10 суперхрани за мозъка

10 суперхрани за мозъка
María Belén del Río

Прегледано и одобрено от биолог, лекар María Belén del Río.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

За мозъка можем да говорим много – като за начало, тялото ви се контролира него Той е направен от хиляди неврони, които отговарят на безбройно количество външни импулси. Начинът на действие на мозъка е толкова сложен, че дори днес са налице много въпроси, чиито отговори остават неизказани. Част от тях са свързани с неговия потенциал.

Много са заболяванията, които влошават постепенно работата на мозъка. За разлика от преди, когато от проблеми с мозъка са страдали предимно много възрастни хора, днес се срещат все повече случаи на засегнати млади хора.

Затова ако можете да направите мозъка си по-здрав и по-бистър за дълъг период от време, бихте ли го направили?

За да ви помогнем да поддържате възможностите на мозъка си за дълго време, препоръчваме ви този списък от най-добрите храни, които поддържат оптималното му функциониране.

Червени боровинки

Тази суперхрана е полезна за мозъка, и като цяло – за подхранване на цялото тяло. Ползите от консумацията на червени боровинки помагат за предпазване и забавяне на дегенеративните заболявания, поразяващи мозъка, като например Алцхаймер. Освен това боровинките са мощен антиоксидант.

Ядки

ядките са една от най-полезните храни за мозъка - включете ги в ежедневното си меню

Те снабдяват тялото с минерали и витамини, сред които фосфор, магнезий, калий, витамини от групата В и витамин Е. Ядките са приятели на сърдечно-съдовата система, спомагайки процеса на транспортиране на важни хранителни вещества до всяка клетка и орган на тялото, тоест и до мозъка.

Авокадо

Притежава антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване от преждевременно остаряване на организма и влошаване на здравето. Съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват мозъка от преждевременно увреждане.

Домати

доматите са задължителна част от списъка с храни, полезни за мозъка

Доматите съдържат субстанция, наречена ликопен. Благодарение на антиоксидантните му свойства, ликопенът е доказано ефективен при превенцията на много заболявания.  Става дума за сериозни здравословни състояния, като рак и сърдечен удар.

Семена чиа

Семената чиа стимулират функциите на невроните и подобряват мозъчната активност. Смята се, че представляват най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, който въобще можете да бъде намерен в природата.

Редовната консумация на чиа ще ви осигури добро здраве, ще ви предпази от проблеми, свързани със остаряването и ще се грижи за това да поддържа функциите на тялото оптимално действащи.

Зехтин

освен че топи мазнините по талията, зехтинът е и сред храните, полезни за мозъка

Зехтинът се характеризира с мощен антиоксидантен ефект. Консумацията му се препоръчва за профилактика срещу вредното въздействие на свободните радикали.

Знаете, че те са сред основните причини за възникването и развитието на редица заболявания, сред които и рак.

Зехтинът съдържа здравословни мазнини, които защитават сърцето, поддържат оптимална циркулация на кръвта и захранват всички клетки в тялото, за да могат да функционират правилно.

Риба за мозъка

Рибата е отличен източник на фосфор. Този минерал е важен за мозъка,  особено за подобряване на паметта.

Когато ядете редовно риба, особено от вида сом, който е с  високото съдържание на омега-3 мастни киселини, ще осигурите на мозъка и на сърцето си завидно здраве.

Зелен чай

зеленият чай е полезен за мозъка, тъй като спомага за добрата памет

Страхотен антиоксидант, който предпазва сърцето и мозъка от заболявания. Освен това спомага за запазването на добрата памет и предпазва от нарушения, причинени от напредването на възрастта, като защитава клетките.

Какао

Редовният прием на какао ще поддържа цялото ви тяло в добро здраве. Защо?

Защото съдържа антиоксиданти, които предпазват от преждевременно остаряване на клетките. По този начин какаото пази сърцето здраво. Наличието на магнезий в състава му в големи дози говори за положителното му въздействие върху нервната система.

Броколи

Броколите съдържат вещества, които притежават способността да засилват паметта и да възвръщат здравето на мозъка. Освен това броколите се характеризират със свойства, които го правят задължителна част от ежедневното ви меню, ако искате да поддържате здраво сърцето си.

Накратко…

Всички изброени дотук храни притежават ценни свойства, които ще са ви от помощ, ако искате да подобрите и да поддържате оптимални функциите на мозъка ви.

Затова ви препоръчваме да ги слагате редовно на семейната трапеза. Така ще осигурите на цялото си семейство добро здраве и ценни хранителни вещества.

Здравословната и балансирана диета е полезна и за мозъка, тъй като е способна да поддържа тялото и духа в оптимална форма за дълго време. Избирайте натуралните продукти и извличайте ползата от тях всеки ден!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.