Невероятните ползи за здравето от рибеното масло

Знаете ли, че рибеното масло може да бъде от огромна полза за мозъчното ви здраве? Освен това то предотвратява появата на дегенеративни заболявания, като същевременно помага да намалите симптомите на стрес и депресия.
Невероятните ползи за здравето от рибеното масло

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Рибеното масло е изключително популярно. Това се дължи на високото му съдържание на омега 3 мастни киселини. Тези киселини са много полезни за мозъка, сърцето и за цялостното здравословно състояние.

В тази статия ще покажем защо трябва да го приемате, за да се почувствате по-здрави и силни.

Хранителните ползи от рибеното масло

Това е повече от просто хранителен продукт на рибна основа. В действителност той ви дава огромно количество здравословни киселини, които са изключително полезни за здравето ви.

Понастоящем това масло се продава във вид на капсули. Въпреки това е важно да консумирате и риба, естествения източник на това масло. Това се дължи на факта, че капсулите не действат по същия начин.

За да си набавите порядъчно количество омега 3 и 6 мастни киселини, препоръчваме да увеличите приема си на:

  • Скумрия
  • Сардини
  • Сьомга
  • Херинга
  • Риба тон
  • Пъстърва

Препоръчителната консумация на риба е две порции седмично. Същевременно препоръчителната доза рибено масло е максимум 3 грама на ден.

Съществуват различни видове рибено масло. Те варират от по-концентрирани до по-леки варианти (по-леките са по-лесни за усвояване). Всички те са направени на основата на рибено масло. Освен това съдържат големи количества витамин А, В, С и D.

Какви са ползите от рибеното масло

Ако приемате рибено масло в подходящите количества, ще може да се наслаждавате на следните ползи:

1. Бори се със сезонните алергии

Благодарение на противовъзпалителните му свойства, рибеното масло намалява подуването на назалните пътища (причинено от хистамина).

Също така то притежава способността да укрепва имунната система. В резултат от това тя може да се пребори с патогените, причиняващи алергии при смяната на сезоните.

2. Грижи се за здравето на сърцето

рибеното масло се грижи за здравето на сърцето

Мастните киселини в това масло редуцират нивата на липидите в кръвта. Това прави рибеното масло отличен съюзник за хората, имащи завишен лош холестерол (LDL).

В същото време то намалява риска от развиване на сърдечни заболявания. Това се дължи на факта, че рибеното масло контролира сърдечния ритъм, като същевременно отпушва артериите и намалява възпалението в тях.

3. Подобрява вида на кожата

Рибеното масло притежава способността да блокира отделянето на ензими, предизвикани от слънчевите лъчи. Благодарение на това то поддържа функционирането на кожата в оптимални условия.

За да се възползвате от това негово качество, трябва да го нанасяте върху кожата си (особено ако имате бръчки). Това се препоръчва и за хора, които страдат от обриви, зачервявания, сърбеж или псориазис.

4. Стимулира мозъчното здраве

рибеното масло стимулира мозъчното здраве

Невродегенеративните заболявания като например болест на Алцхаймер, деменция или болест на Паркинсон засягат милиони хора по целия свят.

Периодичният прием на рибено масло балансира нивата на допамин и серотонин. Те представляват два хормона, отговарящи за регулирането на мозъчните функции.

5. Лекува очните проблеми

Ако страдате от катаракта или “сухи очи”, може да използвате рибеното масло, за да се справите по-добре с проблема. Можете дори да се върнете към нормалното си състояние.

Ако го приемате ежедневно, може да подобрите очното си здраве благодарение на съдържащите се в него омега 3 мастни киселини.

6. Предотвратява инсулта

Когато кръвоносен съд в мозъка се разкъса или запуши, се случва нещо, познато като инсулт.

Рибеното масло редуцира някои определени фактори, водещи до този проблем. Това се дължи на способността му да подобрява състоянието на кръвоносните съдове и да стимулира кръвообращението.

Приемът му се препоръчва в случаи на атеросклероза и високо кръвно налягане.

7. Облекчава ревматоидния артрит

Рибеното масло облекчава артрит

Мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, оказват значителен противовъзпалителен ефект върху организма.

Това негово свойство е изключително полезно за хората, страдащи от артрит и артроза. Това се дължи на способността му да намалява сковаността на ставите, появяваща се най-често сутрин.

В същото време облекчава типичните болки, които се получават при вършене на ежедневните дейности.

8. Подсилва костите

Остеопорозата се превръща във все по-голям проблем за възрастното население на планетата. Това заболяване се характеризира със слаби кости. За съжаление те са предразположени към счупване или фрактура при всеки удар, рязко движение или падане.

Този проблем е причинен от дефицит на калций, който включва и загуба на костна маса. Това се случва особено в някои определени части на тялото. Може да се появи например в бедрената кост, раменете и хълбоците.

Приемът на рибено масло спомага за премахването на източниците на това състояние.

9. Предпазва от рак

Рибеното масло притежава свойството да предпазва от различни видове рак. Полиненаситените мастни киселини в него предотвратяват развитието на злокачествените клетки.

Също така то улеснява премахването на токсините в черния дроб и бъбреците.

10. Предотвратява депресията и тревожните разстройства

Рибеното масло е изключително полезно за редуциране на определени психични заболявания. По тази причина то може да бъде използвано за лечението на хора, страдащи от депресия или тревожно разстройство.

И двете състояния са зачестили в последните години поради забързания начин на живот, който водим. Ежедневният стрес може да повлияе на поведението и взаимоотношенията ви.

Подходящото количество омега 3 мастни киселини подобрява психическото ви състояние. Освен това те са отлично средство за третиране симптомите на хроничен стрес, безсъние и безпокойство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.