7 съвета за бързо премахване на комедони (черни точки)

Противно на общоприетото схващане, появяването на комедони не винаги е свързано с акнето, те по-скоро са въпрос на излишна мазнина.
7 съвета за бързо премахване на комедони (черни точки)

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Когато порите на кожата ви се блокирани от прекомерното изпотяване от мастните жлези, мазнините и кератина се окисляват и може да се получат комедони – пъпка, която се състои от дълбока лезия с тъмен цвят на отвора.

Всеки човек може да има черни точки и те могат да бъдат досадни поради естетически причини, просто защото  са склонни да се появяват най-вече върху лицето,а особено на носа.

Противно на общоприетото схващане, появяването на комедони не винаги е свързано с акнето, те по-скоро са въпрос на излишна мазнина. С други думи, те са много чести, когато имате увеличение на потоотделянето. За да се отървете от черните точки, трябва да  си направите маска за изчистване на лицето. Има различни продукти, които са полезни за това в магазините, както има и домашни процедури, които ще направят тези продукти още по-ефективни.

Трябва да знаете, че за да се отървете от черните точки,  трябва да си  правите рутинно почистване, измивате лицето си често, както и премахвате  грима си всяка вечер. Напълно погрешно е черните точки “да се изстискват”, докато не изчезнат, защото това само вреди на кожата ви.

Изчистете лицето си от комедони

Съвет # 1: Маска от кисело мляко, краставица  и магданоз

Добавете две супени лъжици кисело мляко, магданоз, както и половин краставица във блендера. Нека се разбърква, докато не се получи хомогенна смес. Нанесете я на лицето си и останете така за 15 минути. Изплакнете  с топла вода.

Съвет # 2: Парата против комедони

Стоплете вода в купа. Оставя се парата, да започне да се издига, сложете лицето си над купата, така че да няма опасност да  се изгорите, но, и така че да получавате достатъчно пара върху лицето си . Стоите така за няколко минути . Веднага след това  започнете да извършвате  натиск върху зоната, където  са черните точки. Благодарение на топлината, кожата ви ще се разшири и ще се отворят порите, за улесняване на изчистването на упоритите комедони.

Можете да поставите  памук върху пръстите си, така че да не оставите белези по лицето си.

Съвет # 3: Маска с желатин и мляко

Сипете една супена лъжица мляко и добавете една супена лъжица желатин  на прах в една купа. Бъркайте докато стане на хомогенна смес, след това тя се загрява в продължение на десет секунди. С щипки, сложете пастата върху местата, където са се появили комедони. Останете така в продължение на десет минути и след това я  отстранете с ръце, защото маската ще бъде като гел.

Съвет # 4: Маска с лимон

Маска с лимон срещу комедони

Смесете малко лимонов сок, бадемово масло и глицерин. Прилагайте всяка вечер след като сте премахнали грима си. Изплакнете с топла вода.

Съвет # 5: Ексфолиант от мед и канела

Смесете четири супени лъжици мед с канела на прах. Бъркайте, докато не получите гъста консистенция и я сложете на  местата, където са конкретно черните точки . Не се отстранят до следващия ден. Повторете този процес след две седмици.

Съвет # 6: Шейк с овесена каша

Разбъркайте в блендера чаша овесени ядки, докато не станат на прах. Добавете половин чаша топла вода и  бъркайте, докато получите хомогенна смес. Сложете я на лицето си и нека седи така, докато не изсъхне напълно. Изплакнете с топла вода и избършете с чиста кърпа.

Съвет # 7: Маска с ябълка

Отрежете  червена ябълка на половина, извадете семената, но оставете кората. Смесва се  в блендера заедно с една супена лъжица лимонов сок. Маската се разстила върху лицето и се остава така  за 10 минути. Изплаква се  с топла вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.