Увереност в себе си: Започнете да залагате на себе си

31.01.2019
Ако желаете нещо, можете да го имате - но трябва да сте наясно с целите си

Дори да се проваляте хиляди пъти, трябва да имате увереност в собствената личност, за да постигнете поставените цели. Не се сравнявайте с останалите, а само със себе си, за да бъдете нещо повече.

Съществуват моменти, когато чувстваме, че сме се провалили и дори се смятаме за победени.

Това не означава, че сте изгубили увереност, но може да е знак за пропуснато нещо съществено.

Самоувереността е това, от което се нуждаете, за да постигнете мечтите. Защото знаете силните си и слаби страни.

Защо не повярвате в себе си още днес?

Ако го искате, можете

Без съмнение някои неща не вървят добре и във всеки аспект от живота винаги ще се срещнете с някакви ограничения.

Но ако наистина искате да направите нещо, коя е спирачката да го осъществите? Може би някои фактори влияят върху увереността, която би трябвало да имате – особено външни такива.

Увереност в собствените сили

Ако желаете нещо, можете да го имате – но трябва да сте наясно с целите си.

Никога не се плашете от големината на мечтите. Понякога може да се чувствате малки, но това не е нещо друго, освен очевидна проява на неувереност. Ако искате нещо, отидете и го вземете – по този начин шансовете за успех ще се увеличат.

Учете се от грешките

Лесно е да вярваме, че неуспехите са нещо, което ни унижава. Те ни подтикват да загърбим желанията и да се срамуваме от тях. Много хора имат брилянтни цели, но никога не ги постигат, защото в даден момент са се провалили.

Неуспехът не е нищо друго, освен възможност да научиш нещо ново. Това е начин да се върнеш обратно в реалността и да коригираш поетата посока. Грешката не е нещо лошо. Лошото е никога да не опитате отново.

Никога не се отказвайте по причина на неуспех – продължавайте напред, докато достигнете най-доброто, на което сте способни.

Прочетете и: По-добре да сте сами, отколкото с грешния човек

Никога не се сравнявайте

Сравненията с други хора няма да помогнат. Не бива да го правите, защото няма двама напълно еднакви човека. Всеки е различен и има своите слабости и предимства.

Това, което трябва да правите, е да се усъвършенствате, без да се опитвате да надминете другите.

Самоувереността идва, когато се възприемете като личност, която не се нуждае да копира някого. Вие сте уникални и сравняването може да донесе повече несигурност.

Не позволявайте това да се случи . Вярвайте в себе си, защото личността, която се сравнява с другите, винаги е губеща.

Увереност във вашата уникалност

Съсредоточете се върху постиженията, за да добиете увереност в себе си.

Понякога, когато нещата едно след друго се провалят, никак не е лесно да повярвате в себе си. Дори да приемаме, че неуспехите са важен процес на придобиване на опит и знания, при който се развиваме и израстваме, понякога се чувстваме тотално разбити и не можем да продължим вече напред.

Когато това се случи (а то вероятно неведнъж ще се случва), не се тревожете. Необходимо е в такъв момент да отместите поглед върху всичко онова, което сте постигнали в живота, без да сте толкова жестоки към себе си!

Опитайте се да си спомните и най-малките постижения, защото чрез всички тях сте постигнали промяната.

Това ще помогне да продължите напред и да излезете от състоянието, в което се намирате.

Не винаги само трудностите ни отвеждат в задънена улица. Често пъти причината е начинът, по който гледаме на нещата. Начинът на мислене и възприемане може да провали всекиго. Фокусирайте се върху успехите и вашата увереност ще нарасне дотолкова, че да продължите напред.

Поставяйте реални цели

В процеса на изграждане на самочувствието, поставянето на непостижими цели в живота няма да донесе полза. По този начин всичките усилия за постигане на мечтите ще останат напразни.

Това е така – по простата причина, че целите са невъзможни за осъществяване.

Увереност в целите

Ето защо е важно да се научите да осъществявате по-малки цели, за които знаете, че можете да постигнете.  Избягвайте да преследвате тези, които са твърде големи, за да бъдат осъществени на практика.

Така ще избегнете разочарованията.

Вижте още: Научете децата си да мечтаят, а не да се страхуват

Заложете на собствената личност

Увереността в себе си е нещо, което трябва да се развива постоянно.

Ако искате нещо, кажете: „Да! Мога!“ Естествено, нормално е да се появят съмнения или лоши дни, когато не се чувствате толкова самоуверени, колкото би трябвало.

Въпреки това, бъдете твърди и рискувайте. Ако не успеете и мечтите се изплъзват от ръцете, ако имате безброй препятствия по пътя – да заложите на себе си – ще е едно от най-добрите неща, които може да направите.

Това е залог, от който винаги ще спечелите.

Увереност в самия себе си

Някога губили ли сте увереност в себе си? Колко пъти досега сте залагали на себе си? Ако не усещате самоувереност, много се надяваме, че споменатите по-горе съвети, ще помогнат да я възстановите.

Ще започнете ли да залагате на себе си още днес?

  • Bénabou, R., & Tirole, J. (2002). Self-confidence and personal motivation. Quarterly Journal of Economics. https://doi.org/10.1162/003355302760193913
  • Chin, R. (2011). Confidence. Journal of Bronchology and Interventional Pulmonology. https://doi.org/10.1097/LBR.0b013e31821b7ebc