Отличителните черти на токсичната любов

Токсичната любов може да има различни форми, от физическо и емоционално нараняване до нереални очаквания. Откривате ли при вас някой от тези видове токсична любов?
Отличителните черти на токсичната любов

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Токсичната любов се появява в повече връзки отколкото си мислим. Тя повежда тези връзки по пътя на огорчението и почти винаги неизбежна, бъдеща раздяла.

Може би причината за това е факта, че сме свикнали с този вид любов. Научени сме да приемаме токсичната любов поради страховете, надеждите и мечтите ни и неосъществените ни вярвания.

Днес ще ви разкажем за част от отличителните черти на токсичната любов, които ни пречат да сме щастливи и да имаме пълноценна връзка.

Токсичната любов

Опит за промяна на партньора

Характеристики на токсичната любов
В токсичните връзки единият партньор се опитва да промени другия. Причината за това е създаването на перфектния партньор, който съществува в представите ни.

Така не приемаме човека до нас и не го обичаме заради това, което всъщност е. В токсичните връзки това, което наистина обичате е идеята, че един ден ще се превърнете в перфектната двойка, за която мечтаете .

Това носи само разочарование. Промяната на който и да е човек е трудна – а често и невъзможна – задача, за която губим много енергия.

Емоционална зависимост

Можем да кажем, че това е едно от най-големите бедствия на нашето време. Страхът от самотата и мисълта, че никой не ни обича ни правят емоционално зависими.

Понякога зад този вид поведение се крие детство лишено от емоции и пълно с травми, водещи до проблеми в бъдещите връзки.

Емоционалната зависимост поглъща , унищожава и обърква любовта със силно пристрастяване или страст.

Властването над партньора не е любов

Властването над партньора е признак за токсичната любов
Това е друга голяма грешка водеща много двойки по пътя на нещастието и огорчението.

Властването и контрола над партньора не представляват любов, а несигурност.

Не принадлежите на никого. Вие сте свободен човек и никога не трябва да допускате да попаднете в ситуация, когато някой си мисли, че ви притежава.

Зад желанието за притежание на партньора се крие чувството на недоверие към него. Например може би се страхувате, че той ви изневерява или че иска да се раздели с вас.

Понякога тази несигурност се появява, поради мисли като горните. В други случаи тя е резултат на неприятно преживяване, което ви е наранило.

Партньорът ви наранява физически, когато е разочарован

Физическото насилие над човек, когото “обичате” никога не е ПОЗВОЛЕНО. Никой няма право да вдига ръка срещу вас, без значение какво сте направили.

Когато партньорът ви наранява не само физически, но и с думи, това е ясно доказателство, че връзката ви е токсична .

Трябва да говорите за различията си. Никой не бива да се подчинява на волята на когото и да. Винаги трябва да се уважавате един друг.

Обърнахте гръб на приятелите си

При токсичната любов обръщате гръб на приятелите си
Разбираемо е, че не се виждате и не мислите за приятелите си толкова често, колкото през първите месеци на връзката си. Това ново преживяване ви привлича и искате да научите колкото се може повече неща, за кратко време, за човека, който ви е пленил.

Но когато това поведение все още се появява след година, две, дори три, може би нещо не е наред в тази ситуация.

Може би вече не излизате никъде без партньора си. Не се забавлявате повече с приятелите си, ако половинката ви не може да дойде с вас и се срещате с тях все по-рядко.

Има нещо, за което може би не сте се замисляли и то е, че приятелството може да остане за цял живот, ако полагате необходимите грижи. Докато често краят на романтичните връзки е предрешен.

Внимавайте, защото когато връзката ви приключи ще се нуждаете от подкрепата на приятелите си. А те вече може да не са до вас в този момент.

Любов основаваща се на илюзии

токсичната любов се основава на илюзии
От този вид токсична любов трудно се отказваме, защото се основава на първия етап от влюбването ни.

Очакванията и илюзиите ни карат да идеализираме партньора си. Но какво се случва по-късно? Нещата, на които доскоро не сме обръщали внимание, започват да ни отегчават и дразнят.

Много партньори не знаят защо връзката им се променя с течение на времето. Но осъзнатата, истинска любов отваря очите ни още от началото и не се основава на очакванията, живеещи в ума ни.

Откривате ли при вас някой от тези видове токсична любов? Сега, след като знаете повече за тях, е време да избягвате придобиването на този вид поведение, дори и да ви е трудно и да изисква много усилия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.