Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

Важно е да запомните, че ако загубите контрол и се чувствате напълно безпомощни трябва да се обърнете към специалист.
Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

Последна актуализация: 08 февруари, 2019

Знаете ли кои са най-често срещаните видове тревожност?

Тревожността, без съмнение, е безпощаден звяр за мнозина, попадащи в лапите му в продължение на дълги периоди от време.

Когато става въпрос за този аспект на психологията често си мислим само за един проблем. Но реално съществуват различни по степен и произход видове тревожност, предизвикани от различни лични ситуации.

Специалистите в областта на психологията различават седем различни вида.

Първо искаме да поясним и подчертаем, че тревожността е нормална емоция.

Когато към нея се подхожда правилно, тя е това, което задейства механизмите на психиката ви, за да ви помогнат да се справите в ситуации на несигурност или когато трябва да действате под голямо напрежение.

Но често страховете ви побеждават, а в мозъка ви протича серия от процеси, които ви карат напълно да загубите контрол.

Затова искаме да ви разкажем по малко за тези седем вида тревожност. Важно е да запомните, че ако загубите контрол и се чувствате напълно безпомощни трябва да се обърнете към специалист.

1.Генерализирана тревожност

Генерализирана тревожност
Генерализираната тревожност е най-често срещаният вид тревожност. Тя засяга милиони хора на определен етап в живота им. Характеризира се с умствено напрежение и нервност без определена причина за появата им.

Това усещане за тревожност води до ясно изразена несигурност и стресиращо чувство за празнота.

Причините за появата й може да са различни: предстоящо интервю за работа, представяне пред публика, конфликт, промяна в начина на живот, нещо ново …

Не винаги тревожността води началото си от определена ситуация. Най-ясният признак на генерализираната тревожност е: постоянната тревога.

Ето част от симптомите на генерализираната тревожност:

 • Постоянно безпокойство, раздразнителност, нервност или загуба на контрол
 • Умора, честа загуба на енергия
 • Напрегнати мускули, особено в гърба, шията и раменете
 • Трудно концентриране при изпълнението на задачи или дейности
 • Обсебеност от негативни, катастрофални мисли.

2.Социална фобия

Видове тревожност - социална фобия
При този втори вид тревожност общуването с хората води до постоянен дискомфорт, безпокойство и тревога.

Към тази категория се отнасят тези, които не обичат пространства пълни с хора, особено, ако трябва да изнасят публична реч, да дебатират или презентират нещо. Може да се появи от нещо толкова невинно, като връщането на дреха например.

Симптомите са:

 • Усещане за страх или безпомощност от непознати или в определени ситуации
 • Мания, че сте постоянно наблюдавани и осъждани
 • Студена пот, заекване и свиване в долната част на стомаха, когато ви запознават с непознат или попадате в ситуация, която не можете да контролирате.

3.Паническо разстройство

Видове тревожност - паническо разстройство
Паническото разстройство е много изтощаващ вид тревожност. То води до моменти, в които наистина вярвате, че ще умрете, ще получите сърдечен удар, ще станете жертва на катастрофа или някой ще ви нарани.

Освен това е се характеризира и със следното: тъй като вече познавате тревожността и паническите атаки, вие се страхувате да не попаднете отново под ударите им.

Паническите атаки представляват силни физически и умствени усещания причинени от стрес. Понякога за тях може да няма видима причина, колкото и странно да изглежда това.

Това разстройство е много сложно и може да бъде разбрано само от някой, който се е сблъсквал с него.

Ето и част от симптомите му:

 • Силно сърцебиене
 • Интензивно потене
 • Замаяност и слабост
 • Усещане, че излизате от тялото си
 • Затруднено дишане
 • Виене на свят
 • Болка в гърдите и корема
 • Нарушено храносмилане

4.Агарофобия

Следващата ни фобия сред разгледаните видове тревожност е агарофобията: страх от големи пространства, престъпване на познатите ви граници и попадане на непознато място.

Трябва да си изясним и че страдането от агарофобия не означава, че не сте способни да излезете от дома си. Много хора с този вид фобия го правят, но се ограничават само с обичайния си маршрут до: дома, работата, магазина и т.н.

Трябва да подчертаем и че агарофобията е свързана с паническото разстройство. Когато засегнатите от него установят, че се намират на открито пространство, това предизвиква появата на споменатите по-горе симптоми.

