Как лесно да отстраним плаката по зъбите

Варете на среден огън 2 чаени лъжици слънчогледови семки и 2 чаени лъжици цветове от лайм в 1/2 л. вода в продължение на 30 минути и почиствайте с полученото средство след всяко хранене
Как лесно да отстраним плаката по зъбите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Плаката по зъбите използва захарта, която приемаме по време на хранене, за да произведе киселини, провокиращи корозия на емайла на зъбите. Ако този процес не бъде овладян своевременно, емайлът на зъбите се разрушава и това води до развитието на кариеси. Налице са още дискомфорт от естетическа гледна точка, а също така и лош дъх.

Плаката по зъбите е трудно забележима, тъй като няма цвят и може да бъде объркана с тъканта около тях. Въпреки това, щом се натрупа, става лесно различима. Прилича на бял плътен слой, разположен между зъбите. Плаката продължава да се натрупва с всеки изминал ден и води до различни проблеми в устната кухина. Всичко това дава сериозна причина да се поинтересуваме, как можем да поддържаме добри хигиенни навици всеки ден, за да възпрем натрупването на плаката по зъбите. За целта ще предложим няколко средства, които можете да приготвите у дома.

Съвети за предпазване и третиране на плаката по зъбите

За да се предпазите и да третирате плаката по зъбите, важно е да практикувате полезни навици за орална хигиена, стимулиращи премахването на бактериите, които провокират този проблем.

Мийте правилно зъбите

Миенето на зъбите е един от най-добрите начини за елиминиране на бактериите, които провокират плака. Много хора обаче не мият зъбите си правилно и по този начин се намалява ползата от тази практика и борбата с бактериите е неефикасна. Като начало, заложете на четка за зъби, която е кръгла и с мек косъм – така ще защитите венците си. Изберете паста с флуор.

Докато миете зъбите, дръжте четката така, сякаш е молив. Движете я, рисувайки малки кръгчета върху всеки един от зъбите. Правете това последователно, минавайки от зъб на зъб.

Използвайте конец за зъби

Отстраняване на плаката по зъбите с конец

Много хора в наши дни все още не са направили употребата на конеца за зъби свой ежедневен навик, който им осигурява добра хигиена на устата. Те не знаят колко незаменим е той, когато става дума за елиминиране на огромно количество бактерии. Подобно на миенето с четка за зъби, важно е да използвате конеца за зъби правилно, за да извлечете максимална полза. Необходими са ви около 45 см. от конеца. Увийте двата му края около пръстите си, като оставите разстояние между тях от 2,5 см. След това нежно започнете да почиствате зъбите.

Изплаквайте устата между храненията

Много важно е след хранене да изплаквате устата. По този начин елиминирате голяма част от остатъците храна, които са полепнали по устната кухина. За да го направите, използвайте течност за плакнене на уста. Можете да изберете такава в магазините за хранителни стоки или аптеките. По желание пригответе собствен разтвор у дома. Необходими са вода и въглероден пероксид (с ниска концентрация: 0.2% – 0.8%) в съотношение 1:1.

Домашни средства за елиминиране на плаката по зъбите

Ако плаката по зъбите вече се отразява негативно върху здравето на устата, тези домашни средства представляват отлична възможност да се справите с проблема.

Рецепта № 1

Отстраняване на плаката по зъбите

За да приготвите това средство, ще са необходими 15 гр. черупки от ядки и малко вода. Сложете черупките във водата. Кипнете я за 15 минути. След това оставете черупките да престоят във водата известно време. Потопете в получения разтвор четката за зъби и внимателно почистете зъбите. Процедурата продължава 3 минути и е препоръчително да я правите 3 пъти дневно.

Рецепта № 2

Тази рецепта съчетава свойствата на слънчогледовите семки и цветовете на лайм, за да подобри здравето на зъбите. За да я приготвите, трябва да сварите на среден огън 2 чаени лъжици слънчогледови семки и 2 чаени лъжици цветове от лайм в 1/2 л. вода. Гответе ги в продължение на 30 минути. След това почиствайте зъбите си с полученото средство след всяко хранене.

Рецепта № 3

Отстраняване на плаката по зъбите с ябълков оцет

Ябълковият оцет е отличен натурален помощник в борбата с бактериите, които провокират появата на плака. В единия случай можете да изплаквате устата с ябълков оцет, като след това задължително продължавате процедурата с плакнене с вода. Вторият вариант изисква да приготвите смес в съотношение 1:1 от вода и ябълков оцет. Използвайте получения разтвор за плакнене на устата.

Рецепта № 4

Последното натурално средство, което ще представим, се приготвя от 1 и 1/2 супени лъжици листа от планински пелин и 2 супени лъжици ферментирало вино. Оставете сместа да престои 2 часа. След това прецедете и използвайте полученото натурално средство за миене на зъбите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.