7 предимства на орехите, които вероятно не познавате
Орехите са едни от най-хранителните ядки и едни от най-полезните за вашето здраве.
Те са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини, фибри, естествени стероли, антиоксиданти, витамини и минерали. Това са повече от достатъчно хранителни вещества, за да ги обявим за едни от най-здравите и вкусни варианти за трапезата!
Днес ще разгледаме заедно с вас причините тези ядки да са толкова страхотни.
Те помагат за предотвратяване на рака
Орехите могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата и на гърдата.
В проучване, проведено върху плъхове, тези, на които са били давани 4 цели ореха в продължение на 18 седмици, са имали по-малки тумори, които нарастват по-бавно в сравнение с плъхове, на които се дава същото количество алтернативна храна.
Ето защо орехите могат да помогнат при тези болести.
Те подсилват здравето на сърцето
В допълнение тези вкусни ядки се грижат за сърцето ви по-добре, отколкото почти която и да е друга храна.
Тези ядки са богати на аминокиселини и аргинин – перфектна съставка, която трябва да намери място в диетата на всеки, който страда от сърдечно-съдови проблеми.
Те са с отлично противовъзпалително действие
Високите нива на растителни мазнини, омега-3 и алфа-линоленови киселини в орехите ги правят феноменално естествено противовъзпалително средство.
Освен това те помагат да предотвратите образуването на кръвни съсиреци чрез подобряване на кръвообращението.
Те са пълни с антиоксиданти
Орехите съдържат големи количества антиоксиданти. Благодарение на техните полифеноли и липопротеини, те са суперхрана.
Уверете се, че ги добавяте към ежедневната диета, защото са изключително питателни и правят невероятни неща за вашия организъм.
Те са отлична храна за мозъка
Орехите защитават нервите с витамин Е, фолиева киселина, мелатонин, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.
Различни проучвания са установили, че консумацията на орехи помага да намалите уязвимостта от оксидативен стрес – нещо, което се случва с възрастта.
Ако искате мозъкът ви да работи добре за по-дълъг период от време, няма нищо по-добро от шепа орехи на ден.
Ще забележите разликата и мозъкът ви ще получава всички необходими хранителни вещества, за да бъде в добро здраве. Те дори могат да бъдат причислени като лекарство за болестта на Алцхаймер.
Прочетете и: 10 суперхрани за мозъка
Орехите са най-добрият приятел на хората с диабет тип 2
Доказано е, че консумацията на орехите е едно от най-хубавите неща, които хората с диабет тип 2 могат да направят.
Мазнините в ядките са полезни и регулират метаболитните фактори при хората с диабет. Освен това те помагат за понижаване нивата на инсулина в по-голяма степен, когато се приемат на празен стомах без други храни.
Ако страдате от такъв тип диабет, добър начин да помогнете за поддържането нивата на кръвната захар е да включите шепа орехи в ежедневното хранене.
Те ви помагат да си почивате по-пълноценно
Може да изглежда прекалено хубаво, за да е истина, но нещо толкова просто като яденето на шепа орехи ще ви помогне да спите по-добре.
Те съдържат мелатонин – антиоксидант, който помага да заспите и да се радвате на непрекъснат сън през цялата нощ.
Ще получите по-възстановителен нощен сън и това ще направи тялото ви много по-силно и по-здраво, тъй като ще му отдадете това, което заслужава, и от което се нуждае.
Те осигуряват необходимата растителна мазнина
Човешкото тяло се нуждае от определено количество мазнини всеки ден. Орехите са богати на омега-6 мастни киселини, които се съдържат във висококачественото месо.
Това хранително вещество помага на тялото да се възстановява и да се поддържа здравословно, така че ако не искате да получите омега-6 от животински мазнини, винаги можете да ги замените с орехи.
Като цяло, орехите са невероятна храна с безброй ползи за организма.
Въпреки това, важно е да запомните, че тъй като те са с високо съдържание на калории, най-добре е да взимате 1 шепа на ден, не повече. Това количество е повече от достатъчно, за да се насладите на всичко, което тези ядки са в състояние да направят за вашето здраве, без да прекалявате с калориите.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- de Lira-García, C., Bacardí-Gascón, M., & Jiménez-Cruz, A.. (2012). Efecto del consumo de nueces, semillas y aceites sobre marcadores bioquímicos y el peso corporal: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 27(4), 964-970. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5781
- López León, R., & Ureña Solís, J. (2012). Propiedades antioxidantes de los frutos secos y la disminución del colesterol total y LDL-colesterol. Rev. costarric. salud pública, 21(2), 87-91.
- Ma, Y., Njike, V. Y., Millet, J., Dutta, S., Doughty, K., Treu, J. A., & Katz, D. L. (2009). Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial. Diabetes care, 33(2), 227-32.