Как да се отървем от лош дъх

Никотиновите отлагания, които остават в устната кухина, се абсорбират от кръвоносните капиляри и понижават производството на слюнка
Как да се отървем от лош дъх

Последна актуализация: 04 януари, 2019

Малко са нещата, които могат да бъдат толкова неприятни и некомфортни, както проблемът “лош дъх”. Ако сте от хората, които страдат от халитоза (лош дъх), със сигурност знаете от личен опит колко смущаващ може да бъде този проблем. Вероятно често се опитвате да неутрализирате дискомфорта, като дъвчeте дъвка, преди да се приближите до друг човек, за да общувате с него.

Ако искате да открите доказани начини за неутрализиране на лошия дъх, нашата статия е насочена точно към вас. В следващите редове ще откриете прости съвети за преодоляване и предпазване от лош дъх.

Ежедневно почиствайте зъбите си с конец, за да се предпазите от лош дъх

Ежедневното почистване на зъбите с четка за зъби е част от ежедневния ритуал на повечето хора. Рядко обаче се практикува почистването на зъбите с конец. Когато не използвате конец, малки частици храна остават между зъбите. Така остава храна за бактериите, които само това чакат, за да завладеят цялата уста. Резултатът е лош дъх, който трудно може да се пребори дори с четка за зъби, паста и разтвор за плакнене.

Съветваме ви още, когато миете зъбите си, да не забравяте да почистите и езика. Убедете се, че не позволявате натрупване на плака.

Повишете приема на вода

Повишен прием на вода срещу лош дъх

Много хора не осъзнават, че дехидратирането е една от основните причини за възникването на лош дъх. Приемайте поне по 2 литра вода на ден, за да се радвате на свеж дъх. Водата отговаря за премахването на бактериите от устата. Когато дълго време не слагате и капка вода в устата си, бактериите се възпроизвеждат светкавично.

Когато пиете повече вода, организмът ви произвежда оптимално количество слюнка. Това е добра новина, тъй като слюнката подпомага елиминирането на бактериите. В допълнение, богатата на кислород слюнка създава неблагоприятни условия за развитие на бактериите.

Консумирайте храни, богати на цинк

Сложете ръка на сърцето си и кажете честно, дали диетата ви е здравословна и разнообразна? Помислете сериозно по въпроса, защото вероятно надценявате хранителните си навици. Консумацията на оптимално количество храни като ядки, органично месо, семена и какао може да ви помогне да се радвате на свеж дъх. Защо? Тъй като те съдържат цинк. Този елемент възпира размножаването на бактериите в устата. Обърнете внимание на продуктите за орална хигиена – ще забележите, че те съдържат именно цинк.

Не забравяйте пробиотиците

Пробиотици против лош дъх

Когато храносмилателната система работи оптимално, тя стимулира елиминирането на токсините от тялото. Именно те провокират лош дъх. Като включите в менюто си ежедневен прием на пробиотици, можете да избегнете неприятния дискомфорт, който лошият дъх създава. В най-добрия случай заложете на естествени пробиотици, които се съдържат в храни като сиренето и киселото мляко.

Ако сте алергични към лактоза, можете да прибегнете до пробиотици под формата на хранителна добавка. В аптеките и здравословните магазини ще откриете разнообразие от предложения, както и препоръчителна дозировка.

Следвайте балансирана диета

Диетата, бедна на въглехидрати, мазнини и протеини, улеснява постигането на добър дъх. Определени храни, като аспарагус например, съдържат кетони – те остават в устата и предизвикват лош дъх. Уверете се, че хранителното ви меню често включва храни като:

Плодовете и зеленчуците с хрупкава структура са отличен избор, тъй като те по естествен начин чистят зъбите и езика, докато ги консумираме.

Спрете да пушите

Тютюнопушенето не само кара зъбите ви да пожълтяват, но и прави устата суха – а това е предпоставка за лош дъх. Никотиновите отлагания, които остават в устната кухина, се абсорбират от кръвоносните капиляри и понижават производството на слюнка. Запомнете: без задоволително количество слюнка бактериите в устата процъфтяват.

Следването на тези прости съвети ще ви помогне да поддържате дъха си свеж. Разбира се, задължително редовно посещавайте зъболекаря си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.