Не пропускайте да прочетете и: Как си вредите, без да осъзнавате това

5.Специфични фобии

Видове тревожност - специфични фобии
Почти всеки един от нас страда от някакъв вид фобия: страх от паяци, клоуни, силни шумове, гръмотевици, ножове …

Тези страхове са нормални и се превръщат в проблем тогава, когато ви обсебят до такава степен, че животът ви се променя.

Например, ако спрете да излизате от дома си, защото се страхувате, че ще откриете паяци, ще завали и загърми, ще ви ухапе куче, тогава може би страдате от сериозна фобия.

Ето и част от симптомите:

 • Силен, постоянен страх от нещо конкретно
 • Усещане за заплаха или атака
 • Пълна неспособност да контролирате страха си, независимо, че осъзнавате, че е нереален
 • Пълно ограничаване в нормалния ви начин на живот.

6.Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Посттравматично стресово разстройство
За съжаление нищо в живота ни не е сигурно, затова невинаги ще сме защитени, уважавани и обичани.

Травмиращите събития оставят своя отпечатък. Катастрофи, сбивания,загуби и шокиращи събития са сред нещата, които могат да ви променят и наранят вътрешно.

Симптомите на ПТСР са:

 • Повторно преживяване на травмите: Най-често срещаният симптом на постравматичното стресово разстройство е постоянното повторно преживяване на травмите. Често нещо невинно е достатъчно да ви накара да си спомните определен детайл от миналото и да преживеете отново страданията си.
 • Повтарящата се тревожност е друг фактор. Травмата от определено събития може и да избледнее с течение на времето, но тя вече е променила начина ви на живот.
 • Тревожността продължава да присъства в ежедневието ви под различна форма: безсъние, умора, трудно концентриране и др.

7.Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР)

Обсесивно-компулсивно разстройство
И накрая обсесивно-компулсивното разстройство или ОКР, което също е един от най-сериозните видове тревожност.

Тези, които го наблюдават отстрани никога не могат да разберат защо някой изпада в серия от привидно безсмислени ритуали, мании и повтарящи се движения.

Важно е да знаете как да разграничавате компулсиите от обсебеността, защото те не представляват едно и също нещо. Следните неща ще ви помогнат да ги разграничавате и без съмнение е добре е да ги знаете:

 • Обсебеността е загриженост, витаеща около специфична (и почти винаги отрицателна) мисъл, с която човек не може да се справи (някой ще ме нарани или ще ме напусне …).
 • Компулсиите от друга страна са действията, които човек предприема, за да се опита да се справи с обсебеността. Например отключването и заключването на вратата пет пъти ви прави по-сигурни или повторното измиване на ръцете, за да се предпазите от инфекциите са примери за компулсии.

Запомнете: Всички понякога изпадаме в някой от споменатите видове тревожност

И накрая тези видове тревожност, които ви описахме са основните клинични категории, изискващи специфично лечение в зависимост от произхода им.

Когато тревожността не достигне екстремна степен на проява, тя не е нищо повече от една нормална емоция, която се появява и отшумява. Просто трябва да се научите да се справяте с нея по подходящия начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Craske, M. G., & Waters, A. M. (2005). Panic Disorder, Phobias, and Generalized Anxiety Disorder. Annual Review of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.clinpsy.1.102803.143857
 • Valente, S. M. (2002). Social phobia. Journal of the American Psychiatric Nurses Association. https://doi.org/10.1067/mpn.2002.125038
 • Hoge, E. A., Bui, E., Marques, L., Metcalf, C. A., Morris, L. K., Robinaugh, D. J., … Simon, N. M. (2013). Randomized controlled trial of mindfulness meditation for generalized anxiety disorder: Effects on anxiety and stress reactivity. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.12m08083
 • Evans, S., Ferrando, S., Findler, M., Stowell, C., Smart, C., & Haglin, D. (2008). Mindfulness-based cognitive therapy for generalized anxiety disorder. Journal of Anxiety Disorders. https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2007.07.005
 • Leckman, J. F., Grice, D. E., Boardman, J., Zhang, H., Vitale, A., Bondi, C., … Pauls, D. L. (1997). Symptoms of obsessive-compulsive disorder. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.154.7.911

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.