Как да отстраним белезите на кожата с лук

· 09.01.2017

Лукът е чудесен зеленчук, който се използва в целия свят, особено като ароматна съставка на най-различни ястия, от най-често срещаните до по-сложни. Лукът има много полезни свойства за здравето и също може да бъде много полезен при проблеми, свързани с кожата. В тази статия ще ви покажем как лукът може да бъде много ефективно средство за защита в борбата с белезите на кожата – такива от операции или просто типични (но досадни) стрии.

Лукът подобрява вида на кожата ви

Лукът е ефективен при белези, като помага за възстановяване на увредената кожа. За да го използвате, първо вземете екстракт (извлек) от лук и го приложете върху белезите си. Този екстракт помага за производството на колаген там, където е приложен и значително подобрява вида на белезите.

Ефективността на извлека от лук

Екстрактът от лук е много ефективен при хипертрофични белези и келоиди (белези, които са от операция или нараняване и растежът им е прекомерен; те стават много дебела и се появява фиброзна тъкан). Когато започнете лечението с екстракт от лук, ще видите резултатите след около шест до осем седмици.

Как се приготвя екстракт от лук

2-luk

За да приготвите екстракт от лук, ще ви трябват следните неща:

  • дъска за рязане
  • нож
  • препарат за съдове
  • вода
  • лед
  • термометър
  • филтри за кафе
  • дестилирана вода
  • сол
  • две средно големи купички

Инструкции

Първото нещо, което трябва да направите е да смесите три грама сол с десет грама сапун. Нарежете лука на много малки парчета, опитвайки се да ги направите равни по размер. Сложете ги в една от купите. След това добавете сместа от сол и сапун и разбъркайте добре.

Сложете сместа на водна баня в продължение на около петнадесет минути, и веднага след това я сложете в студена вода за пет минути. Продължете да разбърквате.

Сложете в блендер за пет секунди и след това прецедете, използвайки филтъра за кафе (използвайте втората купа). Течността, която остава след прецеждането е екстракт от лук.

За да получите най-добри резултати, екстрактът от лук трябва да се прилага върху белезите веднъж на ден, независимо дали само той или да се смеси с овлажняващ крем или сапуна, който използвате редовно.

Трябва да бъдете внимателни, когато използвате този продукт. Ако имате много чувствителна кожа, то тогава рискувате да я раздразните и да се разболеете от дерматит. Ето защо трябва да обърнете внимание на реакциите на кожата.

Ако забележите, че става червена или нещо подобно, трябва незабавно да се спре лечението. Ако е необходимо, консултирайте се с дерматолог възможно най-скоро.