8 лоши навика, които увреждат сърцето

Слушайте езика на тялото и следете нормите на важни показатели като холестерол и кръвно налягане - никога не е твърде рано да започнете да се грижите за себе си!
8 лоши навика, които увреждат сърцето

Последна актуализация: 10 февруари, 2019

Искате ли да разберете как да намалите рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания? Искате ли сърцето ви да е здраво и силно?

Въпреки че има някои навици, които са очевидно лоши както за здравето на сърцето, така и цялостното състояние на организма, може би правите някои други неща погрешно, без дори да го осъзнавате.

Добрата новина е, че с малко усилия може лесно да промените някои лоши навици, които съсипват здравето на сърцето.

Ако се грижите за себе си правилно, може да избегнете проблемите, с които бихте се сблъскали.

Променете тези осем навика веднага.

1. Седнали прекалено дълго

Тренирайте редовно за здравето на сърцето

Тренирате ли редовно? Това е добре. Ако прекарвате голяма част от деня си седнали обаче, това може да бъде проблем. Тялото трябва да бъде активно през целия ден, дори и чрез второстепенни дейности.

Ако работите в офис, важно е да отделяте няколко минути  за раздвижване на всеки час, за да насърчите доброто кръвообращение.

Просто се разхождайте на работното място, за да се разтегнете и да дадете на гърба почивка.

В действителност движението е по-лесно, отколкото си мислите. Гледате любимото си телевизионно предаване? Защо не станете да танцувате или да направите няколко лицеви опори по време на рекламите? Може дори да използвате бягаща пътека или велоергометър, докато гледате любимия сериал.

2. Мислите че сте твърде млад, за да се тревожете за сърцето

Да чакате да започнете да се тревожите за здравето на сърцето е един от най-често срещаните лоши навици, които хората имат днес.

Упражненията, здравословната диета и следенето на кръвното налягане, холестерола и нивото на кръвната захар са добри навици, които трябва да усвоите възможно най-рано.

Така не само ще сте по-здрави, но и ще изглеждате по-добре. Настоящето е най-подходящият момент да се грижите за сърцето и общото здравословно състояние.

3. Още едно питие

За повечето хора няма проблем да консумират алкохол в умерени количества. Това означава една напитка на ден за жените и две за мъжете. Това дори може да има някои предимства за сърцето.

Прекалената консумация обаче може да повиши нивата на някои липиди в кръвта, както и кръвното налягане.

Ето защо трябва да останете в рамките на определените граници, когато става въпрос за здравето на сърцето.

4. Следването на досадна диета

Средиземноморската диета е много полезна за сърцето

Може би мислите, че яденето на едно и също нещо всеки ден няма да повлияе на здравето. Нека ви кажем, че това е един от най-лошите навици, които можете да придобиете.

Средиземноморската диета е вариант, който ще ви позволи да включите разнообразни и вкусни храни в ежедневието си.

Благодарение на добрите мазнини, фибрите и хранителните вещества тези храни ще помогнат за здравето на сърцето. Следването на тази диета е лесно, защото храната, която ядем, е много вкусна!

Прочетете и това: Отслабнете със средиземноморската диета

5. Не знаете основните параметри на здравето си

Какво е нивото ви на холестерола? Какво ще кажете за кръвното налягане? Никаква идея? Лошите навици като непознаването на тези основни факти може да бъде наистина обезпокоително.

Високите нива на тези показатели могат да причиняват проблеми на тялото без дори да подозирате, че нещо може да не е наред.

Може да се чувствате много добре, дори и ако имате високо кръвно налягане или повишен холестерол. Започнете да опознавате себе си по-добре от сега нататък.

Ако сте на повече от 20, добра идея е да проверявате нивото на всеки четири до шест месеца.

6. Талията ви е извън границите на нормата

Мазнината, която се натрупва в областта на корема може да бъде особено вредна за сърцето. Ако не сте проверявали размера й напоследък, по-добре е да започнете сега.

Наднорменото тегло е предупредителен знак, който не бива да пренебрегвате.

Смятате ли, че имате нужда да отслабнете? Ако е така, не забравяйте, че дори и малко количество от загуба на тегло може да бъде полезно за сърцето.

7. Пренебрегвате психичното здраве

Когато се чувствате депресирани, може да ви бъде трудно да се съсредоточите върху правенето на нещата, които са полезни за здравето, като упражненията например.

Ето защо, ако се чувствате депресирани, претоварени, или под голям стрес, добре е да се консултирате с личния си лекар или психолог.

Разговорите, упражненията, медитацията са дейности, които могат да заместят лошите навици, водещи до влошаване на психическото състояние.

По този начин ще подобрите настроението и ще имате повече енергия, за да се грижите за себе си.

8. Пасивни пушачи

Цигареният дим вреди на сърцето а и на кръвоносните съдове.

Пасивното пушене може да бъде още по-вредно от дима, вдишван директно от цигара. Този дим вреди както на сърцето, така и на кръвоносните съдове.

Ако се налага да прекарвате времето си с някой, който не може да спре да пуши, помолете го поне да не пуши в близост до вас или на закрито, в къща, офис или в кола.

Може би с ваша помощ този човек ще се откаже от лошия навик.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reynolds III, C. F. (1985). Habits of the Heart: Individualism and Commitment in American Life. The American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.3817/0685064180
  • Vitaliano, P. P., Scanlan, J. M., Zhang, J., Savage, M. V., Hirsch, I. B., & Siegler, I. C. (2002). A path model of chronic stress, the metabolic syndrome, and coronary heart disease. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/00006842-200205000-00006
  • Alosco, M. L., Spitznagel, M. B., Raz, N., Cohen, R., Sweet, L. H., Colbert, L. H., … Gunstad, J. (2013). Dietary Habits Moderate the Association Between Heart Failure and Cognitive Impairment. Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1080/21551197.2013.781408
  • Willett, W. C., Sacks, F., Trichopoulou, A., Drescher, G., Ferro-Luzzi, A., Helsing, E., & Trichopoulos, D. (1995). Mediterranean diet pyramid: A cultural model for healthy eating. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.6.1402S

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.