват срещу вас.

Да разгледаме конкретен пример. Имали сте лош ден на работното място и когато се приберете вкъщи, партньорът ви веднага забелязва вашия дискомфорт, депресия или тъга.

Но вместо да ви помогне и да ви предложи емоционална подкрепа, емоционалният насилник ви обвинява за получилата се ситуация. Той може допълнително да понижи самочувствието ви, за да наложи още по-голям контрол над вас.

“Разбира се, че си имал/а тежък ден – проблемът е, че не знаеш как да се защитиш. Винаги свириш втора цигулка и затова разчиташ на мен за всичко. Без мен няма да можеш да се справиш с нищо.”

В подобна ситуация е важно да запомните, че съпричастността трябва да е единствено положителна и полезна способност да помогнеш на другите хора. Тя никога не бива да се използва с цел да ви бутне по-дълбоко в бездната на отчаянието или депресията.

3. Каквото и да направите, винаги ви сравнява с някой друг

Партньорът ви понякога е този, който проявява емоционално насилие към вас

“Защо, за бога, спря колата на магистралата? Точно като сестра си си: напълно си непохватен/на и нямаш идея какво да правиш зад волана.”

Каквото и да направите, емоционалният насилник винаги ще ви сравнява с някого и то в отрицателен аспект.

Психическата незрялост на насилника му пречи да прави последователни, смислени и почтителни преценки.

Едно от нещата, които насилникът обича да прави, е да сравнява настоящия си партньор с предишните си, за да го накара да страда.

4. Никога не поставя себе си на ваше място

Такъв е случая както с най-дребните и тривиални неща, така и с по-значимите. Насилникът никога не може да види нещата от вашия ъгъл, да се постави на ваше място или да разбере гледната ви точка.

Насилниците може би знаят какво изпитвате, тъй като, както вече казахме, често притежават силна емпатия. Те обаче никога не успяват да се “свържат” с вас. Тях не ги вълнува дали определени неща или те самите ви нараняват.

5. Според него вашите цели, предпочитания и навици са безсмислени

Подигравките или ироничните коментари относно целите и мечтите ви е един от начините, благодарение на които насилникът ви държи под своя контрол.

Когато някой критикува или осмива нещата, които харесвате, нещата, за които мечтаете или плановете, които ви вълнуват, целта на този някой е проста: да унищожи чувството ви за самоуважение.

Не бива да забравяте, че човек с ниско самочувствие е много по-лесен за контролиране. Точно това иска емоционалният насилник.

Това е целта на емоционалното насилие. Насилникът иска да елиминира способността ви да цените самите себе си.

Вземете под внимание поведенията, които ви показахме тук. Ако забележите някое от тях у партньора си, предприемете незабавни действия, за да защитите самочувствието си, идентичността си, емоционалното и цялостното си здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Blázquez, M., & Moreno, J. (2005). El maltrato psicológico en la pareja. Sociology The Journal Of The British Sociological Association. https://doi.org/10.1049/mnl.2011.0310
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.