14 страхотни съвета как да избегнем разхищението на храна

· 21.10.2016
Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е намаляване количеството на хранителните отпадъци и снабдяването на хората в нужда

Съществуват много начини, чрез които да избегнем разхищението на храна. Вместо да изхвърлите остатъците от Nutella, можете, например, да добавите топло мляко и да получите вкусна шоколадова напитка.

Разхищението на храна е основен проблем в целия свят. Около 1/3 от годишното ѝ световно производство остава неоползотворена. В същото време милиони хора по земята страдан от липса на храна. През последните години институции, като Организацията за прехрана и земеделие, апелират към световното население да предприеме мерки против разхищението на храна.

Те подпомагат развитието на стратегии, които редуцират загубите от реколтата още в началните етапи на производството.

Най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е намаляване количеството на хранителните отпадъци и снабдяването на хората в нужда.

Необходимо е всеки лично да се ангажира, да допринесе с нещо към разрешаването на този проблем в собствения дом.

В тази статия ще споделим 14 страхотни начина за удължаване срока на годност на храната (дори да изглежда, че вече е на разваляне).

1. Не хвърляйте храна: запазете по-дълго яйцата пресни

2-яйца

Преди да сложите яйцата в хладилника, ги намажете с малко зехтин и това ще ги запази пресни за три-четири седмици.

2. Спасете пресолената сума

3-домати

Ако сте прекалили със солта в супата, не се тревожете. Обелете няколко картофа и ги добавете в нея. Изчакайте около 20 минути, за да попият излишната сол.

3. Използване на остатъците от майонезата4-майонеза

За да използвате всичката майонеза в буркана, добавете две-три супени лъжици оцет или лимонов сок и си направите сос за салата.

4. Запазете боровинките пресни 5-боровинки

Плодчетата се развалят бързо, ако не успеете да ги консумирате навреме. За да предотвратите това, изплакнете ги в купа с вода и ябълков оцет.

Ако не са за бърза консумация, съхранявайте боровинките в затворени съдове (в хладилника).

5. Съхранение на лук и чесън

6-лук

За да запазите най-дълго аромата и свежестта на лука и чесъна, можете да използвате хартиени пликове с малки отвори.

6. Запазете свежестта на половин авокадо7-авокадо

Понякога е необходим само половината плод, но знаете, че другата част веднага ще потъмнее.

За да не загубите качествата на храната, просто сложете останалата част в съд с голямо парче лук.

7. Използвайте остатъците от Nutella по стените на буркана

8-нутела

Шоколадът е много вкусен. Не е разумно да оставите остатъци по стените на бурканчето.

Вместо да ги изхвърлите, налейте топло мляко в бурканчето, разбъркайте с лъжичка и ще получите вкусна шоколадова напитка.

8. Запазване на целината9-целина

Увийте стрък целина във фолио, за да я запазите в добро състояние седмици наред.

Не забравяйте да съхранявате зеленчуците в специално предназначените за това хладилни отделения.

9. Удължете живота на бананите

10-банан

Ако увиете дръжките на бананите с малко стреч фолио, ще удължите живота им с три или четири дни.

10. Употреба на развалено мляко11-мляко

Дори и млякото ви да е с изтекъл срок на годност, може да го използвате за да направите суроватка, извара и други продукти.

11. Съхранение на билки

12-билки

Ако са пресни, те се развалят бързо. Можете да ги запазите до шест месеца с прост трик.

Поставете ги във форма за лед и напълнете пространството със зехтин. Сложете  във фризера. Може да ползвате кубчетата в различни готварски рецепти.

  1. Запазете доматите и ябълките

За да запазите ябълките свежи, поставете ги в съд с картофи.

  1. Използвайте цялото манго

Ако сте от хората, които хвърлят голяма част от него, когато белят кората му –  разрежете плода на няколко части и да изстържете вътрешността му с чаша.

Може да ползвате същия трик и с кивито, авокадото и други подобни плодове.

14. Използвайте повторно утайката от кафе13-кафе

Утайката от кафето съдържа важни хранителни вещества, които можете да използвате за различни цели.

Можете да наторите с нея растения, които обичат кисели почви.

Тя донася ползи и на кожата. Затова я използвайте за приготвянето на ексфолиращ крем.

Тези съвети и трикове може да изглеждат незначителни и семпли, но те лесно предотвратяват разхищението на храна.

Най-хубавото е, че ако ги практикувате редовно, ще спестите средства. Започнете още днес!