Супите са чудесни и за лятото - възползвайте се от изобилието зеленчуци на пазара.
Последна актуализация: 13 Юли, 2019
Търсите рецепти за приготвянето на лесни и вкусни зеленчукови супи?
Зеленчуковите супи са идеални за зимата, преди вечеря, за да се стоплите, отслабнете или за да накарате децата си да ядат зеленчуци. Защо обаче да не се възползвате от тях и лятото, особено при това изобилие от зеленчуци? Супите се правят бързо и лесно, а за приготвянето им има стотици рецепти, запазили вкуса от времето на бабите ни.
Зеленчукови супи: Рецепта 1
За да приготвите тази зеленчукова супа ще ви бъдат необходими следните съставки:
В голяма тенджера се изсипват и разбъркват соса от доматите, водата, картофите, морковите, целината, доматите, зеления фасул и качамака. Супата се подправя със сол и черен пипер, след което се добавя пилешкия бульон. Изчакайте супата да заври и след това я оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути.Супата е готова, когато всички зеленчуци омекнат.
Това е супа приготвена от нарязани на жулиени зеленчуци, която вероятно сте опитвали в детството си, когато сте били на гости при баба си. За нея се нуждаете от следните продукти:
Измийте всички зеленчуци добре, обелете и ги почистете. За приготвянето на супата можете да използвате и други зеленчуци като тиква, грах, карфиол, копър или къдраво зеле. Винаги използвайте сезонни зеленчуци и въпреки че това е зимно ястие, можете да му се радвате и през лятото. Нарежете всички зеленчуци (с изключение на доматите) на жулиени. Нарежете ги на тънко, за да се сготвят по-бързо. Всички зеленчуци трябва да бъдат нарязани на дълги, тънки, еднакви ленти.
Измийте и нарежете на ситно магданоза. Обелете и намачкайте чесъна. Нарежете доматите на парчета. Използвайте голяма тенджера. Загрейте маслото и добавете чесъна. Задушете го до златисто като го разбърквате непрекъснато с дървена лъжица. Добавете червения пипер. След това прибавете всички зеленчуци (с изключение на доматите и магданоза). Леко задушете всички съставки за около 2 – 3 минути. Добавете вода и варете супата за 30 минути. Подправете със солта и черния пипер и добавете индийското орехче. Варете супата, докато всички зеленчуци омекнат.
Зеленчукови супи: Рецепта 3
Тази рецепта е много вкусна, тъй като съдържа пилешки дреболии. Зеленчуците осигуряват много хранителни вещества. За приготвянето й се нуждаете от следните продукти (за 6 порции):
2 супени лъжици масло
2 бр. чайот
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
1 морков, обелен и нарязан
3 малки скилидки чесън, обелени
3 нарязани тиквички
Половин килограм узрели домати
5 листа от манголд или спанак, нарязани на кубчета
Пилешки дреболии или парчета от друга негова част (ако искате супата да е вегетарианска, не добавяте тази съставка)
Загрейте олиото на слаб огън в голяма тенджера. Задушете лука и чесъна до златисто. Пасирайте доматите с вода и ги изсипете в тенджерата. Варете сместа за няколко минути, докато леко промени цвета си. Подправете я със солта и черния пипер. Добавете ментата, зеленчуците и накрая пилешките дреболии. Оставете супата да поври няколко минути, като от време на време добавяте вода. Покрийте тенджерата с капак и оставете супата да поври 20 минути. Може да се наложи да добавите повече сол, така че трябва да опитате супата преди да я сервирате.
Тази рецепта за зеленчукова супа е френска, много вкусна и може да се ползва като предястие. А ако сте на диета можете да я хапвате като основно ястие. Ще имате нужда от следните продукти за приготвянето на 6 порции:
Един литър бульон – бихте могли да използвате пилешки или зеленчуков (домашен или купен)
1 супена лъжица сол
4 чаши вода
Черен пипер на вкус
3 големи моркова, обелени и нарязани на кубчета
Висококачествен зехтин
3 глави лук, нарязани на кубчета
Червено вино или балсамов оцет
Задушете лука и чесъна с малко масло на средна температура до златисто. Това ще отнеме около 5 минути. Добавете избрания бульон, водата, морковите, лука, пипера, спанака и поточарката. Изчакайте супата да заври и намалете котлона. Варете супата половин час, докато омекнат морковите. Дръпнете тенджерата от огъня и изчакайте да изстине 30 минути. Пасирайте супата докато получите хомогенна, пухкава смес. Върнете съдържанието в тенджерата и загрейте крем супата на слаб огън за около 15 минути, преди да я сервирате с малко зехтин и оцет.