7 неща, които не трябва да търпите във връзката си

Важно е да можете да разпознавате различните токсични прояви на поведение още в началото на връзката си и никога да не ги пренебрегвате, защото ще се превърнат в неотменна част от живота ви и ще се отразят на психиката ви.
7 неща, които не трябва да търпите във връзката си

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Задавали ли сте си въпроса какво не трябва да търпите в една връзка?

Когато решим, че сме готови да имаме постоянна връзка очакваме да открием партньор, с когото да споделяме много положителни емоции и щастие.

Привличането и привързаността ви към този човек ни правят по-добри, а  с течение на времето – и по-завършени като личности.

Знаем, че в определени моменти ще се сблъскаме с трудни ситуации. Които въпреки че понякога заздравяват връзката могат да определят дали наистина искаме да продължим напред с този човек.

Въпреки че тези ситуации са нещо нормално е важно да можете да разпознавате определени видове поведение и неприемливи постъпки, които не трябва да търпите в никакъв случай.

Така наречените “емоционални вампири” са навсякъде. И за съжаление често ставаме жертви на игрите им и попадаме в ужасни, нараняващи ни ситуации.

Затова в днешната статия искаме да ви разкажем за 7 неща, които не трябва да търпите във връзката си, ако не искате да бъдете наранени.

Ето за кои неща става дума!

1. Контрол

Приемайки да имате връзка с определен човек вие искате да споделите живота си с него. Но не и да се съгласите той да контролира напълно живота ви.

Ако позволите този човек да ви казва какво да правите или да не правите, как да се обличате, с кои приятели да излизате, най-вероятно след известно време той ще започне да си мисли, че налага пълен контрол над решенията ви.

Продължаването на този вид връзка може да сломи самочувствието ви и свободата ви да се развивате като личност.

2. Не трябва да търпите агресия

Внимание! Независимо дали става въпрос за мъж или жена трябва да избягвате проявите на физическа и емоционална агресия. При каквито и да е обстоятелства!

Словесните атаки, напрежението и в най-лошите случаи – физическият тормозса достатъчно основание да вземете решение да прекратите връзката си с този човек.

Ако някой ви наранява като личност, защото не харесва нещата случващи се в живота ви или защото си мисли, че по този начин ще реши проблемите си, нещата само се влошават.

Този вид хора са манипулатори. И тъй като са опознали слабостите ви, ще търсят начини да ви убедят да останете с тях.

3. Липса на доверие

Едно от най-важните неща в една връзка е доверието.

То позволява и на двамата партньори да се чувстват сигурни с човека до себе си. И въпреки че не могат винаги да са заедно, те се чувстват уверени само при мисълта, че имат този човек до себе си.

Липсата на доверие в двамата партньори или само в единия води до задушаваща ревност и постоянни спорове.

4. Емоционално „изнудване“

Хората, които манипулират партньорите си обикновено анализират в детайли емоциите им. За да могат по-късно да ги „изнудват“ и използват срещу тях.

Те се опитват да изградят модела на така наречената токсична любов, при който всичките им действия и поведението им е продиктувано от  “любовта им” към вас.

Изключително важно е да бъдете силни, когато се сблъсквате с този вид изнудване. Защото всяка проява на слабост ще им позволи да се чувстват все едно, че те контролират живота ви.

5. Подигравки за външния ви вид

Всички си имаме физически недостатъци. Които понякога ни карат да се чувстваме несигурни и водят до проблеми във връзката ни и в социалните ни контакти.

Но когато споделяме живота си с някого искаме този човек да ни помогне да преодолеем нещата, които не харесваме в себе си. И да ни подкрепя, за да повишим самочувствието и самоувереността си.

Ако партньорът ви се подиграва с външния ви вид, притиска ви да отслабнете или ви наранява като набляга върху недостатъците ви, най-добре сложете край на тази връзка.

Не сте длъжни да приемате стереотипите за красота на този човек, само за да му се харесате.

6. Лъжи

Лъжите са един от най-големите врагове на една връзка. Не само защото засягат доверието, но и защото се превръщат в средство за манипулиране.

Въпреки че изричането на невинни, бели лъжи е нещо безобидно, ако позволите това да се превърне в начин на живот то може да разруши връзката ви напълно.

Лъжите се възприемат като вид изневяра и когато станат прекалено много могат да се превърнат в средство, което да ви помогне да осъзнаете, че човека срещу вас не е този, за който се представя.

7. Не трябва да търпите унижението

Тъжно е, но някои хора дават всичко, за да направят човека до себе си щастлив. А в замяна получават само унижение и биват наранени.

Ако партньорът ви не ви цени, кара ви да се чувствате унизени или смешни в очите на другите, най-доброто решение е да прекратите връзката си с този човек възможно най-бързо.

Позволявайки на този тип хора да се държат по този начин ги кара да се чувстват по-висшестоящи от останалите. И да си мислят, че могат да ви нараняват, когато си поискат.

Забелязали ли сте някои от тези прояви на поведение в партньора си? Внимавайте! Не чакайте нещата да станат по-добре, можете да съжалявате по-късно Връзката ви трябва да се основава на доверие и да ви дава всичко необходимо, за да се чувствате щастливи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Laca Arocena, FA, Mejía Ceballos, JC. DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2017;22(1):66-75. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161006
  • Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=8027020
  • Pacheco, Belem Medina, García, Claudia Reyes, & Zepeda, Tamara M. Villar. (2009). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal Estar e Subjetividade9(4), 1103-1119. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000400003&lng=pt&tlng=es.
  • Pazos Gómez, M, Oliva Delgado, A, Hernando Gómez, Á. Violencia en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista Latinoamericana de Psicología [Internet]. 2014;46(3):148-159. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80533065002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.