7 невероятни полезни свойства на кориандъра

Кориандърът притежава свойства, които действат благоприятно на здравето ни по ефикасен и напълно натурален начин.
7 невероятни полезни свойства на кориандъра
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чували ли сте някога за множеството полезни свойства на кориандъра? Известно още като китайски магданоз, това растение има зелени листа и изправени стъбла. Всички негови части са годни за консумация и по тази причина е било широко използвано още от древните египтяни. Въпреки това произходът му не е напълно ясен.

Смята се, че кориандърът произхожда от райони в Северна Африка и Южна Европа. В природата може да срещнете белите му цветове в началото на лятото. То има уникален цитрусов аромат.

Ползите от кориандъра се състоят в богатото му съдържание на хранителни вещества. Най-значимите от тях са:

  • Цинк
  • Калций
  • Желязо
  • Фосфор
  • Витамин А
  • Витамин В
  • Калий
  • Магнезий
  • Витамин С
  • Витамин К

Всички тези характеристики правят кориандъра изключително мощно лечебно растение: със стимулиращо, спазмолитично, диуретично, бактерицидно, ароматизиращо действие. Идеален е за борба с болести като диабет, салмонела и много други инфекции, предизвикани от бактерии.

Той не се употребява само за овкусяване на ястията или за добавяне на допълнителен аромат. Използва се също и в диджестиви, коктейли с алкохол, дори и в парфюмерията.

7 невероятни полезни свойства на кориандъра

1. Бори се с холестерола

Свойства на кориандъра при висок холестерол

Едно от най-значимите свойства на холестерола е способността му да се бори с високите нива на холестерола, тъй като съдържа полифенолни антиоксидантни флавоноиди като кверцетин, каемпферол, рамнетин и епинефрин. Тези киселини не само могат да намалят значително натрупването на холестерол във вътрешните стени на артериите, но и:

  • Детоксикират кръвта.
  • Пречистват и кръвоносните съдове.
  • Поддържат сърцето в добро състояние.
  • Предотвратяват инсулта.
  • Те стимулират кръвообращението по цялото тяло.
  • Понижават риска от развитие на сърдечни заболявания.

2. Идеален е за диабетици

Свойствата, открити в кориандъра, особено в пресните листа и стъбла, помагат за контролиране на всички видове диабет, тъй като това растение допринася за стимулиране на панкреаса, което води до:

  • По-малка чувствителност към инсулин.
  • По-голямо производство на инсулин.
  • Подобряване на функциите на инсулина в организма.
  • Намалена абсорбция на захар в кръвта.
  • Регулиране нивата на кръвната захар.

3. Подходящ е за отслабване

Свойства на кориандъра за отслабване

Освен другите си невероятни свойства, кориандърът е мощен диуретик, който има следните ползи:

  • Пречиства тялото.
  • Спира задържането на течности.
  • Улеснява премахването на отпадъчни вещества.
  • Елиминира токсините и тежките метали.
  • Засища тялото за дълъг период от време.
  • Улеснява усвояването на витамините и необходимите хранителни вещества.
  • Предотвратява стомашно-чревните проблеми като запек и диария.

Всички тези свойства благоприятстват бързото и ефективно сваляне на килограми при хората, които консумират кориандър редовно.

4. Бори се със салмонелата

Най-общо казано салмонелата е инфекция, причинена от група бактерии, придобити от консумацията на сурови или неизмити хранителни продукти. Въпреки това тя може да се предава и от домашните любимци, особено от влечуги като змии, костенурки и гущери.

Най-чести симптоми:

  • Треска
  • Умора
  • Диария
  • Гадене
  • Повръщане
  • Главоболие
  • Загуба на апетит
  • Коремни спазми
  • Мускулни болки по цялото тяло

Кориандърът съдържа антибиотични свойства, способни да се преборят лесно с това състояние. Това растение може да разбие бактериалната мембрана на салмонелозата, прекъсвайки растежа на бактерията, в резултат на което тя отслабва и умира.

По тази причина много от хората, полагащи грижи за пациенти със салмонела, предпочитат да приготвят бульони или супи с кориандър. Само не забравяйте да избирате пресни листа и да ги миете добре.

5. Бори се с лошия дъх

Свойства на кориандъра при лош дъх

Подобно на ментата и джоджена, кориандърът може да подейства благоприятно срещу лошия дъх (халитоза). Освен това помага и при други проблеми в устата като: афти, язви и възпаления. Как се случва това? Неговите антибактериални свойства спомагат за елиминиране на агентите, провокиращи тези неприятни състояния.

6. Противовъзпалителните свойства на кориандъра

Друго от предимствата на кориандъра е мощното му противовъзпалително действие. Това се дължи на факта, че е богат на фитонутриенти и антиоксиданти, които спомагат за лекуване на състояния като ревматоидния артрит, тъй като това растение облекчава бързо и по естествен път възпалението на ставите.

7. Свойства на кориандъра за лечение на грип

Кориандърът се бори с грипа

Кориандърът има антибактериални свойства. Освен това е с високо съдържание на витамини А и С. Следователно сред ползите на кориандъра е отхрачващото му действие. В общи линии това растение е идеално за лекуване на грип и настинка.

Една от държавите, в които най-често се използва кориандър, е Венецуела. За венецуелците кориандърът е основна съставка в кулинарията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Acedo-Félix, E., Núñez-Hernández, Y., Pérez-Morales, R., Iñiguez-Palomares, C. M., & Castillón-Campaña, L. (2009). Caracterización polifásica de salmonella spp: Aislada de campos agrícolas de melón (cucumis melo) y cilantro (coriandrum sativum). Interciencia34(6), 419-423.
  • Casariego, Z.J.. (2016). Mecanismo de acción de “plantas medicinales” aplicadas en lesiones estomatológicas: Revisión. Mecanismo de transferencia de energía mediante moléculas antiinflamatorias y antioxidantes absorbidas por los receptores de las membranas celulares de la mucosa oral. Hipótesis. Avances en Odontoestomatología32(1), 35-44. https://dx.doi.org/10.4321/S0213-12852016000100004
  • Ceballosa, A. M., & Giraldob, G. I. (2011). El cilantro (Coriandrum sativum L.) como fuente potencial de antioxidantes naturales.
  • Laguna-Camacho, A. (2006). Sobrepeso: Estrategias para mejorar el manejo nutricio. Revista de Endocrinología y Nutrición14(2), 102-113.
  • Sreelatha, S., & Inbavalli, R. (2012). Antioxidant, Antihyperglycemic, and Antihyperlipidemic Effects of Coriandrum sativum Leaf and Stem in Alloxan‐Induced Diabetic Rats. Journal of food science77(7), T119-T123.
  • Wattanathorn, J., Thiraphatthanavong, P., Thukham-mee, W., Muchimapura, S., Wannanond, P., & Tong-un, T. (2017). Anticataractogenesis and Antiretinopathy Effects of the Novel Protective Agent Containing the Combined Extract of Mango and Vietnamese Coriander in STZ-Diabetic Rats. Oxidative medicine and cellular longevity2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.