Приемете своите недостатъци, и никой няма да ги използва срещу вас

· 03.03.2017
Повишете самочувствието си, начина на съществуване и вашата уникална и специална красота.

Всички ние имаме недостатъци. Никой на тази планета не е идеален.

Да сме в състояние да виждаме своите недостатъци и да ги приемем ще помогне да уважаваме другите. Нещо повече, това ще попречи на другите да ги използват срещу нас.

Много от нас прекарват голяма част от живота си в опит да скрият несъвършенствата с дрехи или грим.

Наричаме тези несъвършенства „досадни недостатъци.“ В действителност те са в състояние да понижат самочувствието ни. Въпреки това те са нищо повече от аспектите, които ни определят като човек, и които трябва да приемем възможно най-скоро.

Да бъдеш с малко наднормено тегло, да имаш крив нос, малки или големи гърди, или да страдаш от оплешивяване не са реални недостатъци.

Истинските пропуски са липсата на разбиране и уважение, критика, егоизъм или агресия. Те са това, към което всички ние трябва да се стремим да променяме.

Каним ви да помислите за тях заедно с нас.

Вижте и: Бъдете себе си и се радвайте на щастие

Нашите недостатъци са нашите добродетели

Често се казва, че сме общество на рационални учени, но и емоционално неграмотни хора.

Може да звучи крайно, но в действителност в нашето ежедневие признаваме, че има малко емпатия, взаимност или приемане на другите като хора, които също имат нужди и страхове.

В училищата предметът „Емоционална интелигентност“ все още не е правилно въведен.

Вместо да се гледа на този подход като многомерен аспект в състояние да поддържа всички предмети, където учителите са най-добрите модели, това продължава да се преподава изолирано, няколко пъти седмично или съвсем не.

Всичко това ни кара да продължаваме да отглеждаме несигурни деца и тийнейджъри с ниско самочувствие. Те виждат недостатъците в себе си до такава степен, че ги превръщат в черни дупки, които другите усещат и ги използват срещу тях.

Това е нещо сложно и трудно, с което трябва да знаем как да се справим.

Анатомията на самочувствието

Когато имаме ниско самочувствие се надяваме, че другите, с техните думи и действия ни дават това, което ни липсва: самоувереност и сигурност. Надяваме се също така те да ни правят комплименти и да ни кажат, че не съм толкова грозни, колкото си мислим. Желаем да ни кажат, че сме по-добри, отколкото самите ние се приемаме.

  • Трябва да разберем, че другите не ни дължат нищо, нито пък могат да ни отнемат. Останалите хора от света не трябва да запълват нашите дупки или да успокояват страховете ни.
  • Не трябва да проектираме собствените нужди върху другите хора. Вместо това трябва да сме в състояние да изградим собствените си убеждения и да разберем това, което определяме като недостатъци.
  • Ако вярваме, че луничките по лицето ни са недостатъци или леко кривият ни нос е ужасен, другите ще осъзнаят това и в един момент може да го използват срещу нас.
  • Както казахме това, необходимо е да се разбере, че истинският „недостатък“ в тези случаи е ниското самочувствие.

Другите хора няма да ни нападнат поради физическите ни особености, които възприемаме като отрицателни. Вместо това, те ще атакуват нашата уязвимост. Поради това много е важно да повишим самочувствието си, и да видим нашите недостатъци като добродетели.

Недостатъци: добродетелите, които ни правят специални

Ще повторим това, което казахме преди: истинският недостатък, който имаме е в сърцето ни. Той е в състояние да атакува, унизи или нарани другите.

Нашият външен вид, нашият начин на мислене, чувство или начин на живот никога няма да бъдат недостатък или нещо достижимо, докато уважаваме себе си.

  • Проблемът с всичко това е, че прекарваме твърде много време да се занимаваме с външния си вид, а не с това, което е вътре в нас.
  • Определяме външния си вид на базата на модните тенденции или на това, което другите ценят като „красиво.“ Ако не се вместваме в модела, тогава сме изключени. Все пак това е нещо погрешно.
  • Ще осъзнаем колко ценни сме само тогава, когато се приемем.
  • Хората, които са в състояние да видят тази особеност от външния си вид, която е различна от другите им характеристики като добродетел са най-щастливите хора. Те се считат за автентични.

Вижте и: 5 начина да овладеете своя неспокоен ум

Да бъдеш висок, нисък, с бенка на бузата, с къдрава или ужасно непокорна коса, с малки или много големи гърди не е вашата истинска стойност.

Красотата на хората се крие в тяхното разнообразие и автентичност. Ако всички се стремим да бъдем еднакви, тогава ще опетним нашата същност и красота. Не си заслужава.

Няма хора с недостатъци, но има умове с пропуски. Подходете към живота си по друг начин и започнете да повишавате самочувствието си, начина на съществуване и вашата уникална и специална красота.