Приемете своите недостатъци, и никой няма да ги използва срещу вас

Красотата на хората се крие в тяхното разнообразие и автентичност. Ако всички се стремим да бъдем еднакви, тогава ще опетним нашата същност и красота. Не си заслужава.
Приемете своите недостатъци, и никой няма да ги използва срещу вас

Последна актуализация: 17 януари, 2019

Всички ние имаме недостатъци. Никой на тази планета не е идеален.

Да сме в състояние да виждаме своите недостатъци и да ги приемем ще помогне да уважаваме другите. Нещо повече, това ще попречи на другите да ги използват срещу нас.

Много от нас прекарват голяма част от живота си в опит да скрият несъвършенствата с дрехи или грим.

Наричаме тези несъвършенства “досадни недостатъци.” В действителност те са в състояние да понижат самочувствието ни. Въпреки това, те са нищо повече от аспектите, които ни определят като човек и които трябва да приемем възможно най-скоро.

Да бъдеш с малко наднормено тегло, да имаш крив нос, малки или големи гърди или да страдаш от оплешивяване не са реални недостатъци.

Истинските пропуски са липсата на разбиране и уважение, критика, егоизъм или агресия. Те са това, към което всички ние трябва да се стремим да променяме.

Каним ви да помислите за тях заедно с нас.

Нашите недостатъци са нашите добродетели

Често се казва, че сме общество на рационални учени, но и емоционално неграмотни хора.

Може да звучи крайно, но в действителност в нашето ежедневие признаваме, че има малко емпатия. Липсва взаимност или приемане на другите като хора, които също имат нужди и страхове.

В училищата предметът “Емоционална интелигентност” все още не е правилно въведен.

Би трябвало да се гледа на този подход като многомерен аспект в състояние да поддържа всички предмети, където учителите са най-добрите модели. За съжаление това продължава да се преподава изолирано, няколко пъти седмично или съвсем не.

Всичко това ни кара да продължаваме да отглеждаме несигурни деца и тийнейджъри с ниско самочувствие. Те виждат недостатъците в себе си до такава степен, че ги превръщат в черни дупки, които другите усещат и ги използват срещу тях.

Това е нещо сложно и трудно, с което трябва да знаем как да се справим.

Приемете вашите недостатъци, не се изолирайте от света.

Анатомията на самочувствието

Когато имаме ниско самочувствие се надяваме, че другите, с техните думи и действия ни дават това, което ни липсва: самоувереност и сигурност. Надяваме се също така те да ни правят комплименти и да ни кажат, че не съм толкова грозни, колкото си мислим. Желаем да ни кажат, че сме по-добри, отколкото самите ние се приемаме.

  • Трябва да разберем, че другите не ни дължат нищо, нито пък могат да ни отнемат. Останалите хора от света не трябва да запълват нашите дупки или да успокояват страховете ни.
  • Не трябва да проектираме собствените нужди върху другите хора. Вместо това трябва да сме в състояние да изградим собствените си убеждения и да разберем това, което определяме като недостатъци.
  • Ако вярваме, че луничките по лицето ни са недостатъци или леко кривият ни нос е ужасен, другите ще осъзнаят това и в един момент може да го използват срещу нас.
  • Както казахме това, необходимо е да се разбере, че истинският “недостатък” в тези случаи е ниското самочувствие.

Другите хора няма да ни нападнат поради физическите ни особености, които възприемаме като отрицателни. Вместо това, те ще атакуват нашата уязвимост. Поради това много е важно да повишим самочувствието си, и да видим нашите недостатъци като добродетели.

Повишете самочувствието си, и ще видите вашите недостатъци като добродетели.

Недостатъци: добродетелите, които ни правят специални

Ще повторим това, което казахме преди: истинският недостатък, който имаме е в сърцето ни. Той е в състояние да атакува, унизи или нарани другите.

Нашият външен вид, нашият начин на мислене, чувство или начин на живот никога няма да бъдат недостатък, докато уважаваме себе си.

  • Проблемът с всичко това е, че прекарваме твърде много време да се занимаваме с външния си вид, а не с това, което е вътре в нас.
  • Определяме външния си вид на базата на модните тенденции или на това, което другите ценят като “красиво.” Ако не се вместваме в модела, тогава сме изключени. Все пак това е нещо погрешно.
  • Ще осъзнаем колко ценни сме само тогава, когато се приемем.
  • Хората, които са в състояние да видят тази особеност от външния си вид, която е различна от другите са най-щастливите хора. Те се считат за автентични.
Красотата на хората се крие в тяхното разнообразие и автентичност

Да бъдеш висок, нисък, с бенка на бузата, с къдрава или ужасно непокорна коса, с малки или много големи гърди не е вашата истинска стойност.

Красотата на хората се крие в тяхното разнообразие и автентичност. Ако всички се стремим да бъдем еднакви, тогава ще опетним нашата същност и красота. Не си заслужава.

Няма хора с недостатъци, но има умове с пропуски. Подходете към живота си по друг начин и започнете да повишавате самочувствието си, начина на съществуване и вашата уникална и специална красота.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.