7 причини гризането на ноктите да е нещо лошо

Това е навик, който много деца практикуват. Често го преживяваме и оставяме зад гърба си. Понякога обаче това не се случва...
7 причини гризането на ноктите да е нещо лошо

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Гризането на ноктите е естетичен проблем, който обаче може да има здравословни усложнения, например деформиране на пръстите и заразяване с бактерии.

Състоянието е познато още като онихофагия. Представлява вреден навик на хора на всякаква възраст.

В днешната статия ще обясним защо определяме навика като вреден и защо е препоръчително да го елиминирате от ежедневието си.

Причини за гризането на ноктите

Причини за гризането на ноктите

Гризането на ноктите е навик на хиляди хора. Той се заражда още през детството. Макар повечето от нас да преминават тази фаза успешно, други продължават да си гризат ноктите години наред.

Една от най-отличителните характеристики на навика е, че не забелязваме, че го извършваме. С други думи, правим го несъзнателно, докато гледаме телевизия, пътуваме в метрото или пък сме опашка в магазина.

Гризането на ноктите е труден за преодоляване навик. Макар да знаем, че той ни прави непривлекателни, продължаваме да нараняваме пръстите си. Нищо не е достатъчно убедително да ни спре, преди да отстраним и най-малкия ни дразнещ участък от нокътя.

В много случаи гризането на ноктите е начин да избягаме от своите проблеми, тревоги и негативни емоции.

Стремежът ни да контролираме тревожността и стреса също ни кара да си гризем ноктите. След дълъг период от време този навик се превръща в нервен тик, неподлежащ на контролиране.

Така гризането на ноктите става ежедневно занимание.

Как да спрете да гризете ноктите?

За да спрат да си гризат ноктите, много жени обикновено се фокусират върху естетиката. Какво правят обаче мъжете? При тях ситуацията е малко по-сложна, но не и невъзможна.

Може би сте опитвали вече с горчив лак за нокти и чрез поставяне на лепенки на ноктите. Тези методи обаче не са дали положителен резултат.

Макар да знаем, че този вреден навик води до нови проблеми, често се нуждаем от друг тип стимул, за да го елиминираме от живота си. По подобен начин действаме и с навици като пушенето и консумацията на алкохол.

Гризането на ноктите засяга растежа им, но наедно с това и тяхната структура. Като резултат се образуват малки пукнатини в различните слоеве на нокътя. Поради това започва да расте неравномерно и не покрива цялата повърхност на пръста.

Какво предизвиква гризането на ноктите?

Сред последствията от практикуването на вредния навик можем да очертаем 2 групи: физически и психологически, или още емоционални.

И в двата случая си струва да знаете какви са рисковете, когато гризете ноктите. Те ще ви накарат да откриете достатъчно мотивираща причина, за да спрете.

Забавяне на растежа на нокътя

Забавя растежа на ноктите.

Когато прекалено надълбоко изгризете нокът, след това той израства неадекватно и по-бавно. Това се отразява негативно върху външния им вид и се отразява върху красотата на ръцете.

Болка

Болката е непоносима, когато взимате в ръка предмети, отваряте плик, използвате инструменти, пишете на компютъра или пък използвате мобилен телефон. В такова състояние не можем да осъществяваме ежедневните си задачи ефикасно. В момента, в който наранените ни пръсти докоснат предмет, болката ни парализира.

Бактериално заразяване

Ноктите на пръстите са идеално място за разпространяване на всякакви видове бактерии. С ръцете си постоянно боравим с различни предмети. Това води до замърсяването им.

Най-често срещаните бактерии, които се развиват под ноктите, са салмонела и E. Coli. Оттам те директно попадат върху тялото, където могат да предизвикат проблеми.

Въпреки това някои хора, които си гризат ноктите, се радват на по-силна имунна система,  именно в резултат на поглъщането на тези бактерии. Тялото се научава да се бори с тях.

Проблеми със зъбите

Води до проблеми със зъбите.

Когато гризем ноктите си, обикновено използваме предните зъби. Това води до износване на краищата им и повишаване на чувствителността им. По този начин се уврежда и емайлът на зъбите.

На всичкото отгоре вредният навик провокира проблеми със захапката. Съществува риск от трудности с дъвченето и влошаване на съня, тъй като устата не се затваря напълно.

Емоционални фактори

Типичен навик на човека, който си гризе ноктите, е да си крие ръцете. Истината е, че никой не желае другите да видят нелицеприятния вид на ноктите му.

Сред емоционалните последствия от този навик са срам, понижено самочувствие, смущение и тъга.

Болки в ставите

Гризането на ноктите

Макар да звучи странно, тази мания провокира болка във врата и челюстта, вследствие на напрягането на мускулите по време на процеса на гризане.

Инфекциозни заболявания

Когато гризете ноктите си, сте по-предразположени към заболяване от паронихия. Става дума за болест на пръстите, която провокира подуване, зачервяване и секреция на гной.

Развива се, когато бактерия проникне в раничките по кожата.

Гъбичките са друга опасност, когато плътта на пръстите е отворена и нокътят не защитава кожата.

Както можете да забележите, съществуват редица рискове за здравето, когато не се отказвате от гризането на ноктите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.