6 вида опасни риби, които никога не трябва да ядете

Има определени видове риба, които съдържат голямо количество мазнини, което позволява на живака да се натрупа в тях и да ги превърне в опасна за здравето на хората храна.
6 вида опасни риби, които никога не трябва да ядете
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че има опасни за здравето видове риби?

Рибата е една от най-здравословните и вкусни храни по света, което я прави част от ежедневното ни меню. Счита се, че е полезна за здравето, което е достатъчна причина лекарите и диетолозите да я препоръчват като важен източник на хранителни вещества.

Въпреки това има редица отрицателни факти свързани с рибата, които мнозина не знаят; един от тях е съдържанието на живак в някои видове риба.

Живакът и рибите

През годините са проведени редица проучвания, потвърждаващи наличието на тежки метали в рибите. Сред тези тежки метали значително място заема метилживакът (органично вещество получено от живака).

То е изключително опасно за здравето на хората, когато консумираме риба, съдържаща голямо количество метилживак.

Живакът не е единственото вещество, което може да застраши здравето на хората. Има още едно опасно вещество в мазнините на рибата. Става въпрос за вещества, дошли от замърсената околна среда на рибите.

Предметите от пластмаса или силните вредни химически вещества са причина за замърсяването на рибите, които се оказват в крайна сметка на масата ни под формата на „здравословна вечеря“.

Човешкото тяло не може да преработи вещества като живакът. Той се натрупва в организма ни докато достигне нива, опасни за здравето ни.

Видовете опасни риби, които не трябва да ядете

Знаейки че има определени видове отровни риби, трябва да знаем и кои видове са най-засегнати и предразположени към натрупването на живак. Ето и списък с най-опасните риби, които никога не трябва да консумирате.

Червена риба тон
опасни риби - червена риба тон

Червеният тон е един от най-популярните видове риба в риболовната индустрия. Познати са няколко различни вида на тази риба. Имайки в предвид фактът, че живакът излага здравето ни на риск, хората не трябва да ядат често червена риба тон.

Това предупреждение важи с особена сила за децата и бременните жени. Трябва да ядем тази риба най-много веднъж седмично.

Пангасиус

В списъка с най-опасните видове риби откриваме и пангасиуса. Той произхожда от Виетнам и е една от най-предпочитаните риби за вечеря, защото лесно се консумира.

Тъй като няма кости тази риба се яде лесно и без особени усилия. Също като писията можете да ядете пангасиуса под формата на филе; но тази риба е по-икономична. Но въпреки казаното и въпреки изгодната му цена пангасиусът не съдържа много хранителни вещества. Например количеството на омега-3 мазнините в този вид риба е ниско.

Освен това повечето риби пангасиус са замърсени и съдържат пестицида трифлуралин. Това вещество е опасно за здравето на хората.

Морско куче (Черноморска акула)
опасни за здравето риби

Тази риба е една от най-популярните в испанската кухня. Използва се като по-евтин вариант на рибата меч. Но реално големината й представлява голям недостатък.

Заради големината й в мазнините на този вид риби се натрупва кадмий (вреден метал) и живакИ двата метала са вредни за здравето, така че най-добре избягвайте консумацията на този вид риба.

Скумрия

Скумрията присъства в менюто на много ресторанти. Въпреки голямата й популярност Световната здравна организация (СЗО) я счита за опасна храна.

Тази опасна риба съдържа едно от най-високите количества живак в месото си. Знаейки това най-доброто нещо, което можете да направите е да избягвате консумацията й или да я включвате в менюто си много рядко.

Тилапия
опасни риби - риба тилапия

Ако предходната риба е добре позната (скумрията), тогава какво да кажем за тилапията? Без съмнение тя е една от най-ловените, продавани и консумирани риби в света.

Въпреки известността й, тази риба е една от най-опасните за човешкото здраве. Тилапията дори е сравнявана със свинската мас заради високото си съдържание на мазнини. Консумацията й води до повишаване нивото на лошия холестерол (LDL).

Знаейки всичко това трябва да избягвате консумацията на тилапия, особено, ако страдате от артрит, астма или сърдечни заболявания.

Риба меч

Заради големината си рибата меч се храни през живота си с други по-малки риби. В резултат на това тя натрупва големи количества мазнини, в които често се открива високо ниво на живак. 

Затова е най-добре да избягвате консумацията на рибата меч и да не я включвате в менюто си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.