6 масови грешки, които допускаме при съхранение на храната

Добре е да не забравяте, че високата хигиена във вътрешността на хладилника е от ключово значение, когато искате да държите храната в безопасна среда.
6 масови грешки, които допускаме при съхранение на храната

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Съхраняването на храната е обичайна задача в ежедневието на човека. Тя ни позволява да пестим пари и да запазваме свежи хранителните продукти. Да умеем да го правим е от голяма полза, тъй като по този начин можем винаги да имаме на разположение годна за консумация храна. 

Основният проблем е, че много хора не знаят как да съхраняват правилно хранителните продукти. Това води до повишаване на риска от проблеми със здравето.

Изключително важно е да знаем как да съхраняваме храната, за да не рискуваме да се разболеем или натровим.

През повечето време не отдаваме значение на начина, по който се отнасяме към храната. Това води до изграждането на лоши навици, които подлагат на риск здравословното ни състояние.

Какъвто и да е вашият случай, добра идея е да идентифицирате своите собствени вредни навици и да се опитате да вземете адекватни мерки, за да сте сигурни, че съхранявате хранителните продукти по правилния начин.

Днес ще ви обясним в детайли кои са най-популярните грешки при съхраняването на храна. Надяваме се оттук нататък да ги избягвате.

Готови ли сте да започнете да си водите бележки?

1. Оставяте храната прекалено дълго време на стайна температура

Не оставяйте храната прекалено дълго време на стайна температура

Времето е ключов фактор, когато става дума за правилно съхранение на храната. Когато оставяме хранителните продукти на стайна температура прекалено дълго време, позволяваме на бактериите да се разпространят и да замърсят храната.

Поради това някои храни стават негодни за консумация, въпреки че срокът им на годност според етикета не е изтекъл. Разбираме това по неприятната миризма, която излъчват.

Как да избегнете това?

  • Сложете храната в хладилника, за да я защитите от вредните микроорганизми.
  • Старайте се да слагате възможно най-бързо продуктите в хладилника, но не и в случаите, когато тя е твърде гореща.

2. Съхранявате яйцата прекалено дълго време

В наши дни много компании слагат „срок на годност“ върху опаковката на яйцата, за да могат потребителите да знаят в кой момент е препоръчително да ги изхвърлят.

Въпреки това не всяка компания го прави, а това усложнява ситуацията. В такива случаи не знаем докога яйцата, които сме закупили, са достатъчно свежи.

Как да избегнете това?

  • За да разрешите този проблем, трябва да знаете, че не е препоръчително да съхранявате яйцата в хладилника повече от 3 седмици. Ако вече сте сготвили яйцата, консумирайте ги в рамките на седмица.

3. Размразявате със загряване

Замразяването е един от най-добрите начини за съхранение но храната

Замразяването е един от най-добрите начини за съхранение, когато искаме да удължим срока на годност на храните. Трудното започва, когато решим да размразим храната.

Някои хора вадят продуктите от фризера, непосредствено преди да ги консумират. За целта те решават да размразят храната чрез варене или печене, за да може ледът да се разтопи.

Този метод на размразяване е доста опасен, тъй като може да провокира храносмилателни проблеми или хранително натравяне.

Как да избегнете това?

  • За да размразявате безопасно храната, оставете я на долния рафт на хладилника още предната нощ.

4. Не слагате етикети на храната

Тази практика може да ви струва доста старомодна. Тя обаче представлява бърз и лесен начин, чрез който можем да сме сигурни кога сме сложили храната в хладилника и оттам да определим дали е безопасна за консумация, или не.

След като купим хранителен продукт, често забравяме кога сме го закупили и какъв е препоръчителният срок за съхранение.

Как да избегнете това?

  • Ако сте от хората, които лесно забравят такива детайли, препоръчваме да сложите етикети на храната. Посочете какъв тип храна е и на коя дата сте започнали да го съхранявате. Тази проста информация ще ви послужи добре, когато искате да знаете дали храната е годна за консумация.

5. Доверявате се на миризмата

Приятната миризма на храната е синоним за свежест и годност

Това е доста често срещана грешка, тъй като се вярва, че приятната миризма на храната е синоним за свежест и годност.

Истината е друга. Не всички храни започват да миришат лошо, когато се развалят. Например, замразяването и ниските температури в хладилника елиминират неприятната миризма.

Как да избегнете това?

  • В идеалния случай е препоръчително да съхранявате храната от 4-5 дни. Не бива да държите риба в хладилника повече от няколко дни.

6. Съхранявате сурова храна до готвена

Много хора имат навика да не изхвърлят абсолютно нищо от хладилника, тъй като не искат да хвърлят храна. Те обаче забравят мерките за безопасност, които гарантират, че храната е съхранявана правилно.

Суровата и готвената храна никога не трябва да се съхраняват непосредствено една до друга. В противен случай рискувате здравословни проблеми.

Този процес е познат като „кръстосано замърсяване“ и е грешка, която е доста често срещана в наши дни.

Как да избегнете това?

  • Помнете, че готвената храна трябва да стои на горните рафтове на хладилника. Винаги обръщайте внимание на това дали от нея не капе или има разлято.
  • В същото време суровата храна е препоръчително да бъде съхраняване на долните рафтове. В идеалния случай в херметически затворени съдове или торбички за съхранение на храна.

Накрая ще припомним, че е добре да не забравяте, че високата хигиена във вътрешността на хладилника е от ключово значение, когато искате да държите храната в безопасна среда.

За целта е препоръчително да използвате оцет или продукти, които се характеризират с антибактериални свойства. Редовно почиствайте с тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.