Опасно ли е да спим близо до мобилен телефон?

И други уреди у дома могат да бъдат вредни за здравето
Опасно ли е да спим близо до мобилен телефон?

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

В света, в който живеем, използването на мобилен телефон е все по-важно. Толкова важно, че не го оставяме 24 часа в 7 дни от седмицата. Взимаме го с нас където и да отидем. Ако го забравим у дома, чувстваме огромна липса. Не го изключваме по никое време на деня и спим с него на нощното шкафче. Този навик обаче може да бъде много вреден за здравето. Искате ли да знаете, дали е опасно да се спи в близост до мобилен телефон? Разберете отговора в днешната ни статия.

Мобилните телефони и вредата от тях

Ако сте сред милиардите хора, които спят с мобилен телефон до леглото си, знайте, че това може да причини много здравословни проблеми (дори и да са незабележими към момента). Лъчите, които излъчват смартфоните, са наистина опасни. Това е така по всяко време на деня, но и в часовете, в които спим. Мобилен телефон в близост може да доведе до невъзможност за заспиване, кошмари и събуждане по няколко пъти на нощ. Причината? Смартфонът променя системата на функциониране на някои саморегулиращи се процеси, като например биологичния часовник или сърдечния ритъм.

Световната здравна организация заяви, че електронните устройства като цяло (не само мобилните телефони) са вредни за организма. Те могат да увеличат шансовете за развитие на рак. Проучване в Австралия показва, че съществува важна връзка между употребата на смартфоните и стерилитета при мъжете, както и понижаване на качеството на спермата. И при двата пола има увеличение на нивата на стрес.

Въпреки че вашият мобилен телефон може да има часовник с аларма, наистина трябва да го изключвате през нощта. Дори когато не го използвате, той все още се свързва с базовите станции чрез радио излъчвания. Това означава, че телефоните постоянно излъчват електромагнитни вълни в околната среда, а не само при употреба им. Поставянето на мобилен телефон близо до главата, докато спите, е равносилно на “разпространение на зарази” от тези вълни, които не водят до нищо добро.

Сън

Как и къде трябва да оставяме мобилния си телефон, докато спим?

Съществуват два варианта. Първият е да изключите го и да го оставите на обичайното място (на нощното шкафче), като имате предвид, че трябва да използвате будилник, различен от телефона. Вторият начин е да го оставите включен, но в друга отдалечена стая, като кухнята или хола. Тази алтернатива е по-малко желателна. В случай, че очаквате някой да ви звънне през нощта, може поне да изключите Интернет или Wi-Fi връзката си, която е по-опасна от радиовълните. Експертите препоръчват:  мобилният телефон трябва да бъде най-малко на 3 крачки от тялото по време на сън.

Друго, което трябва да имате предвид, е, че не трябва да оставяте мобилния си телефон да се зарежда през нощта, докато е под възглавницата ви. Съществуват много случаи с хора, изгорили лицето или ръцете си поради претоварване и последващ пожар в техните устройства. Повечето възглавници са изработени от материал, който пламва много бързо, и това ни поставя в голяма опасност, докато спим.

Друг риск, който е свързан с оставяне на мобилен телефон на нощното шкафче, е, че той повишава нивата на тревожност. Постоянно сме нащрек и в очакване на това, какво може да се случи. Събуждаме се през нощта, за да проверим електронната си поща или социалните мрежи всеки път, когато получим уведомление и т.н. В крайна сметка това води до стрес, безсъние, лоша концентрация, когнитивни проблеми, липса на производителност, раздразнителност, кошмари, главоболие и т.н.

Други “здравословни” навици, когато използваме мобилен телефон:

  • Водете кратки разговори, а ако са дълги, сменяйте ухото на всеки няколко минути.
  • Ако е възможно, говорете със системата “хендсфри”, за да избегнете непосредствената близост на телефона до главата си.
  • Не позволявайте на децата си да използват мобилен телефон дори и като играчка.
  • Не говорете по смартфон в район, където сигналът е слаб, тъй като устройството ще трябва да излъчва по-мощни радиовълни.
  • Не носете вашия мобилен телефон близо до тялото (мъжете не трябва в никакъв случай да го поставят в джоба на панталоните си) и избягвайте контакт с кожата.
  • Пазете го далече от вас винаги, когато е възможно.

Какво трябва да направим?

Следователно, необходимо е да позволим на нашия мобилен телефон да си почине малко, а и ние да си вземем почивка от него. През нощта трябва да се посветим на сън и почивка, да презаредим батериите, които сме изразходвали през деня. По-добре е за мобилния телефон да е изключен, докато станем (ако можем да устоим на изкушението) или докато напуснем дома си за работа.

мобилен телефон и вредата от него

По този начин предотвратяваме дисбаланса на невронно ниво и осигуряваме регулация на качеството на съня и нивата на стрес. Резултатите от проучванията по този въпрос все още не са напълно ясни, макар че това, което вече е съобщено, е достатъчно, за да ни алармира. И не забравяйте, че и други уреди, които имате у дома си, могат да бъдат вредни за вашето здраве. Опитайте се да не поставяте телевизори или компютри в спалнята си. Ако вече ги има, може да ги изключите преди лягане. Същото направете и с рутера, когато си лягате, и не забравяйте – не използвайте телефона си до сутринта и не го дръжте в близост до себе си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.