7 невидими ефекта на психическия тормоз

В много случаи жертвите на психически тормоз страдат от силно чувство на вина, което им пречи да прекъснат връзката си и често ги води до депресия
7 невидими ефекта на психическия тормоз

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли какво представлява психическия тормоз и защо е толкова опасен?

Без съмнение психическият тормоз е един от най-жестоките. Този вид насилие кара жертвата да се съмнява дали в действителност е била малтретирана.

А най-лошото е, че жертвите на психическия тормоз не си дават сметка за сериозността на проблема, докато не се появи и физическо насилие.

Въпреки че тази форма на тормоз е невидима, тя си има своите последици.

Те не се виждат с просто око, но жертвата страда и е обременена с тях, дълго след като тормозът е приключил.

Последиците от психическия тормоз

1.Постоянно чувство за малоценност

ниско самочувствие
Ниското самочувствие може да предизвика този вид насилие. Хората с високо самочувствие никога няма да позволят такова отношение. Но подценяването на самите нас е много по-често отколкото си мислите.

А ситуациите на насилие дори могат да влошат това така, че чувството за малоценност да се засили до такава степен, че да не можем да вдигнем главата си.

Търсенето на подкрепа и заобикалянето с добри хора, които ни обичат, е много важно.

2.Сблъсъкът със самотата

В повечето случаи на психически тормоз насилникът изолира жертвата си дотолкова, че тя започва да страни от приятелите и семейството си.

Насилникът иска жертвата му да няма подкрепа, за да не може да събере сили да го напусне.

Често насилникът създава неприятна представа за жертвата пред хората, така че те сами се дистанцират от нея.

3.Постоянно чувство за вина

Една от най-силните карти на психическите насилници е чувството за вина. Жертвата е тази, която вярва, че е сгрешила и затова ответната страна реагира остро, обижда я и т.н.

Тази вина се появява в следствие на ниското самочувствие, за което говорихме по-горе, с което трудно можете да се справите.

4.Депресията дебне зад всеки ъгъл

депресията и психическия тормоз
Депресията е един от бичовете на нашето време. За съжаление повечето хора, жертви на психически тормоз, попадат в капана й.

В зависимост от силата и сериозността й депресията може да породи мисли за самоубийство в жертвата.

Вината, вярата, че заслужава всичко, което й се случва, както и самотата ще я накарат да повярва, че единственият начин за спасение е като сложи край на живота си.

5.Трудно изразяване на чувствата

Една от най-сериозните последици за хората, станали жертва на психическия тормоз, е трудното изразяване на емоциите им. Това състояние са нарича “липса на емоции”.

Тези хора са преглъщали всичко, което са преживявали емоционално, дълго време, защото са се чувствали виновни и са вярвали, че заслужават това.

По този начин са се опитвали да потиснат емоциите си, за да могат да оцелеят. А това от своя страна води до появата на депресия.

6.Безсъние!

Този проблем е характерен за всички жертви на насилие: безсънието. То се дължи на тревожността и стреса, породени от психическия тормоз.

В много случаи сънищата се превръщат в кошмари, които пречат на спокойния, пълноценен и дълбок сън.

Нормално е хората, преминаващи през някакъв вид насилие, да посегнат към някои сънотворни медикаменти, които ще им осигурят някаква почивка и сън.

7.Проблеми в общуването с другите хора

проблемно общуване
Хората подложени на психически тормоз не вярват на другите, особено ако това насилие продължава дълго време.

Поради тази причина и липсата на емоции, те не могат да създават здрави връзки и емоционални контакти с другите хора.

Психическият тормоз е невидим. И тих. Крие се зад „невинно“ изречени думи или отправен поглед.

Но дълбоките рани, които оставя могат да разрушат живота на хората, станали жертва на този вид насилие. Защото невидимите рани са най-болезнени и най-трудно се лекуват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.