Най-полезните и най-вредните мазнини за готвене

Сусамовото олио съдържа фосфатидилхолин - нутриент, който е тясно свързан със здравето на мозъка.
Най-полезните и най-вредните мазнини за готвене

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

През последните десетилетия редица мазнини за готвене, които присъстват често в съвременната кухня, си спечелиха лоша репутация, превръщайки се в една от основните причина за затлъстяването. В допълнение към това, мазнините водят до развитието на редица сериозни здравословни проблеми.

Многобройни са изследванията, които сочат обаче, че не всички мазнини са нездравословни. Някои от тях, консумирани в оптимални дози, са полезни за тялото на човека и подобряват функционирането на органите.

Едни от основните източници на мазнини в хранителното меню на човека са маслото или олиото, които той използва. Повечето мазнини за готвене се приготвят от растения, други са от животински произход и се характеризират с доказано вредно въздействие върху човешкото здраве.

Много хора смятат, че растителните масла по принцип са полезни за здравето. Реалността сочи друго. Някои от начините, по които се произвеждат те, всъщност водят до генерирането на токсични свойства.

За всеки един от вас, който смята, че трябва добре да бъде избрана мазнината, с която се готви, сме подготвили тази статия. В нея ще стане дума за разликата между полезните и вредните мазнини за готвене. Продължете да четете!

Най-полезните за здравето мазнини за готвене

Мазнините за готвене, които са полезни за здравето на човека, съдържат полиненаситени и мононенаситени мазнини, познати още като “добри мазнини”.

Зехтин

Без съмнение  зехтинът е от полезните мазнини за готвене.

Без съмнение най-полезната мазнина за готвене е зехтинът. Той е важна и основна съставка в средиземноморската диета. Представлява мононенаситена мазнини и притежава редица полезни свойства за сърдечно-съдовата система.

Най-добрият зехтин е нерафинираният. Той е обработен на по-ниска температура. Студеното пресоване запазва полифенолите, които са полезни за здравето.

Кокосово масло

Макар нивото на наситените мазнини в състава му да провокира известна предпазливост, скорошни изследвания сочат, че кокосовото масло е изключително полезно за здравето на човека.

Повечето наситените мазнини в него представляват триглицериди – те са способни да се превърнат в енергия, а не в подкожна мазнина.

Кокосовото масло притежава антибиотични и антимикробни свойства, които защитават организма от различни типове патогени; освен това е източник на енергия за мозъка и стимулира здравето на тялото. Избягвайте съчетаването му с други типове мазнина.

Сусамово олио

Сусамовото олио е от полезните мазнини за готвене, но не трябва да се нагрява.

Това често използвано олио в азиатската култура е добре познат източник на мононенаситени мазнини. Основните му ползи се изразяват във високото съдържание на антиоксиданти, които се запазват, стига да не бъда нагрявано.

Сусамовото олио съдържа фосфатидилхолин – нутриент, който е тясно свързан със здравето на мозъка. Препоръчително е да го използвате умерено, тъй като съдържа омега-6 мастни киселини.

Най-вредните за здравето мазнини за готвене

Повечето растителни масла се продават на ниска цена в магазините за хранителни стоки. Те съдържат “лоши мазнини”, т.е. наситени мазнини или трансмазнини.

Употребата на тези мазнини се определя като основна причина за здравословен проблем като високия холестерол.

Соево олио (соево масло)

Соевото масло преминава през процес на хидрогениране и е от вредните мазнини за готвене.

Соевото масло преминава през процес на хидрогениране, в рамките на който се запазва неговия вкус и аромат. За нещастие същият този процес е отговорен за вредните свойства на маслото, когато става дума за готвене.

За да не бъде вредно за здравето, трябва да избирате винаги органично соево олио.

Маргарин

Имало едно време хора, които вярвали, че маргаринът е полезен за здравето, по-полезен от маслото, тъй като се приготвя от растения. Някои изследвания сочат обаче, че всъщност маргаринът съдържа високо ниво на трансмазнини.

За да се приготви маргарин, мазнините преминават през процес на хидрогениране. Така продуктът има вид на крем и изглежда свеж и вкусен, но е изключително вреден за здравето, особено когато се използва за готвене с висока температура.

Свинска мас

Свинската мас е от вредните мазнини за готвене.

Свинската мас представлява мазнина, която се предпочита за готвене в някои части на света. Причината за това се крие в специфичния й вкус. Всъщност маста съдържа в себе си изобилие от наситени мазнини, които запушват артериите и провокират повишаване на нивото на холестерола в кръвта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.