7 ползи от консумацията на канела и мед

· 24.07.2016
Запомнете, че е изключително важно да комбинирате с балансирана диета и редовни тренировки (поне по 30 минути на ден)

Канела и мед са една от най-добрите комбинации против различни болести. Тази невероятна смес е много здравословна. Алтернативната медицина я използва от десетки години.

Смес от мед и канела се приготвя по няколко начина. От нея се приготвят отвари, комбинират се ензимите на меда с етеричното масло от канела и по този начин се постига невероятен здравословен ефект. Прочетете повече в следващите редове.

Ползи от комбинацията на мед и канела

Ползи за дъха

ползи за дъха от мед и канела

Вероятно сте забелязали, че някои от ароматите на дъвките и на ментовите бонбони са с канела. Производителите на тези продукти познават  добре качествата на канелата. Направите сами вода за уста.

Как се приготвя

Смесете по 1 супена лъжица канела и мед в чаша гореща вода. Разбъркайте добре. Сместа е готова за изплакване на устата. Тя помага за премахване на лошия дъх, ще се почувствате по-самоуверени.

Отслабване

отслабване с мед и канела

Всяка сутрин, 30 минути преди закуска, изпивайте чаша вода с 1 супена лъжица канела и 1 супена лъжица мед. Вечер, преди лягане, изпивайте същата смес и ще започнете да забелязвате как осезаемо сваляте килограми.

Ако я консумирате редовно, ще спрете натрупването на мазнини в тялото.  Запомнете, че е изключително важно да комбинирате с балансирана диета и редовни тренировки (поне по 30 минути на ден).

Вижте и: Невероятните ползи на мед и канела

Акне

мед и канела срещу акнето

Медът и канелата предотвратяват появата на пъпки и черни точки по кожата. Медът е една от най-добрите естествени маски, които съществуват, а канелата е известна с качествата си на антиоксидант.

Смесете 3 супени лъжици мед с 1 супена лъжица канела. Намажете пъпките или черните точки по лицето със сместа преди лягане. На следващия ден изплакнете с топла вода. Повтаряйте, докато успеете да се отървете от малките несъвършенства.

Стареене на кожата

мед и канела срещу стареенето на кожата

Сместа от мед и канела намалява отпечатъка на годините върху тъканите на кожата. Смесете 3 чаши вода, 1 супена лъжица канела и 4 супени лъжици мед. Водата, която използвате, трябва да е преварена скоро. Изпивайте по ¼ чаша от тази невероятна течност 3 – 4 пъти дневно.

по-нисък холестерол с мед и канела

Канелата и медът са добро средство за справяне с високия холестерол, тъй като съдържат антиоксиданти. Смесете 2 супени лъжици мед с 3 супени лъжици канела в чаша. Добавете вода и бъркайте. За да постигнете най-добри резултати, пийте от течността по 3 пъти на ден, преди всяко хранене.

Вижте и: Понижете холестерола с тези 5 домашни средства

Лек срещу настинка

Лек срещу настинка от мед и канела

Медът съдържа хранителни вещества, които спомагат унищожаването на вируси и микроби, причиняващи настинки и грипове. Консумирайте го, когато сте настинали, или като превенция срещу вируси.

Подобряване на храносмилането

Подобряване на храносмилането с мед и канела

Комбинацията канела и мед подобрява храносмилането. Преди всяко хранене консумирайте по 1 супена лъжица мед, смесен с канела. Ще забележите намаляването на киселинността на храносмилателната система. 

Надяваме се, че всички споменати идеи ще помогнат. Не забравяйте, че чувствайки се добре, ще изглеждате добре. Възползвайте се максимално от здравословните свойства на меда и канелата.

  • Kwakman, P. H. S., & Zaat, S. A. J. (2012). Antibacterial components of honey. IUBMB Life. https://doi.org/10.1002/iub.578
  • Rao, P. V., Krishnan, K. T., Salleh, N., & Gan, S. H. (2016). Biological and therapeutic effects of honey produced by honey bees and stingless bees: A comparative review. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.01.012
  • Kwakman, P. H. S., te Velde, A. a, de Boer, L., Speijer, D., Vandenbroucke-Grauls, C. M. J. E., & Zaat, S. a J. (2010). How honey kills bacteria. FASEB J. https://doi.org/10.1096/fj.09-150789
  • Kumar, K. S., & Bhowmik, D. (2010). Medicinal uses and health benefits of Honey: An overview. J Chem Pharm Res.
  • Singh, M. P., Chourasia, H. R., Agarwal, M., Malhotra, A., Sharma, M., Sharma, D., & Khan, S. (2012). Honey as complementary medicine - A review. International Journal of Pharma and Bio Sciences. https://doi.org/i]
  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390902773052